پای بنفش (purple feet) یا کبود نشانه و علامتی از یک وضعیت و بیماری در بدن است. برخی از علل احتمالی تغییر رنگ پا و کبودی آن می توانند شامل آسیب، بیماری رینود، بیماری شریان های محیطی و سرمای بیش از حد باشند.
تغییر رنگ پوست پا ها میتواند نشان دهنده کاهش خون رسانی و یا کاهش اکسیژن موجود در خون در پاها باشد. تغییرات موقت رنگ پوست می تواند بی ضرر باشد و جای نگرانی نداشته باشد، اما تغییر رنگ مزمن یا تکرار شونده در پاها، ممکن است یک مشکل سلامتی جدی را نشان دهد. ما در این مقاله به بررسی علل احتمالی و تاثیر گذار در کبودی پاها خواهیم پرداخت.
پیچ خوردن، کشیدگی و یا افتادن چیزی روی پا میتواند موجب آسیب به پوست و بروز کبودی در پا شود. به پا در این وضعیت اصطلاحا پای بنفش گفته میشود. چنین آسیب هایی اغلب باعث درد و تورم میشوند. اگر آسیب ها جزئی باشد افراد در خانه میتوانند با درمان های خانگی به درمان و کاهش علایم پوستی کمک کنند:
برای جراحات شدیدتر افراد نیاز به مداخله پزشکی دارند. پزشک پوست پا را ارزیابی می کند اما برای بررسی وضعیت استخوان های پا او درخواست تصاویر رادیولوژی خواهد کرد. ویژگی و شرایط شکستگی و عمق جراحات نوع درمان را مشخص می کند.
رینود ، یک بیماری شایع است که بطور موقت باعث اسپاسم و سفت شدن عروق خونی در دست و پاها می شود. این وضعیت جریان خون ورودی به دست و پا را محدود و یا مختل می کند. ادامه این شراط میتواند باعث کبود شدن دست ها و پاها شود.
بیماری رینود همچنین می تواند علائمی مانند درد، بیحسی و سوزن سوزن شدن در اندام های انتهایی ایجاد کند. کاهش دما و سرد بودن محیط، اضطراب و استرس می تواند موجب بیماری رینود شود. حملات معمولا کوتاه مدت هستند و پس از آن علایم ناپدید می شوند. رینود همچنین میتواند علامت و مشخصه یک بیماری خاص مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید باشد. هر کسی که علائم بیماری رینود را تجربه می کند، باید برای احتیاط به پزشک مراجعه کند.
لوپوس یک بیماری خود ایمنی است. به این معنی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت ها و اندام های سالم بدن حمله میکند. علائم لوپوس با توجه به نوع و شدت آن بسیار متفاوت است. این بیماری میتواند بر روی بسیاری از مناطق مختلف بدن از جمله پاها تاثیر بگذارد.
علائم رایج لوپوس شامل خستگی شدید و درد مفاصل و تورم است. لوپوس می تواند به واسکولیت یا التهاب رگ های خونی منجر شود. هنگامی که واسکولیت در پاهای رخ می دهد، می تواند علایمی مانند خارش، نقاط قرمز رنگ . یا تغییر رنگ پوست را ایجاد کند. بنابراین یکی دیگر از عوامل بروز پای بنفش یا کبودی پا میتواند لوپوس باشد.
بیماری شریان محیطی (PAD)، به مشکلات مربوط به شریان های دورتر از مرکز بدن و قلب اشاره دارد. شریان های محیطی جریان خون را به قسمت های دورتر بدن از جمله اندام های انتهایی مثل دست ها و پاها میرسانند.
PAD اغلب روی پاها تاثیر میگذارد و افراد ممکن است علائمی مانند درد، گرفتگی، سوزن شدن و ضعف داشته باشند. در برخی موارد جریان خون به پاها کاهش می یابد که باعث کبود شدن پا و تغییر رنگ آن ها میشود.
هر کسی که علائم PAD را احساس کند باید با پزشک ملاقات کند یا به مراکز درمانی مراجعه کند. اگر این مشکلات برطرف نشوند، بیماری پیشرفت میکند و منجر به بروز عوارض جدی مانند ایسکمی و گانگرین شدید میشود.
دیابت یک بیماری است که بر تنظیم قند خون تاثیر میگذارد. قند خون می تواند منجر به طیف وسیعی از علایم از جمله مشکلات پا و عروق آن شود. افراد مبتلا به دیابت نیز دارای خطر بالایی در توسعه PAD هستند.
سطوح قند خون غیر کنترل نشده می تواند رگ های خونی پا را با مشکلاتی مواجه کند و باعث کبودی پا شود.
کاهش جریان خون به پاها میتواند مشکلات زیر را برای پاها به وجود بیاورد:
یخ زدگی آسیب به پوست و یا بافت هایی است که در معرض دمای بسیار پایین قرار دارند. اندام هایی مثل دست و پا به دلیل دور بودن از مرکز جریان خون بیشتر در معرض یخ زدگی و سرمای شدید قرار دارند.
علائم یخ زدگی می تواند شامل موارد زیر باشد:
یخ زدگی می تواند به طور دائمی به بافت های بدن آسیب برساند. در موارد شدید، پزشک ممکن است قسمت آسیب دیده مثل پای بنفش و نکروز شده را قطع کند.
ترجمه شده از وبسایت: medicalnewstoday.com