چنانچه مسمومیت غذایی داشته باشید، به این معنی است که شما چیزی مصرف کرده یا خوردهاید که حاوی باکتری، ویروس یا مواد سمی است. مواد غذایی آلوده باعث میشوند که بدن شما واکنش منفی در پاسخ به سموم و میکروارگانیسم از خود نشان دهد. مسمومیت با مواد غذایی که اغلب با استفراغ، حالت تهوع یا اسهال مشخص میشود، تجربه ناخوشایندی برای همه انسان ها است. در دوران بارداری ، مسمومیت با مواد غذایی میتواند خطرناک تر باشد و در زن حامله اضطراب ایجاد کند زیرا او علاوه بر احساس بیماری، نگران امنیت جنین خود خواهد بود.
ایمنی مواد غذایی به دلایلی مسئله مهمی برای زنان باردار است. در بدترین حالت، این امر میتواند باعث سقط جنین، به دنیا آمدن نوزاد مرده و یا زایمان زودرس شود. زنان باردار به دلیل تغییر در متابولیسم و گردش خون بیشتر از سایرین در معرض مسمومیت غذایی قرار دارند. در این مقاله به دلایل، علائم و گزینه های درمانی مسمومیت غذایی در دوران بارداری میپردازیم.
طبق گفته سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، شما به عنوان یک خانم حامله در دوران بارداری، مستعد ابتلا به بیماری های ناشی از مسمومیت غذایی هستید. زیرا سیستم ایمنی بدن شما تغییر کرده و تقریبا ضعیف شده است.
در دوران بارداری، بیشتر انرژی شما متوجه جنین و تامین منابع لازم برای رشد و تکامل او است. به همین دلیل، زنان باردار باید در مورد آنچه که میخورند و چگونگی تهیه آنها، مراقب باشند. علاوه بر این، سیستم ایمنی نوزاد شما درون رحم هنوز توسعه نیافته است. اگر دچار مسمومیت غذایی شوید، این مسمومیت میتواند برای او بسیار خطرناک باشد.
علاوه بر تهوع، استفراغ و اسهال، علائم شایع مسمومیت غذایی در دوران بارداری شامل موارد زیر است:
به عنوان یک خانم حامله با بروزی تغییرات مداوم در بدن شما طی دوران بارداری، ممکن است دشوار باشد که بگویید علائمی مانند تهوع و استفراغ طبیعی است، یا دلیل آن ناشی از مسمومیت غذایی است.
متداولترین انواع مسمومیت غذایی شامل موارد زیر است:
در صورت عدم درمان، مسمومیت ناشی از همه این موارد میتواند در دوران بارداری خطرناک باشند. بنابراین اگر فکر میکنید در اثر از مسمومیت غذایی دچار ناراحتی هستید، سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید. اگر فکر میکنید بعد از صرف غذا در بیرون از خانه بیمار شدید، با بخش بهداشت محلی خود تماس بگیرید. آنها با بررسی و ارزیابی در سطح منطقه متوجه خواهند شد که آیا شیوع بیماری غذایی ناشی از بیماری جدی در منطقه شما وجود دارد یا خیر.
کم آبی یکی از شایعترین عوارض مسمومیت غذایی است. به دلیل تکرر و ادامه دار شدن اسهال و استفراغ بدن یک زن حامله مقدار زیادی آب از دست میدهد. فراموش نکنید که کم آبی برای زنان حامله اصلا چیز جالبی نیست و برای جنین و خود مادر خطرناک خواهد بود.
برای جبران مایعات از دست رفته، باید مصرف آب را خود بالا برد، تا عوارض کم آبی علاوه بر مسمومیت غذایی، آُسیب جدی به بدن مادر وارد نکنند. به خاطر داشته باشید که بدن شما در درجه اول از آب تشکیل شده است. این ماده حیاتی، پاک کننده، شستشو دهنده و سم زدای طبیعی بدن است.
نکته
در صورت کمبود آب بدن به پزشک خود اطلاع دهید. کم آبی شدید در دوران بارداری ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان یا تجویز مایعات وریدی (IV) برای جبران مایعات داشته باشد.
علاوه بر کم آبی، مسمومیت با مواد غذایی می تواند عوارض شدید دیگری نیز به همراه داشته باشد:
از آنجایی که در موارد شدید، مسمومیت غذایی میتواند باعث سقط جنین یا تولد نوزاد مرده شود، یک مادر باردار باید مراقب آنچه که در دوران بارداری خود میخورد باشد.
ایمنی مواد غذایی در دوران بارداری دارای اهمیت بسیار زیادی است. برای جلوگیری از مریض شدن، تمام دستورالعمل های پزشک خود را برای تهیه غذا، دنبال کنید. و از غذاهایی که در بارداری ایمن نیستند جدا اجتناب کنید. اقدامات احتیاطی زیادی وجود دارد که می توانید از آنها استفاده کنید تا احتمال بروز مسمومیت غذایی در حین بارداری را به حداقل برسانید.
رهایی از علائم مسمومیت غذایی خفیف مخصوصا در دوره بارداری، میتواند یک دوره آزمایش و خطا باشد. اما شما به محض اینکه متوجه علایم حتی کوچکترین مسمومیت شدید سریع با پزشک صحبت کنید و از خوددرمانی جدا اجتناب کنید.
مسمومیت غذایی همیشه نمیتواند در خانه درمان شود. پزشک ممکن است برای شما داروهایی نیز تجویز کند. موارد جدیتر مسمومیت غذایی، ممکن است به مصرف آنتی بیوتیک ها نیاز داشته باشد. لیستریا در دوران بارداری معمولاً از طریق بستری شدن در بیمارستان درمان می شود.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com