اختلال وسواس فکری یا (Obsessive-compulsive disorder)یا بطور خلاصه (OCD) نوعی اختلال مربوط به روان است، که با افکار و رفتارهای بیش از حد وسواسی و تکراری همراه است. این افکار وسواسی و رفتارهای تکراری، میتوانند تأثیر بسزایی در زندگی افراد مبتلا داشته باشند. اما می توان از طریق تعدادی از مداخلات پزشکی به آنها کمک کرد.
اگر شما وسواس دارید یا کسی در اطراف شما از چنین اختلالی رنج میبرد، موارد زیر را بخوانید تا به درک بهتری از آن دست پیدا کنید:
اگر اختلال وسواس دارید، ممکن است در نتیجه افکار وسواسی، اضطراب شدیدی را تجربه کنید. اغلب اوقات، در پاسخ به افکار وسواسی، به منظور کاهش اضطراب مجبور به پاسخگویی، یا اجبار در پاسخ خواهید شد. برخی از اقدامات اجباری برای پاسخگویی به وسواس و اضطراب عبارتند از:
OCD با وسواس و اجبار مشخص میشود. اما شیوه های بروز علائم آن در افراد مختلف متفاوت است. اگر OCD دارید، ممکن است دچار اختلال تیک شده و حرکات مکرر و تکراری مانند چشمک زدن یا تیک صورت را تجربه کنید.
اگر از مشکل وسواس رنج ببرید، ممکن است غیر منطقی بودن یا زیاده روی در افکار و رفتار وسواسی یا اجبارات خود را تشخیص دهید. این وضعیت میتواند یکی از ناامید کننده ترین جنبه های این اختلال باشد.
این مشکل به یک اندازه در میان زنان و مردان شایع است. و تصور اینکه جنس خاصی مثلا زنان بیشتر از مشکلات وسواس رنج میبرند، تصور اشتباهی است. حتی فرهنگ و قومیتی خاصی با وسواس شناخته نمی شود. اما عوامل خطر زیادی وجود دارد که میتوانند احتمال ابتلا به این اختلال را افزایش دهند. برخی از این عوامل خطر عبارتند از:
به طور معمول این اختلال، بیشتر در افراد با سن ۱۹ سال و بالاتر تشخیص داده می شود.
ایجاد این اختلال روانی نتیجه تعامل پیچیدهای بین تجربه زندگی و عوامل ژنتیکی است. در حالی که هیچ ژنی که در بروز این مشکل شناسایی نشده است، محققان با بررسی بر روی دوقلوها متوجه شدند زمانی که یکی از دوقلوها به اختلال وسواس مبتلا می شود دیگری نیز پتانسیل ابتلا به این حالت را دارد.
اگر فکر می کنید چنین مشکلی دارید، برای ارزیابی بیشتر باید به یک متخصص بهداشت روان مثل روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنید. این اختلال شباهتی به مشکلات جسمی و سلامتی آن ندارد. بنابراین آزمایشات تشخیص بالینی در آن معنای خاصی ندارد.
برای درمان اختلال وسواس داروهایی در دسترس است. برهی از این داروها شامل موارد زیر میشود:
این داروها بر میزان و سطح هورمون سروتونین تأثیر می گذارند. همچنین برخی از پروسه های روان درمانی مثل درمان شناختی-رفتاری (CBT) می توانند به کاهش علایم و سرکوب حتالات وسواس کمک کنند. محققان همچنین به دنبال روش های درمانی دیگری مانند تحریک عمیق مغزی (DBS) برای مبتلایان به OCD مقاوم در برابر درمان هستند.
کنترل میزان استرس در طولانی مدت، شما را به سمت کاهش شدت و تعدد علائم اختلال وسواس فکری خواهد برد.
تمرکز شما باید بر روی مدیریت روزانه علائم باشد تا اینکه خود را به مرور زمان و در طولانی مدت درمان کنید.
با داشتن مکانیزم های مقابلهای مناسب، می توانید زندگی شاد و پربار داشته باشید.
ترجمه شده از وبسایت: verywellmind.com