آموختن به موقع مهارت های اجتماعی به کودکان اجازه می دهد که از همان دوران کودکی روابط خوب و مسالمت آمیزی با همسالان خود داشته باشند. فواید یادگیری مهارت های اجتماعی قوی، فراتر از پذیرش اجتماعی است. کودکانی که مهارت های اجتماعی بهتری دارند، احتمالاً از مزایای بیشتر و زودهنگامی بهره می برند. به عنوان مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد که آموختن و استفاده صحیح از مهارت هات اجتماعی ممکن است تا حد زیادی باعث کاهش استرس در کودکانی که در مهد کودک هستند شود.
دوری از خانواده، برای فرزندان کوچک سخت است و آن ها درجات مختلفی از استرس را بر برای این دوری تحمل می کنند. به کارگیری صحیح مهارت های اجتماعی برای تعامل بهتر با دیگران به احتمال زیاد باعث کاهش بار این استرس در کودکان می شود.
محققان دریافتند که کودکان پس از یادگیری مهارت های اجتماعی جدید، کاهش سطح هورمون کورتیزول (هورمون مربوط به استرس) را تجربه می کنند. علاوه بر این، این مهارت ها به کودک این فرصت را می دهند که سریع تر و بهتر با هم سالان خود آشنا و دوست شوند.
براساس یک مطالعه که نتایج آن در سال ۲۰۱۵ در دانشنامه بین المللی علوم اجتماعی و رفتاری منتشر شده است، برقراری دوستی های کودکانه برای بهبود سلامت روان بچه ها در سنین پایین بسیار مناسب است.
برقراری دوستی همچنین به کودکان این فرصت را می دهد تا مهارت های اجتماعی پیشرفته تری مانند حل مسئله و حل تعارض را تجربه کنند. مهارت های اجتماعی خوب همچنین می تواند به بچه ها کمک کند تا آینده ای روشن تر داشته باشند. طبق یک مطالعه که نتایج آن در سال ۲۰۱۵ در ژورنال بهداشت عمومی آمریکا منتشر شده است، مهارت های اجتماعی و عاطفی کودک در مهد کودک ممکن است بزرگترین پیش بینی کننده موفقیت در بزرگسالی آن ها باشد.
محققان دانشگاه دوک دریافتند کودکانی که در سن پنج سالگی در به اشتراک گذاشتن، گوش دادن، همکاری و پیروی از قوانین بهتر عمل می کردند، احتمال بیشتری دارد که در بزرگسالی وارد دانشگاه شده و سطح تحصیلات خود را بالاتر ببرند. آنها همچنین احتمالاً در سن ۲۵ سالگی به طور تمام وقت مشغول به کار بودند.
محققان دریافتند کودکانی که فاقد مهارت های اجتماعی و عاطفی هستند بیشتر در معرض سوء مصرف مواد مخدر، مشکلات مربوط به برقراری روابط و مشکلات قانونی قرار داشتند. آنها همچنین به احتمال زیاد به کمک های عمومی وابسته بودند. خوشبختانه می توان مهارت های اجتماعی را به کودکان آموزش داد. والدین باید خیلی زود و به صورت صحیح شروع به یاد دادن این مهارت های ضروری به کودکان خود کنند. در ادامه با ۷ مهارت اجتماعی اصلی که باید هر کودکی آن ها را به درستی یاد بگیرد بیشتر آشنا خواهید شد.
تمایل برای به اشتراک گذاشتن میان وعده یا به اشتراک گذاشتن یک اسباب بازی می تواند به کودکان کمک کند تا دوست پیدا کنند و روابط خود را به شکل صحیحی حفظ کنند. طبق یک مطالعه که در ۲۰۱۰ در علوم روانشناسی منتشر شده است، مشخص شد که کودکان از سن دو سالگی تمایل به اشتراک گذاری وسایل و اسباب بازی های خود را نشان می دهند. (اما معمولاً فقط در صورتی که منابع و اسباب بازی های آن ها زیاد است)
با این حال، کودکان بین سه تا شش سال اغلب در به اشتراک گذاشتن منابعشان خودخواه هستنند و تمایل کمتری در به اشتراک گذاشتن منابع خود دارند. به عنوان مثال، کودکی که تنها یک اسباب بازی دارد ممکن است تمایل به سهیم شدن آن با دوستش نباشد. اما زمانی که دیگر نیازی به یک اسباب بازی ندارد و یا تمایلی به آن ندارد به راحتی آن را با دوستانش به اشتراک می گذارد.
اکثر کودکان در حدود هفت یا هشت سالگی، بیشتر به عدالت توجه می کنند و تمایل بیشتری برای اشتراک گذاری منابع و داشته های خود دارند.
نکته:
تحقیقات گسترده نشان می دهد که فرآیند اشتراک گذاری و بهزیستی مثبت با هم مرتبط هستند.
به طور کلی، مطالعات نشان می دهد کودکانی که نسبت به خود احساس خوبی دارند، احتمالاً در یادگیری و پیاده کردن این مهارت موفق تر هستند. اشتراک گذاری همچنین باعث می شود که کودک شما احساس خوبی نسبت به خودش داشته باشد. بنابراین آموزش مهارت اشتراک گذاری ممکن است برای تقویت عزت نفس کودکان بسیار بسیار مهم است.
والدین نباید کودک را به هر نحوی وادار به انجام کاری کنند. واداشتن کودک به انجام کاری که او دوست ندارد می تواند نتیجه معکوسی داشته باشد. در عوض پس از اینکه مفهوم سهی شدن را به او آموختید، در مواردی که نیاز بود کودک شما از این مهارت استفاده کند حتما به او مهربانانه یادآوری کنید که در این موقعیت بهتر است که از مهارتی که آموختی استفاده کنی.
پس از آنکه در موقعیتی فرزند شما چیزی را با کسی به اشتراک گذاشت از او تشکر کنید و او را تشویق کنید. این کار باعث می شود که فرزند شما به طرز صحیحی مهرت را در عمل پیاده کند و اساس بهتری داشته باشد. برای مثال می توانید به او بگویید:
“تو واقعا کار درستی انجام دادی. وقتی میان وعده خودتو با خواهر کوچکترت سهیم شدی حس خوبی به خواهرت دادی و با همین کارهای خوب میشه احساس خوبی داشت”
مشارکت و همکاری یعنی انجام دادن کاری به صورت مشترک برای رسیدن به هدفی خاص و مشترک. کودکانی که همکاری می کنند و مهارت مشارکت را آموخته اند در مقابل درخواست دیگران رفتار درستی از خود نشان می دهند و اصطلاحا خوشخو هستند. آنها علاوه بر پاسخ مناسب، در فعالیت درخواست شده همکاری، مشارکت و کمک می کنند.
مهارت همکاری خوب، برای موفقیت در اجتماع ضروری است. فرزند شما نیاز به همکاری با همکلاسی های خود در زمین بازی و همچنین در کلاس درسی دارد. اصول مشارکت و همکاری اگر در دوره کودکی به فرزندان یاد داده شود، در بزرگسالی بهترین نتایج را برای خودشان و اجتماع در بر خواهد داشت.
بیشتر محیط های کاری نیازمند نیروهای کاری و کارکنانی هستند که در آن ها روحیه کار تیمی و مشارکت بالا باشد. با وجود چنین نیروهایی یک کسب و کار رونق خواهد گرفت.
تقریباً در حدود سنین سه و نیم سالگی، کودکان خردسال می توانند با همسالان خود برای رسیدن به یک هدفی مشترک شروع به کار و تلاش کنند. برای کودکان، همکاری ممکن است از ساختن یک برج اسباب بازی در کنار یکدیگر و بازی کردن در یک پروسه سرگرم کننده شروع شود که به مشارکت همه نیاز دارد.
برخی از کودکان ممکن است یک موقعیت رهبری را بدست آورند، در حالی که برخی دیگر بلا دنبال کردن دستورات احساس راحتی بیشتری داشته باشند. در هر صورت، یادگیری مهارت همکاری و مشارکت فرصتی عالی برای بچه ها است تا درباره خودشان و گروه های مختلف اطلاعات بیشتری کسب کنند.
والدین باید درباره اهمیت کار تیمی و چگونگی بهتر شدن عملکرد کودک در صورت مشارکت یا کمک گرفتن از دیگران در یک گروه بیشتر صحبت کنند. برای این منظور والدین باید فرص های مشارکتی در خانه ایجاد کنند و با کودکان خود تمرین کنند. برای مثال در هنگام تهیه غذا به همه کار خاصی اختصاص و بر اهمیت انجام آن تاکید کنید. سپس در قالب یک کار تیمی و گروهی هر کسی کار خودش را انجام دهد و در عین حال با هم همکاری کنند.