هر کس ممکن است دچار مسائل مربوط به حافظه شود. بسیاری از ما بارها مسائلی را فراموش میکنیم و این یکی از ویژگیهای طبیعی انسان است. زیرا بشر توانایی به حافظه سپردن همه اتفاقات و وقایع را ندارد. حتی اگر چنین باشد، توانایی یادآوری تمام اطلاعات ثبت شده در مغز، برای انسان چیزی دور از انتظار است. با وجود اینکه فراموشکاری یکی از ویژگیهای طبیعی انسان است، اما تضعیف حافظه یا داشتن حافظهای نامطمئن یک ضعف و مشکل برای انسانها تلقی میشود.
مسائل مختلفی باعث کاهش حافظه میشوند. برای مثال برخی از بیماریهای اعصاب مثل آلزایمر منجر به زوال عقل و تضعیف حافظه میشوند. گاهی اوقات ژنتیک نیز در کاهش این ویژگی مهم انسانی دخالت دارد. اما همیشه راهحلهایی برای افزایش و تقویت حافظه وجود دارند. انسان میتواند با انجام برخی تمرینها و برخی روشها از برزو مشکلات مربوط به حافظه در آینده پیشگیری کند. ما در این مقاله به ۱۴ راه حل طبیعی برای افزایش و تقویت حافظه می پردازیم. ما را تا پایان همراهی کنید.
خوردن بیش از حد شکر با خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های مزمن و مسایل مربوط به سلامت مرتبط است. تحقیقات نشان داده است که، رژیم غذایی حاوی شکر، میتواند منجر به ضعف حافظه و کاهش حجم مغز ( به ویژه قسمتی از مغز که مربوط به حافظه کوتاه مدت است) شود.
روغن ماهی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ است. این چربیها برای سلامتی کلی بدن بسیار مهم هستند. ثابت شده است که مصرف منظم اسیدهای چرب امگا ۳، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، التهاب و استرس و اضطراب را کاهش میدهند. آنها همچنین به گسترش و افزایش آرامش روانی نیز کمک زیادی میکنند.
علاوه بر همه اینها بسیاری از تحقیقات ثابت کرده که مصرف ماهی و مکملهای روغن ماهی، ممکن است باعث بهبود و تقویت حافظه خصوصا در افراد مسن شود. یک مطالعه از ۳۶ سالمند مبتلا به اختلال شناختی خفیف، نشان داد که پس از ۱۲ ماه مصرف ماهی و مکمل روغن ماهی، حافظه کوتاه مدت و فعالیت آن افزایش پیدا کرد.
تمرین مدیتیشن از بسیاری جهات روی سلامتی انسان تاثیر میگذارد. مراقبه و مدیتیشن برای بدن آرامش بخش است و برای کاهش استرس و درد، کاهش فشار خون و حتی بهبود و تقویت حافظه موثر است. یکی از فواید مدیتیشن افزایش و تقویت ماده خاکستری مغز است.
با افزایش سن ماده خاکستری کم می شود و کاهش سلول های این بخش باعث کاهش حافظه می شود. انجام تکنیک های مراقبه منجر به افزایش حافظه کوتاه مدت سالمندان می شود.
نگهداری وزن در محدودهای که سلامتی شما را حفظ میکند، یکی از روش های عالی برای بهبود وضعیت ذهنی در انسان است. مطالعات متعدد نشان داده است که چاقی یک عامل خطر برای کاهش حافظه و وضعیت شناختی در انسان است. چاقی در واقع میتواند باعث بروز تغییرات در ژنهای مرتبط با حافظه در مغز میشود و ممکن است تاثیر منفی بر روی هوش و حافظه بگذارد.
چاقی همچنین می تواند منجر به مقاومت به انسولین و التهاب شود، که هر دو می توانند تاثیرات منفی روی پوست بگذارند. علاوه بر همه این ها چاقی یکی از عوامل خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در کهنسالی است.
کمبود خواب با کیفیت، به مرور زمان با ضعیف شدن حافظه همراه است. از آنجایی که در طی فرآیند خواب، خاطرات کوتاه مدت تقویت شده و به خاطرات بلند مدت تبدیل میشوند، درنتیجه خواب، نقش مهمی در تثبیت حافظه ایفا میکند.
محققان میگویند اگر برای مدت طولانی از خواب کافی محروم شویم، تاثیرات منفی روی حافظه ما گذاشته میشود. مطالعاتی که به طور مداوم بر روی تاثیرات خواب و حافظه انجام شده، نشان میدهد که خواب کافی، همراه با افزایش عملکرد بهتر و تقویت حافظه همراه است. خواب کافی کمک میکند که در آزمونهای مختلف فرآیند یادآوری بهتری داشته باشید.
این تمرینات به منظور حفظ آگاهی از محیط اطراف و احساسات صورت میگیرد. تمرینات ذهنی مربوط به افزایش آگاهی، با مدیتیشن کمی متفاوت است. مدیتیشن یک حالت کلی است و نیازمند شرایط خاص است. اما تمرین آگاهی ذهنی یک فعالیت ساده است، که در هر جایی میتوان آن را انجام داد.
مطالعات نشان است که تمرکز ذهنی به کاهش استرس و بهبود تمرکز و تقویت حافظه کمک می کند. یک مطالعه بر روی ۲۹۳ دانشجوی رشته روانشناسی نشان داد، افرادی که آموزش ذهن آگاهی دیده بودند و آن را بطور منظم انجام میدادند، در یادآوری اشیا نسبت به دانشجویانی که آموزش ذهن آگاهی را دریافت نکرده بودند، عملکرد حافظهای بهتری داشتند.
مصرف بیش از حد نوشیدنیهای الکلی میتواند سلامت شما را به طرق مختلفی از بین ببرد. الکل حتی میتواند به کاهش حافظه شما منجر شود. مصرف الکل در درازمدت اثرات منفی روی مغز میگذارد. نوشیدن مقادیر نادرست نوشیدنی های الکلی ممکن است به بخش هیپوکامپ که یک منطقه کلیدی در مغز است و با حافظه در ارتباط است آسیب بزند.