مقادیر کمتر از حد نرمال مایعات آمنیوتیک که به آن الیگوهیدرامنیوس نیز گفته میشود، در ۴ درصد از کل حاملگیها و ۱۲ درصد از بارداری های به تاخیر افتاده رخ میدهد. اولیگوهیدرآمنیوس وقتی رخ میدهد که شاخص مایعات آمنیوتیک (AFI) در اندازه گیری سونوگرافی کمتر از ۵ سانتی متر باشد. (حالت طبیعی بین ۵-۲۵ سانتی متر است) و بزرگترین پاکه عمودی (MVP) در آن کمتر از ۲ سانتی متر است. این وضعیت ممکن است در صورت پارگی کیسه آب و نشت مایعات دیده شود. مشخصه این وضعیت کاهش حرکت جنین و نشت مایعات است. در این مقاله به بررسی راه کارهای افزایش سطح مایع آمنیوتیک خواهیم پرداخت.
۸ راه حل بهبود سطح این مایع عبارتند از:
بطور کلی در دوره بارداری مصرف آب کافی به هر زن حامله ای توصیه می شود. طبق یک منبع مطالعه معتبر، هیدراتاسیون و دریافت آب کافی در بدن برای بالا رفتن سطح مایع آمنیوتیک در زنانی که در هفته های ۳۷ تا ۴۱ بارداری قرار دارند بسیار مفید است.
آمنیواینفیوژن پروسه ای است که در آن پزشک شما محلول سالین را از طریق دهانه رحم به کیسه آمنیوتیک میریزد.( آمنیواینفیوژن ممکن است صدایی ناراحت کننده داشته باشد.)
این کار حداقل میتواند به طور موقت سطح مایعات آمنیوتیک را افزایش دهد. همچنین اگر ضربان قلب کودک غیرعادی باشد، برای کمک به مشاهده بهتر رحم و جنین در آن از این روش استفاده خواهد شد. با توجه به بررسی های منابع معتبر درصورتی که سطوح مایع آمنیوتیک کافی نباشد آمنیواینفیوژن میتواند یک درمان موثر برای بهبود محیط جنین باشد.
آمنیوسنتز شامل یک سوزن نازک است که مستقیماً از طریق شکم در کیسه آمنیوتیک قرار می گیرد. اگر سطح مایع آمنیوتیک شما قبل یا در حین زایمان پایین باشد، پزشک ممکن است قبل از زایمان از طریق آمنیوسنتز سطح مایعات را افزایش دهد. این روش میتواند به کودک شما کمک کند که تحرک و ضربان قلب خود را در طول زایمان حفظ کند. آمنیوسنتز همچنین ممکن است احتمال انجام عمل سزارین را کاهش دهد.
پزشک ممکن است مایعات وریدی (IV) را برای افزایش سطح مایع درون رحم شما توصیه کند. این امر به ویژه در صورت کمبود آب بدن به دلیل حالت تهوع یا استفراغ، یا در صورت نیاز به هیدراته شدن مفید است.
از آنجا که کاهش سطح مایع آمنیوتیک ممکن است در اثر مشکلات اساسی مانند فشار خون بالا یا دیابت ایجاد شود، درمان این مشکلات به بالا رفتن سطح مایع در رحم شما کمک میکند. درمان این مشکلات ممکن است شامل مصرف دارو، کنترل و مدیریت سطح قند خون و یا مراجعه مکرر به پزشک باشد.
هرچند که به خانم های باردار توصیه میشود که حین بارداری تحرک خود را حفظ کنند تا مشکلاتی مثل ورم بارداری و کاهش جریان خون را مدیریت کنند، اما اگر شما با کاهش سطح مایع آمنیوتیک مواجه هستید بهتر است تا بهبود وضعیت، استراحت کنید.
استراحت در رختخواب یا روی نیمکت ممکن است به بهبود جریان خون به جفت کمک کند. که این به نوبه خود به افزایش مایع آمنیوتیک کمک میکند. اگر در سه ماهه دوم یا اوایل سه ماهه سوم خود هستید، بهتر است میزان استراحت خود را بیشتر کنید.
در حالی که یک رژیم غذایی سالم (شامل پروتئین، غلات سبوس دار، و میوه های تازه و سبزیجات ) در طول بارداری بسیار مهم است، شواهد کمی وجود دارد که نوع رژیم غذایی بر میزان مایع آمنیوتیک تاثیر داشته باشد. برخی از منابع معتبر تحقیقاتی (که فقط در حیوانات صورت گرفته است) نشان داده است که مصرف مواد غذایی حاوی چربی بالا بر سطح مایع تاثیرات منفی میگذارد. بنابراین برای احتیاط مصرف چربی خود را کاهش دهید. و از رژیم غذایی متعادل و سالمی در طی بارداری بهره ببرید.
اگر در هفته ۳۶ بارداری یا بیشتر از آن قرار دارید، پزشک متخصص ممکن است به شما توصیه کند که زودتر از موعد زایمان کنید. هرچند ممکن است نگران سلامتی نوزاد در این هفته باشید، اما باید بدانید نوزادانی که در ماه آخر به دنیا می آیند میتوانند کاملا سالم باشند و مشکلی نداشته باشند.
خطرات ادامه بارداری بدون مایع آمنیوتیک میتواند جدی باشد. این خطرات ممکن است شامل زایمان نوزاد مرده، پیچ خوردگی بند ناف یا آسپیراسیون مکونیوم باشد. پزشک در مورد مزایا و خطرات زایمان زودرس به شما توضیحاتی ارائه خواهد کرد. اما معمولا بسیاری از نوزادان زودرس سالم هستند و مشکلی متوجه آن ها نمیشود. برعکس این ماندن در رحم است که برای آن ها مشکل ساز خواهد شد.
کاهش سطح مایع آمنیوتیک ممکن است در هر زمانی از بارداری رخ دهد. هرچند که این اتفاق در نزدیکی زمان زایمان معمول است اما در زمان های دیگر این مشکل میتواند جان نوزاد را به خطر بیاندازد. این وضعیت میتواند اثرات جدی بر سلامتی کودک شما داشته باشد و باید سریعاً توسط پزشک معاینه و درمان شوید.
هنگامی که احساس کردید حرکت کودک شما کاهش پیدا کرده و یا از واژن شما مایع خارج میشود حتما در اسرع وقت به پزشک و مراکز درمانی مراجعه کنید.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com