سندرم ناخن زرد یا (Yellow nail syndrome) یک بیماری نادر است که بر ناخن ها انگشتان دست و پا تاثیر میگذارد. افراد مبتلا به این بیماری، با برخی مشکلات تنفسی و سیستم لنفاوی و تورم در اندام های تحتانی خود مواجه میشوند.
تورم ایجاد شده در اندام تحتانی، ناشی از به دام انداخته شدن و نشست مایع لنف در زیر پوست است. مایع لنف یک مایع بیرنگ است که در سراسر بدن شما میچرخد، و به تمیز کردن بدن میپردازد. سندرم زردی ناخن میتواند در هر کسی رخ دهد، اما معمولا در بزرگسالان بالای ۵۰ سال رخ میدهد.
سندرم ناخن زرد با تغییر رنگ و زرد شدن تدریجی ناخن ها و همچنین ضخیم شدن آنها همراه است. شایعترین علایم این سندروم عبارتند از:
این سندروم باعث بروز عفونت در بافت نرم اطراف انگشتان دست و پا می شود. تجمع مایع لنف اغلب همراه با سندرم ناخن زرد است. برخی اوقات این بیماری باعث تجمع مایع در فضای پلور می شود. پلور پوششی دو لایه است که اطراف ریه ها را احاطه کرده است. این وضعیت به افیوژن پلو شهرت دارد. افیوژن پلوور می تواند مشکلات متعددی برای سیستم تنفسی ایجاد کند. برای مثال:
تعدادی از مشکلات تنفسی در ارتباط با زرد شدن ناخن هستند. علاوه بر بروز عوارض پوشش پلور و مشکلات تنفسی مرتبط با آن، سایر مشکلات تنفسی ممکن است همراه با بیماری ناخن زرد دیده شوند:
علت دقیق بروز سندرم زرد ناشناخته است. این وضعیت می تواند به طور پراکنده بدون هیچ علت خاصی ایجاد شود. با این حال، در موارد بسیار نادر ممکن است یک عارضه ارثی و خانوادگی باشد. بروز جهش در ژنی به نام FOXC2، ممکن است در ایجاد این سندرم نقش داشته باشد. هرچند که برای تایید این ادعا تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
یک نظریه دیگر درباره علت شکل گیری سندروم ناخن زرد، این است که مشکل در تخلیه مایع لنف باعث شکل گیری علایم این سندروم می شود. گردش خون نامنظم و تخلیه لنفاوی غیرطبیعی، باعث می شود که مایع لنف در بافت نرم زیر پوست جمع شود و باعث زرد شدن رنگ ناخن ها می شود.
این سندروم میتواند به تنهایی و یا با انواع خاصی از سرطانها، و برخی از بیماری های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید رخ دهد.
شما هیچوقت نباید تغییر رنگ و یا شکل ناخن را نادیده بگیرید، مخصوصا اگر رنگ ناخن هایتان رو به زردی بگذارد. ناخن های زرد می تواند نشان دهنده بروز برخی مشکلات و بیماری های مربوط به کبد یا کلیه، دیابت، عفونتهای قارچی و یا پسوریازیس باشد.
در صورتی که تغییر رنگ و زرد شدن ناخن شما همراه با تورم پوست و مشکلات تنفسی بود حتما با پزشک خود صحبت کنید یا به مراکز درمانی مراجعه کنید. اگر علائم اولیه از این بیماری در شما دیده شود، پزشک ممکن است سندرم ناخن زرد را برای شما تشخیص دهد. دکتر همچنین میتواند برای اندازه گیری عملکرد ریه یک تست عملکرد ریوی از شما بگیرد. و یا ممکن است از ناخن شما نمونه بردارد تا ارزیابی هایی لازم را انجام دهد.
سندرم ناخن زرد می تواند با برونشکتازی مرتبط باشد. برونشکتازی به وضعیتی گفته می شود که راه های هوایی کوچک در ریه شما بصورت غیر عادی متسع، ضعیف و زخمی می شوند.
هیچ درمانی برای سندرم ناخن زرد وجود ندارد. درمان تنها به تسکین علائم خاص بیماری تمرکز دارد. راه کارهای درمانی در این سندروم شامل موارد زیر میشود:
اگر سندرم زردی ناخن با بیماریهایی مثل سرطان، آرتریت یا ایدز رخ دهد، علائم آن ممکن است پس از درمان بیماری زمینهای بهبود یابد.
هیچ راهی برای جلوگیری از سندرم زرد ناخن وجود ندارد، اما علائم را می توان با دارو، حذف مایع و مصرف مکمل کنترل کرد. از آنجا که با برخی تکنیک ها و روش ها تخلیه لنفاوی بهبود می یابد، ناخن ها ممکن است به رنگ طبیعی خود بازگردند.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com