خارش چشم به یک وضعیت ناخوشایند است. بطور معمول هر کسی در طول زندگی خود به کرات شاهد خارش چشمان خود خواهد بود. اما اگر این خارش در شب و هنگامی که قصد دارید به خواب فرو بروید سراغ شما بیاید قطعا اوضاع کمی متفاوت خواهد بود.
دلایل متعددی برای توجیه احساس خارش در چشم وجود دارد. بیشترین علل خاریدن چشم به وقایع روزانه بازمیگردد. زمانی که فعالیت دارید و تحت تاثیر مواد مختلف خصوصا آلرژن ها قرار میگیرد.
چه در خانه باشید چه کل روز را در خارج از خانه و مشغول کار و فعالیت، در هر دو صورت شما تحت تاثیر عوامل و آلرژن های مختلف قرار میگیرد که ممکن است اثرات آن قبل از خواب دامن شما را بگیرد.
ساعت ها کار کردن پشت یک کامپیوتر یا نگاه کردن مداوم به هر نمایشگری باعث خستگی چشم شما در طول روز میشود. یکی از علل خستگی چشم میتواند احساس خارش باشد. با وجود اینکه در طول روز نیز ممکن است تا حدودی خارش چشم را احساس کنید اما معمولا اثرات خستگی و آسیب به چشم در شب بیشتر خود را نشان می دهد. خشکی چشم نیز یکی دیگر از مشکلات مربوط به چشم است که باعث خارش چشم در شب ها می شود.
عوامل زیر میتوانند باعث احساس خارش در چشم شوند:
بروز یک واکنش آلرژیک، روی پلک ها و چشم های شما تاثیر مستقیم می گذارد. یکی از علل خارش شبانه چشم استفاده از محصولات آرایشی و مراقبت از پوست است که معمولا تنها در طول شب او در خانه از آن ها استفاده می کنید. چنانچه به ماده ای آلرژی و حساسیت داشته باشید می تواند موجب خارش شبانه چشم شود.
حتی ممکن است قرص یا دارویی مصرف کنید که برای شما سازگار نباشد یا گردو خاک موجود روی سطوح خانه باعث بروز واکنش های آلرژیک شود. برخی از مواد آلرژن که می توانند باعث خارش چشم در طول شب شوند عبارتند از:
پوست اطراف چشم خصوصا پوست روی پلک نازک ترین بخش پوست را تشکیل می دهد بنابراین قرار گرفتن در معرض این مواد حتی اگر قسمت های دیگر را تحت تاثیر قرار ندهد، روی پلک و چشم اثرات خود را خواهد گذاشت.
خستگی چشم یکی دیگر از علل احتمالی سوزش و خارش چشم در طول شب است. چشمی که تمام روز باز بوده و شاهد انواع اتفاقات بوده، خصوصا مقدار زیادی نورهای مصنوعی و غیرطبیعی همراه با امواج مضر دیگر را دریافت کرده دچار خستگی میشود.
علل رایج خستگی چشم در طول روز عبارتند از:
گاهی اوقات چشمها در طول شب دچار خستگی میشنود. برای مثال خواندن یک کتاب در نور بسیار کم باعث خستگی چشم میشود.
علایم خستگی چشم عبارتند از:
التهاب پلک یکی دیگر از بیماریهایی است که میتواند باعث خارش چشم در شب شود. بلفاریت زمانی اتفاق میافتد که غدد چربی که در فولیکول های مو قرار دارند دچار انسداد و سپس تحریک شوند. عوامل متعددی باعث بروز التهاب در پلک شما میشوند:
بلفاریت می تواند همراه با خارش شبانه چشم باشد. علایم معمولا در شب ها و قبل از خواب بدتر می شوند.
خشکی چشم ها در طول روز بیشتر میشود که باعث بروز خارش شبانه چشم ها می شود. کسانی که از خشکی چشم رنج می برند با بیدار شدن وضعیت چشم هایشان ملایم و مطلوب است. اما با گذشت زمان، در طول روز علایم، خشکی چشم آنها را آزار میدهد.
افرادی که خشکی چشم دارند علاوه بر خارش چشم ممکن است علایم زیر را نیز تجربه کنند:
در حالی که چشمهای خشک ممکن است گاهی باعث خارش شوند، اما چیزی که مبتلایان حس میکنند فراتر از خارش و سوزش چشم است. برای تسکین موارد خفیف خشکی چشم میتواند از اشک مصنوعی استفاده کرد اما برای درمان موارد شدیدتر پزشک متخصص چشم است که باید نظر نایی برای درما را توصیه کند.
کنژنکتیویت یا التهاب ملتحمه یکی دیگر از علل خارش چشم خصوصا در طول شب است. اگر یک بیماری مشترک چشم داشته باشید به احتمال زیاد در طول روز بیشتر دچار قرمزی و خارش در ناحیه چشم خواهید بود. التهاب ملتحمه یک بیماری مسری و واگیر است. در صورت مبتلا شدن باید خیلی زود نزد پزشک رفته و با او درباره وضعیت چشم خود صحبت کنید.
چنانچه متوجه خارش غیر طبیعی و ادامه دار چشم خود خصوصا در طول شب شدید، به نزد پزشک مراجعه کنید. پس از ارائه توضیحات به پزشک او سابقه خانوادگی و پزشکی شما را جویا خواهد شد. و در نهایت یک معاینه فیزیکی کامل روی شما انجام خواهد داد.
انجام تست پچ (Patch tests) یا تشخیص آلرژی ها در دستور کار و اولویت پزشک قرار خواهد گرفت. پزشک همچنین پلک های شما را بررسی میکند تا متوجه انباشت یا موقعیت غیر طبیعی چربی زیر پلک شود.
هر نوع علامتی در طول شب داشته اید را برای پزشک توضیح دهید حتی از فعالیتهای خود در طول شب صحبت کنید. شاید پزشک علت خارش چشم را در لابهلای توضیحات شما پیدا کند.