وقتی درباره مضرات سیگار روی یک شخص سیگاری سوال پرسیده می شود، معمولا اولین چیزی که به ذهن خطور میکند، آسیب ریوی ناشی از سیگار است. هرچند که برخی دیگر ممکن است متوجه چین و شکن روی پوست صورت و اطراف لب های یک شخص سیگاری شوند. در هر صورت سیگار کشیدن مضرات زیادی دارد. سیگار و دود آن بر روی پوست انسان نیز تاثیرات مخرب زیادی می گذارد. سموم موجود در دود سیگار به کلاژن و الاستین پوست که هر دو ساختارهایی فیبروزی و شکل دهنده پوست هستند آسیب می رساند.
بنابراین کسانی که در معرض سیگار یا دود آن قرار می گیرند در معرض آسیب های پوستی هستند. دود سیگار همچنین از راه های مختلفی به پوست آسیب می رساند که در این مقاله به ۹ آسیب پوستی ناشی از استعمال دخانیات و سیگار خواهیم پرداخت.
خطوط افراد دودی یا (Smoker’s lines) اصطلاحا به خطوط اطراف دهان گفته می شود که در افراد سیگاری به دلیل حالت خاص سیگار کشیدن و درگیر شدن عضلات و پوست اطراف دهان به وجود میآیند. این خطوط معمولا در افراد مسن دیده می شود. اما با وجود آسیب به کلاژن و الاستین پوست صورت در افراد سیگاری، این چین و شکن ها زودتر روی صورت شکل می گیرند.
آسیب پوستی مرتبط با سیگار کشیدن می تواند موجب تضعیف پوست در قسمت هایی از بدن شود. به طور معمول افتادگی پوست مخصوصا در ناحیه سینه و پستان ها و همچنین افتادگی پوست زیر بازوها نشانه ای از مصرف سیگار است.
کارسینوم سلول های سنگفرشی یا (SCC) در افرادی که سیگار میکشند بیشتر دیده میشود. احتمال ابتلا به این سرطان پوست در افراد دودی ۵۲ درصد بیشتر از افرای غیر سیگاری است. سرطان سلول های سنگفرشی پوست دومین و شایع ترین نوع سرطان پوست است که اغلب در لب های افراد سیگاری ظاهر می شود.
پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد خارش و تکه های قرمز بر روی پوست می شود. استرس می تواند یکی از عوامل ایجاد کننده یا تشدید کننده پسوریازیس باشد. اما سیگار کشیدن نیز یک عامل خطر بسیار موثر در ابتلا و تشدید به این بیماری پوستی باشد.
پزشکان فکر می کنند که ارتباط بین بیماری پسوریازیس و سیگار کشیدن را باید در نیکوتین جستجو کرد. نیکوتین بر سیستم ایمنی بدن، التهاب پوست و رشد سلول های پوستی تاثیر می گذارد و در نهایت می تواند به افزایش پسوریازیس منجر شود.
خطر افزایش یا پیدایش پسوریازیس در زنانی که روزانه ۲۰ نخ سیگار میکشند دو و نیم برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری است. برای مردان، این خطر بیش از یک و نیم برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری است. سیگاری ها مستعد ابتلا به نوع خاصی از پسوریازیس هستند که با نام پالموپلانتار پاستولوز (palmoplantar pustulosis) شناخته می شوند.
انقباض عروقی ناشی از سموم موجود در دود سیگار تأثیر منفی بر بهبود زخم می گذارد. کاهش یا کمبود جریان خون کافی به موضع زخم ناشی از تایر در التیام زخم و عفونت زخم می شود. به خاطر خطرات بیشمار سیگار اکثر پزشکها قویا توصیه می کنند که قبل از انجام هر نوع عمل جراحی مصرف سیگار را برای مدت طولانی ترک کنید.
اگر بدون ترک سیگار اقدام به انجام عمل جراحی کنید احتمال بروز خونریزی حین عمل بالا می رود. علاوه بر این التیام زخم پس از عمل جراحی بسیار با تاخیر و به کندی صورت می گیرد.
بروز آکنه و جوش های پوستی موسوم به اینورسا از جمله بیماری های التهابی پوست است که در مناطقی پوست مانند زیر بغل، کشاله ران، و زیر سینه ها در زنان دیده میشود. سیگار کشیدن یک عامل خطر برای بروز و تشدید این نوع از آکنه های پوستی است.
افراد سیگاری در معرض خطر بالایی برای ابتلا به بیماری بورگر (Buerger’s disease) که یک نوع واسکولیت است قرار دارند. همه انواع واسکولیت شامل رگ های خونی متورم در برخی قسمت های بدن میشود.
بیماری بورگر بر جریان خون دستها و پاها تاثیر می گذارد. عروق خونی در این ناحیه تنگ یا مسدود می شود و باعث درد و آسیب بافتی در آن ناحیه می شود. موارد شدید بیماری Buerger ممکن است به ایجاد زخم بر روی پوست انگشتان دست و پا منجر شود. این وضعیت در صورت عدم مدیریت و عدم رسیدگی در نهایت، موجب گانگرن (مرگ بافتی) و از دست دادن عضو می شود.
تلانژکتازی وضعیتی است که در آن عروق خونی کوچک بدن گشاد یا در اصطلاح پزشکی دیلاته می شوند که موجب بروز آسیب به دیواره عروق می شود.
تلانژکتازی می تواند در هر کجا از مویرگ های بدن اتفاق بیافتد، اما معمول بیشتر در نزدیکی سطح پوست رخ میدهد. جایی که ممکن است دچار یک کبودی وسیع شود. سیگار کشیدن یک عامل خطر برای تلانژکتازی است. نیکوتین موجود در تنباکو، رگ های خونی را مختل می کند و این عمل می تواند سبب آسیب منجر به تلانژکتازی شود.
رنگ و یکپارچگی آن در پوست سیگاری ها غیر یکنواخت است. سیگار باعث می شود که رنگ پوست از حالت طبیعی خارج شود و کمی تیره تر شود. با توجه به کاهش دریافت اکسیژن توسط سلول های پوستی مخصوصا سلول های تولید کننده رنگ، تغییر رنگ در پوست می تواند کاملا قابل پیش بینی باشد.
نگه داشتن روزانه بیش از چند بار سیگار در بین انگشتان موجب زرد شدن و زمخت شدن انگشتان و فضای بین آن ها شود. نیکوتین به صورت مستقیم با پوست در تماس است بنابراین آسیب هایی در طولانی مدت به پوست دست وارد می کند.
ترجمه شده از وبسایت: verywellmind.com