حس بینایی احتمالا از میان ۵ حس دیگر بدن مهمترین حس باشد. حفظ سلامت چشم با سلامت عمومی بدن ارتباط تنگاتنگی دارند. بنابراین باید هم پای سایر قسمتهای بدن از چشم ها نیز محافظت کرد و آنها را در شرایط مطلوبی نگاه داشت. بر خلاف سایر ارگانهای بدن، تعداد مواد مغذی که بتوانند سلامت چشم را بهبود ببخشند و برای چشمها مفید باشند بسیار محدود و اندک است.
این مواد مغذی اندک به حفظ عملکرد چشم، محافظت از چشم شما در برابر امواج نور مضر و بهبود بینایی کمک میکنند. این مواد همچنین باعث کاهش بیماری های دژنراتیو ناشی از کهولت سن میشوند.
شایعترین بیماری ها و مشکلات چشم عبارتند از:
خطر ابتلا به این بیماریها بستگی به سن، ژنتیک، بیماریهای مزمن و شیوه زندگی شما دارد. ما در ادامه این مقاله به معرفی ۸ ماده مغذی و مفید خواهیم پرداخت که به بهبود بینایی و حفظ سلامت چشم کمک میکنند.
یکی از مهمترین مواد مغذی که به بهبود بینایی و حفظ سلامتی چشم کمک میکند ویتامین “آ” است. یکی از شایعترین علل نابینایی در جهان کمبود ویتامین A است. این ویتامین برای حفظ سلول های حسی نور ضروری هستند.
اگر به مقدار کافی ویتامین از این ماده مغذی مصرف نکنید و دچار فقر ویتامین A شوید، مبتلا به خشکی چشم، شب کوری و بیماریهای چشمی جدیتری خواهید شد. ویتامین A تنها در مواد غذایی حیوانی یافت میشود. غنیترین منابع غذایی این ویتامین عبارتند از جگر، زرده تخم مرغ و محصولات لبنی.
لوتئین (Zeaxanthin) و زیکسانتین (Lutein)، آنتی اکسیدانهای کاروتنوئید زرد هستند و به عنوان رنگدانههای ماکولا شناخته میشوند. این آنتی اکسیدانها در ماکولای چشم که بخش مرکزی شبکیه شما است متمرکز شدهاند. ماکولا حاوی سلولهای حساس به نور است. لوتئین و زیکسانتین به عنوان یک کرم ضد آفتاب طبیعی عمل میکنند. این مواد نقش بسیاری مهمی در حفاظت از چشم شما در برابر اشعهها و نورهای مضر ایفا میکنند.
یک مطالعه مشاهدهای در میان سالمندان نشان داده که مصرف ۶ میلی گرم لوتئین و یا زیکسانتین در روز به طور قابل توجهی خطر ابتلا به AMD را تا حد زیادی کاهش میدهد. محققان همچنین کشف کردند که افرادی که دارای بالاترین میزان مصرف لوتئین و زیکسانتین هستند، ۴۳% کمتر از کسانی است که کمترین میزان مصرف این مواد را دارند.
لوتئین و زیکسانتین معمولا در غذاها با هم ترکیب میشوند. اسفناج، گوشت خوک، کلم، جعفری، پسته و نخود سبز از بهترین منابع آنها هستند.
دو نوع اسیدهای چرب امگا -۳ یعنی ایکوزا پنتانوییک اسید (EPA) و دکوسا هگزانوئیک (DHA) برای حفظ سلامتی چشم مهم بسیار مهم و مفید هستند. DHA در مقادیر زیاد در شبکیه چشم شما وجود دارد. این اسید چرب برای بهبود بینایی و حفظ سلامتی چشم و عملکرد آن مهم است و تاثرگذار. همچنین برای رشد مغز و چشم در دوران شیرخوارگی نیز مهم است. بنابراین، کمبود DHA می تواند به ویژه کودکان را تحت تأثیر قرار دهد.
شواهد نشان میدهد که مصرف مکملهای امگا ۳ ممکن است برای افرادی که دارای بیماری خشکی چشم هستند مفید باشد. یک مطالعه در افراد مبتلا به خشکی چشم نشان داد که مصرف مکمل های EPA و DHA بصورت روزانه و به مدت سه ماه به طور قابل توجهی باعث کاهش علائم خشکی چشم شد.
اسید گاما لینولنیک (GLA) یک اسید چرب امگا ۶ است که در مقادیر کمی در رژیم غذایی امروزی یافت میشود. به نظر می رسد که بر خلاف انواع دیگر اسیدهای چرب امگا ۶، GLA خواص ضد التهابی زیادی دارد.
غنی ترین منابع GLA روغن گل پامچال و گل مغربی است. بعضی از شواهد نشان می دهد که مصرف روغن گل پامچال بصورت شبانه، ممکن است نشانههای بیماری خشکی چشم را کاهش دهد.
چشم شما بیش از هر ارگان دیگری در بدن نیازمند مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان ها است. یکی از مهمترین و مفید ترین آنتی اکسیدان ها برای حفظ سلامتی چشم ویتامین C است. ویتامین سی را میتوان از طریق انواع قرص های مکمل حتی بصورت قرض جوشان نیز مصرف کرد. مواد غذایی زیادی وجود دارند که حاوی این ماده با ارزش هستند.
مطالعات مشاهده شده نشان می دهد که افرادی که با مشکل آب مروارید مواجه هستند کمبود مواد آنتی اکسیدانی دارند. مصرف ویتامین سی چه در به عنوان مکمل چه در مواد غذایی حاوی آن، خطر ابتلا به آب مروارید را در شما کاهش می دهد.
ویتامین E یکی از آنتی اکسیدانهای محلول در چربی است که اسیدهای چرب را از اکسیداسیون مضر محافظت می کنند.
از آنجا که شبکیه شما دارای غلظت بالایی از اسیدهای چرب است، مصرف کافی ویتامین E برای بهبود بینایی و حفظ سلامت چشم مهم است. کمبود شدید ویتامین E ممکن است منجر به التهاب شبکیه و حتی نابینایی شود. هنوز مشخص نیست که آیا مصرف مکمل های این ویتامین می تواند تاثیرات مثبتی روی چشم بگذارد با خیر. اما بهترین گزینه دریافت این ویتامین از مواد طبیعی در رژیم غذایی است.
یک تجزیه و تحلیل نشان میدهد که مصرف بیش از ۷ میلی گرم ویتامین E در روز ممکن است خطر ابتلا به آب مروارید مرتبط با افزایش سن را تا ۶ درصد کاهش دهد.
چشم انسان حاوی سطوح بالایی از عنصر روی (Zinc) است. زینک بخش مهمی از مواد موجود در آنزیمهای مختلف است. برای مثال روی در ساختار آنزیمهایی مانند سوپراکسید دیسموتاز (superoxide dismutase) مشارکت دارد که به عنوان آنتی اکسیدان در بدن شناخته میشود.
بنظر میرسد که زینک در تشکیل رنگدانههای بینایی در شبکیه چشم نقش داشته باشد. به همین دلیل کمبود روی ممکن است به شب کوری منجر شود.
عادات و شیوههای زندگی سالم، مانند رژیم غذایی سالم و ورزش منظم، تا حد زیادی به جلوگیری از بسیاری از بیماریهای مزمن از جمله بیماری ها و اختلالات چشم کمک کند.
از آنجایی که چشم یکی از مهمترین ارگان های بدن است و باید از آن محافظت کرد، سعی کنید تمام مواد ذکر شده در این مقاله که البته تعداد معدودی هم بودند را مصرف کنید تا به بهبود بینایی و حفظ سلامتی چشم خود کمک کنید.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com