کیسه صفرا یا (gallbladder) یک عضو کوچک از دستگاه گوارش انسان است. که موقعیت آن در زیر کبد است. این کیسه کوچک، ماده صفرا را در خود ذخیره میکند. و در طول پروسه هضم و گوارش مواد غذایی، آن را به داخل روده کوچک آزاد می کند.
صفرا یا (Bile) یک مایع زرد رنگ است که توسط کبد ساخته و ترشح میشود. این مایع به حذف چربی در روده ها کمک میکند. تعدادی از مشکلات و بیماری ها ممکن است بر کیسه صفرا تاثیر بگذارد. وبسایت نسخه در این مقاله به معرفی بیماری های رایج کیسه صفرا خواهد پرداخت.
برخی از مسائل بهداشتی رایج که می تواند بر کیسه صفرا تاثیر بگذارد عبارتند از:
تشکیل سنگ یکی از رایج ترین مشکلات مربوط به این عضو هستند. کلسترول و ماده صفراوی سفت شده، مواد تشکیل دهنده سنگ های این کیسه هستند.
حدود ۲۰ میلیون نفر در ایالات متحده بین سنین ۲۰ تا ۷۴ سالگی مبتلا به سنگ های کیسهصفرا هستند. از این تعداد، ۱۴ میلیون زن هستند. وجود سنگ، اغلب بی نشانه است تا زمانی که این سنگ ها در یک کانال و یا مجرا به دام افتاده و باعث انسداد شوند.
انسداد مجرا با سنگ صفراوی میتواند باعث بروز درد ناگهانی در شکم و قفسه سینه درست در زیر دنده ها شود. درد ممکن است به سمت شانه نیز گسترش یابد.
سایر علائم عبارتند از:
شخص مبتلا همچنین ممکن است حرکت و انقباضاتی در شکم احساس کند زیرا کیسه سعی میکند که سنگ ه را دفع کند.
انسداد شدید مجرای صفراوی توسط سنگ صفرا باعث متورم شدن این کیسه و التهاب آن میشود، که این وضعیت به کله سیستیت یا التهاب کیسه صفرا مشهور است. اگر درمان زودهنگام صورت نگیرد، میتواند مشکلاتی جدی برای شخص به وجود بیاید. کله سیستیت میتواند حاد یا مزمن باشد.
فرد مبتلا در ابتدا یک درد ناگهانی را حس می کند. درد ممکن است ۶ تا ۱۲ ساعت یا بیشتر طول بکشد.
علایم زیر نیز ممکن است وجود داشته باشد:
التهاب حاد کیسه صفرا معمولا پس از یک هفته بهبود پیدا می کند، اما اگر مشکل حل نشد، ممکن است مشکل جدی و خطرناک تر شود.
کلسیستیت اغلب ناشی از سنگ های صفراوی است هرچند که علل زیر نیز میتوانند باعث التهاب آن شوند:
کولسیستیت مزمن ناشی از التهاب درازمدت در کیسه صفرا است. این وضعیت زمانی اتفاق میافتد که مایع صفرا به درستی تخلیه نمیشود. علل ایجاد این حالت عبارتند از:
التهاب کیشه صفرا میتواند تعدادی از عوارض جدی زیر را ایجاد کند.
درمان های موجود برای انواع مشکلات این عضو گوارشی میتواند شامل موارد زیر باشد:
بسته به شدت علائم، اولین گام عبارت است از:
پزشک همچنین ممکن موارد زیر را تجویز کند:
در برخی موارد فرد ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشد. عمل جراحی حذف و خارج کردن کیسه صفرا به کله سیستکتومی مشهور است. این عمل به دو صورت باز یا لاپاراتومی و یا لاپاراسکی قابل انجام است. ریکاوری و بهبودی پس از انجام عمل معمولا یک هفته خواهد بود.
ترجمه شده از وبسایت: medicalnewstoday.com