گالاکتوره یا (Galactorrhea) به حالتی گفته می شود که در آن شیر یا ترشحاتی مشابه با آن از نوک پستان خارج می شود یا به اصطلاح نشت می کند. ترشح شیر از پستان مادر پس از بارداری و دوران شیردهی کاملا طبیعی است. اما کالاکتوره در واقع دلایل دیگری دارد و غیر از مواقع شیردهی اتفاق میافتد.
هرچند که ترشح و نشت مایع از پستان ممکن است در هر دو جنس زن و مرد صورت بگیرد، اما اغلب در زنان بین سنین ۲۰ تا ۳۵ سال رخ میدهد. ترشح مایعی شبیه شیر در یک دوره غیر معمول، هرچند ممکن است وحشتناک باشد، اما اغلب اوقات جای نگرانی ندارد. هرچند میتواند در برخی شرایط جدی و نشانه ای از یک شرایط و بیماری جدی باشد.
علامت اصلی ریزش شیر یا شیر ریزی ، ترشح یک ماده سفید رنگ مشابه شیر از نوک پستان است.
این ترشح می تواند:
بسته به علت اصلی ایجاد این وضعیت، ممکن است علایم دیگری نیز وجود داشته باشند.
چندین علت می تواند باعث ایجاد تخلیه شیر و مایع از پستان در هر دو جنس شود. توجه داشته باشید که علت برخی از کالاکتوره ها مشخص نیست و در اصطلاح پزشکی میگویند علت ناشناخته یا ایدیوپاتیک است. در این موارد حساسیت بافت پستان به برخی هورمون ها می تواند سبب ترشح یا لیک مایع شود.
یکی از علت های بروز این عارضه اغلب وجود توموری در هیپوفیز به نام پرولاکتینوما است. این تومور که عمدتا غیرسرطانی است، میتواند بر روی غده هیپوفیز شما فشار وارد کند و درنتیجه آن را به ترشح هورمون پرولاکتین تحریک کند. پرولاکتین هورمونی است که عمدتا مسئول ترشح شیر از پستان مادر است.
این مشکل در زنان، میتواند باعث بروز مشکلات زیر شود:
علایم در مردان میتواند متفاوت باشد و شامل موارد زیر شود:
اگر پرولاکتینوما به اندازه کافی بزرگ شود و بر هیپوفیز و بافت های اطراف فشار ورد کند می تواند باعث سردرد و یا تغییرات بینایی شود.
تومورهای دیگر نیز میتوانند روی غده هیپوفیز فشار وارد کنند. فشارهای ناشی از این تومورها میتواند تولید دوپامین را متوقف کند. دوپامین علاوه بر تنظیم احساسات شما، در صورت نیاز به کاهش سطح پرولاکتین نیز کمک می کند. اگر بدن شما به اندازه کافی دوپامین تولید نکند، غده هیپوفیز شما به ترشح بیش از اندازه پرولاکتین ادامه می دهد تا اینکه گالاتوره یا ریزش شیر از پستان شما رخ می دهد.
بسیاری از شرایط و مشکلات دیگر نیز می توانند بر ترشح پرولاکتین تاثیر بگذارند. برخی از آن ها عبارتند از:
مصرف قرص های کنترل وزن باعث کاهش سطح هورمون های مختلف می شود که در بعضی از خانم ها ممکن است باعث ایجاد گالاکتوره شود.
هیپوگونادیسم در مردان به کاهش سطح تستوسترون اشاره دارد. این مشکل یکی از علل شایع گالاکتوره در مردان است.
ترشح شیر غیر طبیعی اغلب در نوزادان دیده میشود. این مشکل در نوزادان میتواند ناشی از افزایش استروژن مادر در دوران بارداری باشد.
درمان این بیماری به علت ایجاد آن بستگی دارد. چنانچه یک تومور کوچک مثل پرولاکتینوما داشته باشید ممکن است که به مرور زمان علایم به حالت سابق بازگردند.
برخی از رایجترین درمان ها برای این مشکل عبارتند از:
پس از تشخیص اکثر بیماران به راحتی درمان می شوند و ترشح شیر به قطع خواهد شد. چنانچه در معرض این گالاکتوره هستید حتما از تحریک و لمس بیش از حد سینه و نوک پستان خودداری کنید. مخصوصا هنگامی که در یک رابطه جنسی قرار میگیرید حتما از تحریک و لمس نوک سینه خودداری کنید.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com