اگر بخواهیم تعریفی کوتاه و کلی از خلاقیت داشته باشیم، شاید بگوییم که خلاقیت در واقع فرآیند تولید چیزی است که مورد نیاز ما و ارزشمند باشد. خلاق بودن یعنی اینکه برای مسائل، مشکلات و سوالاتی که پیش میآید، یک راه حل جدید و کاربردی پیدا کنیم. این مهارت، محدود به هنرمندان، نوازندگان و نویسندگان نیست. خلاقیت یک مهارت مفید برای همه افراد است که میتواند در همه جنبه های زندگی مورد استفاده قرار بگیرد. در این مقاله به معرفی ۱۷ روش برای پرورش خلاقیت خواهیم پرداخت.
اولین قدم این است که به طور کامل خود را به توسعه توانایی های خلاقانه سوق دهید و خود را متعهد به پرورش خلاقیت کنید. برای رسیدن به سطح بالایی از افکار خلاق هر روز کارهای خلاقانه انجام دهید.
یکی از بهترین روش های ایجاد خلاقیت، تبدیل شدن به متخصص در یک زمینه است. با داشتن درک بالا از یک موضوع، قطعا قادر خواهید بود که راه حل های جدید و مبتکرانه تری نسبت به افراد معمولی پیدا کنید.
یکی از مولفه های توسعه خلاقیت در واقع کنجکاوی است. بر خلاف تصور بسیاری از مردم که فکر میکنند کنجکاوری، سرک کشیدن در کارها است. اما کنجکاوی می تواند منجر به بروز افکار خلاقانه شود. هر زمان به چیزی که ارزشش را دارد کنجکاو شدید از خود تشکر کنید. زیرا به کشف یک چیز جدید با خلاقیت نزدیک هستید.
هنگامی که به بهبود مهارتهای خلاقانه خود میپردازد، باید برای ارتقای توانایی خود آماده باشید. گاهی برای رسیدن به موفقیت و قدم گذاشتن در مسیر پیروزی باید کمی ریسک کنیم و از حاشیه امن خود خارج شویم. اگر زمانی شما هم مجبور به ریسک کردن شدید، میتوانید بصورت کنترل شده ریسک کنید. اگر ریسک کردن ، عواقب خطرناکی برای کسی نداشته باشد، خطر نکردن جای تعجب دارد.
عدم اعتماد به خود و وجود افکار مزاحم و سرزنشگر، باعث کاهش عملکرد کلی و سرکوب خلاقیت خواهد شد. بنابراین داشتن اعتماد بنفس واقعا مهم است. برای پیشرفت های خود و برای ایده های هرچند کوچک اما کارساز خود، از خود تشکر کنید و به خود اعتماد داشته باشید.
هرچقدر که شما استعداد داشته باشید و هوش شما زبان زد عام و خاص باشد، اما زمانی که برای پرورش این استعدادها و خلاقیت ها وقت نگذارید نمیتوانید آن ها را توسعه و پرورش دهید. هر هفته برنامه ای برای تمرکز بر نوعی پروژه خلاقانه اختصاص دهید. تا به مرور زمان خلاقیت برای شما تبدیل به یک عادت روزانه شود.
بر اساس یک مطالعه که در سال ۲۰۰۶ در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر شد، افکار مثبت میتواند باعث افزایش توانایی شما در پرورش افکار خلاقانه شود. به گفته دکتر آدام اندرسون، نویسنده ارشد این مطالعه:
“اگر شما قصد انجام کاری را دارید که نیازمند خلاقیت است، باید یا در یک اتاق فکر اختصاصی قرار بگیرید یا اینکه در یک مکان چرا از افکار و انرژی های مثبت باشید.”
از طرف دیگر افکار و نگرش های منفی مانع از توسعه خلاقیت در انسان می شود. بنابراین هر گاه خود را در سرزنش از خود یافتید یا افکار منفی راجع به خود داشتید، توانایی شما برای توسعه خلاقیت و مهارت های دیگر شما مختل خواهد شد.
ترس از شکست و انجام حرکات اشتباه میتواند تمام سوالات شما را بدون پاسخ بگذارد. ترس از شکست در واقع، میتواند موجب ناکام ماندن شما در راه رسیدن به اهدافتان باشد. با ترس سیستم پیشرفت آدمی فلج میشود.
هر زمان که حس کردید از شکست میترسید، برای یک لحظه به خود بیآیید و به خود بگویید که ترس میتواند جزئی از فرآیند موفقیت باشد و اگر تلاشی صورت نگیرد ممکن است شکست بخورم. اما شکست به مفهوم باخت و نابودی من نیست. در واقع شکست یک جواب منطقی است. به ما میفهماند که یا مسیر اشتباهی را انتخاب کردهایم، و یا تلاش ما به اندازه کافی کارساز نبوده است. هنگام شکست؛ افراد خلاق به جای تسلیم شدن به دنبال راه خلاقانه تری برای پیروزی میگردند.
طوفان مغزی یک روش معمول در پروسههای علمی و حرفهای است. بطور معمول طوفان فکری یا بارش فکری میتواند میتواند یک ابزار قدرتمند، برای توسعه و پرورش خلاقیت شما باشد. سعی کنید از بارش فکری برای حل مشکلات خود استفاده کنید. برای مثال هر چیزی کهعه برای حل مشکل حال حاظر شما مفید است را یادداشت کنید. لزومی به فکر کردن نیست تنها به چیزهایی که در سر شما در جریان است فکر کنید و بر زبان بیاورید.
با متوقف کردن قضاوت و انتقاد از خود بارش فکری را شروع کنید. سپس شروع به نوشتن ایدههای مرتبط و راهحلهای ممکن کنید. هدف این است که در طول یک دوره نسبتا کوتاهمدت، ایده های بسیاری را برای مشکل خود ایجاد کنیم. پس از طوفان فکری نوبت به دستچین کردن ایده ها و پاسخ های منطقی و مورد نیاز می رسد.
دفعه بعد که با یک مشکل روبرو شدید، سعی کنید راهحلهای مختلفی پیدا کنید. به جای انتخاب ساده ترین راه حل ممکن یا اولین ایده ای که به ذهن شما می رسد، برای فکر کردن و پیدا کردن راه حل های مختلف وقت بگذارید. این فعالیت ساده، راهی عالی برای ساخت مهارت حل مسئله و مهارت تفکر خلاق در شما است.
این مقاله در دو بخش نگاشته شده است، لطفا بخش دوم آن را نیز مطالعه بفرمایید.
ترجمه شده از وبسایت: verywellmind.com