با گذشت زمان و رشد جنین در شکم مادر، کم کم تنفس عمیق و کامل در زنان حامله دشوارتر میشود. در این وضعیت اگر یک بیماری در ریه ها یا راه هوایی یک خانم باردار وجود داشته باشد، مشکلات تنفسی برای او دو چندان خواهد شد. یکی از بیماری هایی که ممکن است در دوره بارداری برای تنفس عمیق آن ها دردسرساز شود، برونشیت است. این بیماری به التهاب راه هوایی تحتانی اشاره دارد که در آن، بیمار نمیتواند به درستی نفس بکشد و تنفس او با مشکل مواجه میشود.
برونشیت التهاب راه های هوایی است که باعث می شود مخاط اضافی و بیش از حد، در مسیر هوایی تولید شود. نوع حاد برونشیت بیشتر در اثر عفونت ایجاد میشود. که منجر به سرفه و تولید خلط زیادی میشود. بیمار در این وضعیت ممکن است دچار تب، گلودرد، تنگی نفس، درد قفسه سینه، لرز و درد در بدن شود.
این علایم هرچند آزاردهنده هستند، ولی در حالت عادی شاید بدون اینکه به پزشک مراجعه کنید، بتوانید با خود مراقبتی آن را پشت سر بگذارید. اما زمانی که پای بارداری و جنین به میان میآید، اقدامات خود مراقبتی کافی نیست و باید با پزشک صحبت کنید.
برونشیت میتواند نتیجه یک عفونت باکتریایی یا ویروسی باشد. شاید مناسب ترین راه برای اینکه از عوارض برونشیت در امان بمانیم، این باشد که از وقوع آن پیشگیری کنیم:
متأسفانه، برای برخی از زنان باردار، برونشیت میتواند به سرعت به یک اختلال تنفسی شدیدتر تبدیل شود. برای مثال ممکن است که مادر دچار ذات الریه شود. اگر علائم زیر را تجربه کردید، در اسرع وقت به پزشک و مراکز درمانی مراجعه کنید:
در حالی که بخش عمده ای از موارد مرتبط با برونشیت، ناشی از فعالیت و خرابکاری ویروس است، بعضی اوقات باکتریها نیز میتوانند منجر به بروز برونشیت شوند.
اگر علایم شما پس از یک هفته، بهبود پیدا نکرد و حتی بدتر شد، این احتمال میرود که علت التهاب برونش های شما، باکتریایی باشد. بنابراین پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد. از انجام هر گونه خود درمانی خودداری کنید و فقط به پزشک مراجعه کنید.
همانطور که در بالا اشاره کردیم، اگر علت التهاب برنش های شما فعالیت باکتری ها باشد، پزشک اقدام به تجویز آنتی بیوتیک خواهد کرد. اما در خصوص یک زن باردار، اوضاع کمی متفاوت است. در دوره بارداری برای درمان، مجاز به استفاده از هر دارویی نیستیم و در این بین، برخی از آنتی بیوتیک ها را نمیتوان برای بارداران تحویز کرد.
اما خوشبختانه آنتی بیوتیک های زیر به طور معمول در دوران بارداری بی خطر تلقی می شوند:
دقت کنید که شما به عنوان یک زن باردار، نباید آنتی بیوتیک هایی مانند تتراسایکلین، داکسی سایکلین و مینوسایکلین مصرف کنید. این داروها با تغییر رنگ بالقوه دندانهای کودک همراه است. آنتی بیوتیک هایی مانند تری-متوپریم و سولفامتوکسازول نیز میتوانند باعث بروز نقص های مادرزادی در جنین شوند.
نکته
از آنجایی که ویروس ها نیز میتوانند باعث برونشیت شوند، لذا تجویز آنتی بیوتیک ها در این موارد نمیتوانند به درمان التهابات کمک کنند.
همیشه قبل از انجام هرگونه درمان خانگی در منزل، با پزشک خود مشورت کنید. هرگونه درمان باید زیر نظر پزشک صورت بگیرد. تا او مطمئن شود درمان برای شما و جنین شما خطرناک نباشد. درمان های خانگی، برونشیت را درمان نمیکنند و تنها به بهبود شما و مدیریت بیماری کمک میکنند.
برخی از راه حل های تسکین برونشیت در خانه عبارتند از:
در حالی که همیشه باید ابتدا با پزشک خود صحبت کنید، ممکن است بعد از سه ماهه اول مقداری آنتی هیستامین آزاد و بدون نسخه بتوانید دریافت کنید. شما میتوانید از داروهای زیر برای خشک کردن مخاط اضافی در ریه ها و راه هوایی خود استفاده کنید:
نکته
هرچند که این داروها غیرنسخه ای هستند اما برای ایمنی خود و جنین حتما با پزشک مشورت کنید.
بیشتر عفونتهای تنفسی مانند برونشیت با خطر بالای عوارض بارداری یا نقایص هنگام تولد همراه نیستند. اما برای اینکه دوره بارداری خود را با آرامش بهتری سپری کنید و از عوارض عفونت هایی ناشی از بیماریهایی مثل برونشیت در امان بمانید، حتما اقدامات پیشگیرانه را در اولویت خود قرار دهید. و هنگام ابتلا به چنین مشکلاتی در دوره بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com