جلوگیری از بروز درد حین یا بعد از انجام عمل جراحی همیشه ممکن نیست. اگرچه ممکن است برخی از ناراحتیهای ناشی از عمل جراحی اجتناب ناپذیر باشد، اما پزشک جراح معمولا برای مدیریت درد فرد با متخصصان دیگری مانند متخصص بیهوشی همکاری خواهد کرد.
یادآوری این نکته ضروری است که افراد تفاوت های زیادی با هم دارند و نحوه درد در هر کسی ممکن است کمی متفاوت از دیگران باشد. ممکن است برخی افراد یک عمل جراحی خاص را بسیار دردناک بدانند، در حالی که برخی دیگر اینگونه نیستند. به همین دلیل رتبه بندی عمل های جراحی از لحاظ درد و اینکه کدام بی دردتر است یا کدام دردناک تر است چندان درست نیست.
ملاک و معیار ما برای نوشتن این مقاله احساس درد در افراد زیادی است که یک عمل جراحی خاص را تجربه کرده اند. زمانی که افراد زیادی تجربه درد شدیدی از یک عمل داشته باشند میتوان گفت که آن عمل دردناک تلقی می شود.
عمل های جراحی بزرگ همیشه دردناکتر از یک عمل جراحی جزئی نیستند. یک عمل جرئی ممکن است به خاطر اشتباهات پزشکی یا مشکلات دیگر، بعد از جراحی درد بیشتری داشته باشند. اما دانستن اینکه کدام عمل جراحی دردناک تلقی می شود، به فرد کمک می کند که خود را بهتر برای عمل آماده کند.
به طور کلی، تحقیقات نشان داده است که جراحی های ارتوپدی یا آنهایی که مربوط به استخوان ها هستند، دردناک ترین از سایر اعمال جراحی هستند. با این حال، محققان همچنین دریافتند که برخی از جراحی های جزئی یا حتی اعمال جراحی لاپاراسکوپی که نسبتا کم تهاجم هستند نیز درد قابل توجهی برای بسیاری از بیماران ایجاد میکنند.
صرف نظر از نوع جراحی، اشخاصی که می خواهند تحت عمل جراجی قرار بگیرند باید در مورد روش و برنامه ای برای مدیریت هرگونه ناراحتی و درد در ارتباط با عمل خود، با پزشک صحبت کنند. وبسایت نسخه در این مقاله به معرفی ۵ عمل دردناک می پردازد که برای بسیاری از بیماران دردناک و شدید تلقی می شود:
اگر استخوان پاشنه پا در شخصی شکسته باشد، ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشد. اگر لبه های شکسته استخوان پاشنه پا زیاد جابجا نشده باشند و یا فاصله کمی از هم داشته باشند، معمولا نیازی به انجام عمل جراحی نیست.
برای ترمیم شکستگی، جراح ارتوپدی ابتدا باید پوست را برش دهد تا به استخوان شکسته برسد، سپس با کمک ابزار ترمیم ارتوپدیک استخوان شکسته را ترمیم کند و به حالت قبل باز گرداند.
پوست اطراف پاشنه نازک است و این ناحیه بافت نرم زیادی ندارد. آسیب زدن به اعصاب اطراف استخوان پاشنه در حین عمل بسیار محتمل است. فشار وارد شده از سوی پیچ ها یا پلاک های ارتوپدی به اعصاب می تواند باعث بروز درد شدیدی در پاشنه پای بیمار در دوره ریکاوری شود.
استخوان هایی که ستون فقرات را تشکیل می دهند به مهره های ستون فقرات معروف هستند. اسکولیوز و بیماری دیسک دژنراتیو از جمله مشکلات پزشکی است که ممکن است بر مهره ها تأثیر بگذارد.
اگر حرکت بین مهره ها باعث ایجاد درد شود، ممکن است جراح مغز و اعصاب یا جراح ارتوپدی جراحی فیوژن ستون فقرات را به شما توصیه کند. در این فرایند دو یا چند مهره را به هم متصل می کنند تا حرکت آنها در برابر یکدیگر متوقف شود. ریکاوری پس از انجام این عمل مخصوصا در خانم ها میتواند دردناک باشد و این افراد نیازمند توجه و مراقبت بیشتری نسبت به بیماران دیگر خواهند بود.
میومکتومی عملی برای از بین بردن فیبروئید از بافت رحم است. اگرچه این الیاف ماهیچه ای تقریباً همیشه بی ضرر هستند، اما میتوانند در زنان عامل ناباروری باشند. این عمل معمولاً با استفاده از جراحی کی هول یا لاپاراسکوپی انجام می شود. در صورت بزرگ بودن فیبروم ممکن است به عمل جراحی باز نیاز باشد. یک عمل جراحی باز معمولاً دردناکتر از جراحی لاپاراسکوپی است و مدت زمان بهبودی آن نیز بیشتر خواهد بود.
این عمل مربوط به دستگاه گوارش است و در آن جراحی روده بزرگ، رکتوم و کانال مقعدی برداشته می شود. از پروکتوکولتومی می توان برای درمان کولیت اولسراتیو، سرطان روده و برخی از اشکال بیماری کرون استفاده کرد. در صورت امکان این عمل از طریق لاپاراسکوپی صورت میگیرد در غیر این صورت عمل به صورت باز انجام می شود که میتواند برای بیمار بسیار درد آور باشد.
بازسازی پیچیده ستون فقرات به چندین روش جراحی گفته می شود که برای درمان آسیب های نخاعی یا اختلالات مربوط به آن استفاده می شود. این موارد شامل تنگی نخاع و اسکولیوز است. یک جراح از میله ها و پیچ های فلزی کوچکی برای اصلاح ستون فقرات خمیده استفاده می کند یا ستون فقرات را ثابت می کند.
دوره بازیابی به نوع عمل جراحی بستگی دارد. حتی افرادی که همزمان یک نوع عمل را انجام داده اند ممکن است دوره ریکاوری کاملا متفاوتی با هم داشته باشند. پزشک می تواند در مورد چگونگی مدیریت درد بعد از عمل، توصیه های خاصی به فرد یمار بدهد . آنها همچنین ممکن است داروهای ضد درد را تجویز کرده و در مورد چگونگی همراهان شما صحبت کند.
درد بعد از عمل جراحی همیشه قابل پیشگیری نیست. در حالی که داروهای مخدر و مسکن های قوی اغلب برای بیمار تسکین دهنده درد هستند، ممکن است عوارض جانبی منفی از افسردگی گرفته تا مشکلات تنفسی برای او داشته باشند.
پزشک برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی بیشتر، یک دوز کنترل شده از داروها را برای بیمار خود تجویز میکند. طیف گسترده ای از داروهای ضد درد برای کمک به تسکین درد بیمار در دسترس هستند. برخی از آن ها عبارتند از:
افرادی که پس از عمل جراحی درد شدیدی تجربه می کنند باید به پزشک خود مراجعه کنند و برای تسکین درد خود از او کمک بگیرند. داروهای ضد درد ممکن است بلافاصله اثر نکنند، بنابراین تسکین فوری درد با برخی از روش ها میتواند به جلوگیری از بدتر شدن وضعیت بیمار کمک کند. داروهای ضد درد باید باعث میشوند بیمار احساس راحتی بیشتری داشته و توانایی جابجایی بهتری داشته باشد که این خود می تواند به بهبودی مناسب او کمک کند.
برخی از عمل های جراحی برای بیماران دردناک هستند. افراد مختلف پس از انجام اعمال جراحی احساس متفاوتی از درد دارند. در حالی که بروز برخی از ناراحتی ها اجتناب ناپذیر است، یک برنامه مدیریت درد و صحبت با تیم پزشکی میتواند به بهبودی بهتر شخص کمک کند.
ترجمه شده از وبسایت: medicalnewstoday.com