برخی از زنان مبتلا به بیماری کرون ممکن است نگران این باشند که آیا بارداری بر وضعیت آنها تأثیر میگذارد یا نه؟ آنها میترسند این بیماری یا داروهای مصرف شده طی بارداری، به جنین آسیب برساند.
بیماری کرون یک بیماری طولانی مدت و مزمن است که باعث بروز التهاب در دستگاه گوارش میشود. این بیماری به همراه بیماری کولیت اولسراتیو یک بیماری التهابی روده یا (IBD) است. علائم شایع بیماریکرون، شامل اسهال، گرفتگی شکم، خستگی و کاهش وزن ناخواسته است. این علائم میتوانند از نظر شدت متفاوت باشند. و غالباً بصورت دورهای باعث آسیب به مبتلایان میشود. وبسایت نسخه قصد دارد در این مقاله به بررسی بیماری کرون در زنان باردار بپردازد.
اینکه بیماری و بارداری بر یکدیگر چه تاثیری دارند، بستگی به این دارد که وضعیت بهبودی زن حامله در چه سطحی است. بیشتر بانوانی که در وضعیت بهبودی پس از بیماری هستند، تصور میکنند که میتوانند بارداری سالم داشته باشند. براساس بنیاد کرون و کولیت آمریکا، بهترین زمان برای بارداری در خصوص این زنان، زمانی است که بیماری آنها حداقل ۳ تا ۶ ماه بهبود پیدا کرده باشد.
تحقیقات نشان میدهد بسیاری از خانمهایی که تصور میکنند بیماری کرون فعال دارند، متوجه میشوند که علائم آنها در طول دوران بارداری همچنان ادامه دارد. و حتی تشدید نیز میشود. این بیماری میتواند بر سلامت مادر و جنین تأثیر بگذارد. و خطر ابتلا به مشکلات زیر را افزایش دهد:
یک بررسی در سال ۲۰۱۶ نشان داد که زنان مبتلا به IBD احتمال بیشتری دارد که صاحب فرزند نشوند. محققان فکر میکنند که خانوادهها و مخصوصا مادرها، به خاطر ترس و نگرانی از سلامتی خود و جنین، هیچگاه اقدام به باردار شدن نمیکنند. با این حال، بیشتر زنانی که در آستانه بهبودی از شرایط بیماری هستند، به باردار شدن ترغیب میشوند.
برخی تحقیقات، حتی حاکی از آن است که بارداری ممکن است برای زنان مبتلا به کرون، مزایای سلامتی طولانی مدت داشته باشد. این مزایا شامل میزان عود کمتر و نیاز کمتر به مداخلات جراحی است.
با این وجود ضروری است که فرد مبتلا به این بیماری قبل از بارداری با پزشک خود صحبت کند. پزشک میتواند بهترین زمان برای بارداری را توصیه کند. و در صورت لزوم برنامه های درمانی را تنظیم کرده و برای شما در نظر بگیرد.
مطالعات حاکی از آن است که بیماری کرون هنگام بهبودی درصد باروری را کاهش نمیدهد. اما ممکن است خانمهایی که برای درمان بیماری خود تحت عمل جراحی قرار گفته اند، به دلیل آسیب به ناحیه لگن یا لوله های فالوپ، احتمال بارور شدنشان کمتر شود. شما میتوانید مطمئن باشید که بیشتر داروهایی که پزشکان برای معالجه بیماری کرون تجویز میکنند، روی باروری تأثیر نمیگذارند. برای مشاوره بیشتر در این مورد، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
قبل از باردار شدن ، موارد مختلفی وجود دارد که یک شخص مبتلا به کرون باید به آن توجه کند. برخی از این موارد عبارتند از:
به طور کلی صحبت با پزشک قبل از تلاش برای بارداری در این زنان بسیار مهم است. پزشکان میتوانند در مورد بهترین زمان برای هرگونه اقدام به بارداری به شما کمک کنند.
جراحی اغلب برای بیماران مبتلا به کرون یکی از گزینههای درمان است. طبق گفته بنیاد کرون و کولیت، حذف بخشی از روده در افراد مبتلا، به نظر نمیرسد که بر بارداری این زنان تأثیر بگذارد. با این وجود، برخی از انواع جراحیهایی که برای درمان این بیماری در نظر گرفته میشود، ممکن است میزان باروری را پایین بیاورد. اگرچه این روشها به طور معمول بیخطر هستند، اما هر عمل جراحی شکمی که خانمها صورت گرفته شود، میتواند در حین بارداری خطری برای جنین ایجاد کند.
در دوران بارداری، یک زن مبتلا به بیماریکرون باید همان توصیههای کلی رژیم غذایی که برای همه زنان باردار در نظر گرفته میشود را دنبال کند. برخی از خانمها برای کاهش التهاب ناشی از بیماری، دارویی به نام سولفاسالازین مصرف میکنند. با این حال، این دارو توانایی جذب اسید فولیک که یک ویتامین ضروری برای جنین در حال رشد است را، کاهش میدهد. در این شرایط پزشکان ممکن است توصیه کنند که مکمل اسید فولیک دریافت کنند.
بسیاری از روشهای تشخیصی بیماری کرون، در دوران بارداری بیخطر هستند. اما به خاطر احتیاط بیشتر پزشکان فقط در صورت لزوم آن ها را درخواست میدهند.
برخی از روشهای تشخیصی ایمن شامل موارد زیر است:
با این حال، پزشکان معمولاً فقط در موارد اضطراری برای زنان باردار از سیتیاسکن و اشعه ایکس استاندارد استفاده میکنند.
زنان مبتلا به بیماری کرون حتی اگر قبلاً کولوستومی یا ایلئوستومی داشته باشند، میتوانند زایمان واژینال داشته باشند. با این حال، این زنان بیشتر احتمال دارد که به کمک سزارین فرزند خود را به دنیا بیاورند. یک بررسی در سال ۲۰۱۶ نشان داد که ۲۰.۹ درصد از زنان باردار مبتلا به بیماریکرون نسبت به ۱۵ درصد از زنان بدون این بیماری، سزارین داشتند.
پزشکان برای مادرانی که موارد زیر را تجربه کردهاند، عمل جراحی سزارین توصیه میکنند:
پزشکان معمولاً توصیه میکنند زنانی که به بیماری کرون مبتلا هستند، بهتر است طبق معمول، در دوران بارداری نیز، داروهای خود را مصرف کنند. کارشناسان بیشتر داروهای تجویزی برای این بیماری در دوران بارداری را کم خطر میدانند.
برخی از افراد برای معالجه بیماری کرون خود از داروی متوترکسات و تالیدومید استفاده میکنند. این داروها میتوانند باعث بروز ناتوانی و نواقص مادرزادی یا عوارض دیگری شوند. خانمی که قصد بارداری دارد و یا در دوره حاملگی و شیردهی است نباید از این داروها را به هیچ وجه مصرف کند.
براساس بنیاد کرونوکولیت، اگر یکی از والدین مبتلا به IBD باشد، نوزاد حدود ۲ تا ۹ درصد احتمال به ارث بردن بیماری را دارد. با این حال، اگر والدین هر دو مبتلا به IBD باشند، این احتمال به ۳۶ درصد افزایش پیدا خواهد کرد.
تحقیقات نشان میدهد که برخی از زنان مبتلا به این بیماری، به دلیل اینکه از بابت سلامت خود و نوزادشان نگرانی دارند، ترجیح میدهند که باردار نشوند. با این حال، بیشتر زنانی که موفق به مدیریت این بیماری میشوند و در آستانه بهبودی هستند دوست دارند که صاحب فرزند شوند.
در دوران بارداری، بسیاری از داروها و آزمایش های تشخیصی بیماری کرون، ریسک کمتری دارند و یک زن اغلب میتواند طبق معمول درمان خود را ادامه دهد. پزشک میتواند بهترین زمان را برای یک خانم مبتلا به کرون توصیه کند. آنها همچنین میتوانند هرگونه تغییرات لازم در دارو را ایجاد کنند.
ترجمه شده از وبسایت: medicalnewstoday.com