ترس از اتفاقات بعد از ترک نیکوتین یکی از چیزهایی است که بسیاری از افراد سیگاری از آن می ترسند. فرآیند ترک علاوه بر دشواری هایی که دارد، می تواند یک تجربه مضطرب کننده باشد که در اغلب موارد باعث بروز مشکلات فیزیکی و روانشناختی کوتاه مدتی شود که برخی از آن ها به سختی قابل تحمل هستند.
با درک علائم و نشانه های خروج نیکوتین از بدن، می توانید خود را بهتر با فرآیند ترک وفق دهید. در حالی که علایم ترک سیگار هرگز خوشایند نیستند، اما باید به این نکته هم توجه کنید که همه یا دست کم بیشتر علایم گذرا هستند. وبسایت نسخه در ادامه به ۷ علامت و نشانه ترک سیگار، که تا بیرون رفتن سموم سیگار از بدن، در شما ظاهر می شود را معرفی خواهد کرد.
۱ . گرایش به نیکوتین
سیگار کشیدن، معمولا به عنوان گرایش و اعتیاد به نیکوتین شناخته شده است. یکی از علایم پایدار ترک سیگار گرایش و تمایل به نیکوتین و مصرف دوباره آن است.
هنگامی که بدن به صورت ناگهانی از نیکوتین محروم می شود، مغز برای یک مدت هورمون دوپامین که عامل احساس خوب و سرحال بودن است را ترشح نمی کند. گرایش به نیکوتین به طور معمول برای پنج تا ۱۰ دقیقه پشت سر هم طول میکشد. این وضعیت ممکن است بسیار ناراحت کننده باشد، اما سعی کنید صبر داشته باشید و به خودتان یادآوری کنید که شما در حال ترک هستید. جویدن آدامس نیکوتین دار و یا پیاده روی طولانی مدت شما را سرگرم می کند که نیازی به نیکوتین احساس نکنید.
تمایل به خوردن غذای زیاد و داشتن میان وعده های متنوع در میان کسانی که سیگار ترک می کنند معمول است. در نتیجه، افرادی که سیگار را ترک می کنند، به طور متوسط در حدود ۵ کیلو پس از چند ماه ترک کردن وزن اضافه میکنند.
مشکلات خواب عوارض جانبی رایج ترک کردن نیکوتین است. و می تواند باعث بروز مشکلات و اختلالات خواب در شخص شود. علائم اختلال خواب نیز به شدت با اختلال کنترل دوپامین ارتباط دارد، دوپامین هورمونی است که در تنظیم خواب مشارکت دارد.
مطالعات همچنین نشان داده اند که وقتی که شما ترک می کنید، حرکت سریع چشم ها در مرحله رم خواب (REM) می تواند غیرطبیعی باشد، در نتیجه منجر به کمبود خواب و خستگی مداوم در طول روز می شود. کمک به بهبود بهداشت خواب اغلب می تواند کمک کند.
در طی ترک سیگار و مدتی پس از آن، بروز سرفه های مکرر در افراد طبیعی است و اغلب خطری ندارد. شاید عجیب به نظر برسد اما بروز سرفه پس از ترک نشان دهنده بهبود شش ها و وضعیت ارگان های تنفسی شما است.
اجسام مو مانندی در داخل ریه های شما وجود دارند که به خروج هوای مسموم استنشاقی کمک می کنند. این اجسام مو مانند یه مژک تنفسی مشهور هسند. دود سیگار و سموم باعث غیر فعال شدن مژک ها می شود. پس از ترک سگار این مژک ها به حالت سابق خود باز میگردند و سموم را از ریه به کمک سرفه کردن بیرون میکنند.
در حین ترک سیگار با علایمی مواجه خواهید شد که تقریبا مشابه آنفولانزا هستند. به عنوان مثال ممکن است علایم زیر را داشته باشید:
توقف ناگهانی سیگار کشیدن می تواند واکنش های ایمنی را دقیقا مشابه زمانی گه به یک ویروس یا باکتری حمله می کند، تحریک کند. در بیشتر موارد، علایم مشابه آنفولانزا تنها چند روز طول می کشد. درمان های جایگزینی نیکوتین همراه با داروهای ضد درد، ممکن است به کاهش این علائم کمک کند.
استرس و تحریک پذیری، علائم شایع و زودرس ترک نیکوتین و سیگار هستند. این علایم ناشی از اختلال در تنظیم غدد درون ریز و سیستم عصبی مرکزی است. این وضعیت می تواند نه تنها تغییرات شدیدی در خلق و خو (از جمله درگیری های ناگهانی و غیر منطقی) ایجاد کند، بلکه می تواند باعث تغییرات فیزیولوژیکی کوتاه مدت، از جمله افزایش فشار خون و ضربان قلب شود. مشکلات حافظه و تمرکز نیز از مشکلات رایج ترک سیگار هستند. (البته موقت و کوتاه مدت هستند.)
نشانه های روانشناختی ترک کردن سیگار نیز می توانند به صورت محرومیت از خواب، اضطراب یا افسردگی شوند. در صورت شدید بودن این حالات، ممکن است نیاز به درمان پزشکی و روانشناختی باشد.
علاوه بر ریه ها و مغز، اگر شما به طور ناگهانی سیگار کشیدن را متوقف کنید، دستگاه گوارش نیز می تواند به شدت تحت تاثیر قرار گیرد. ترک سیگار تغییر حرکت و انقباض روده ها را به طور چشمگیری کاهش می دهد که سرعت هضم غذا نیز کم خواهد شد.
از هر ۶ نفری که سیگار را ترک می کنند یک نفر به یبوست پس از ترک مبتلا می شود. البته جای نگرانی وجود ندارد چون نهایتا یک یا دو هفته پس از ترک یبوست کم کم بهتر می شود و روند گوارش به حالت نرمال خود باز می گردد.
بروز یبوست پس از ترک ممکن است به خاطر افزایش اشتها و خوردن غذای زیاد باشد. اما از آنجایی که سیستم گوارش تحت تاثیر سموم سیگار است سرعت کافی برای هضم و جذب این مقدار غذا را ندارد. مصرف زیاد آب و افزایش مصرف فیبرها در رژیم غذایی، معمولا می تواند به بهبود حرکات روده و کاهش یبوست کمک کند.
شکی نیست که ترک نیکوتین و سیگار می تواند یک تجربه شدیدا چالش برانگیز باشد. تا اتمام کامل پروسه ترک این ماده سمی مشکلاتی برای شما پیش خواهد آمد که به مرور زمان و پس از چند هفته و نهایتا چند ماه از بین خواهند رفت. و اگر به اندازه کافی از این فرآیند سر در یاورید بهتر میتوانید این پروسه را مدیریت کنید.
در نهایت، مزایای ترک این ماده سمی به مراتب بیشتر از هر ناراحتی کوتاه مدتی است که ممکن است تجربه کنید.
ترجمه شده از وبسایت: verywellhealth.com