سرطان معده یا (Stomach cancer) یک نوع سرطان مربوط به دستگاه گوارش است که در سلولهای تولید موکوس در خطوط معده ایجاد میشود.به این نوع از سرطانها آدنوکارسینوما (adenocarcinoma) نیز گفته میشود.
طی چند دهه گذشته بروز سرطان در قسمت اصلی و میانی معده (stomach body) به شدت کاهش پیدا کرده است. در عوض ابتلا قسمت فوقانی معده به سرطان یا گاستروازوفاژیال ، جایی که مری به معده متصل میشود طی یکی دو دهه گذشته شیوع زیادی پیدا کرده است.
علائم و نشانههای سرطان معده ممکن است شامل موارد زیر باشد:
چنانچه هر کدام از علایم و نشانههای بالا برای یک مدت شما را آزار داد یا از بابت بروز برخی از علایم نگران بودید با پزشک صحبت کنید یا به مراکز درمانی مراجعه کنید.
به طور کلی سرطان زمانی آغاز می شود که در DNA سلول ها جهشی رخ بدهد. جهش در ساختار دی ان ای باعث میشود که سلولها از چرخه طبیعی خود خارج شوند. این سلول ها به سرعت تکثیر می شوند و معمولا دیرتر از سلول های عادی می میرند یا اصلا توانایی مرگ در آن ها از یبین می رود. کم کم تجمع سلولهای غیر طبیعی سرطانی در کنار هم باعث بروز توده سرطان می شود. سلول ها می توانند از توده اصلی جدا شده و به سایر نواحی دیگر دست درازی کنند.
سرطان گاستروازوفاژیال (سرطان قسمت فوقانی معده در محل اتصال مری به معده) بیشتر در اثر ریفلاکس معده به مری، چاقی و یا سیگار کشیدن به وجود میآید. اسید معده با بازگشت به دهانه معده و مری بیشترین احتمال ابتلا به سرطان معده خواهد بود.
از طرفی یک رابطه جدید و مستقیم بین رژیم غذایی نامناسب و دود انواع مواد مخدر و دخانیات با سرطان معده وجود دارد. با پیدایش یخچالها و ابزارهای سرد کننده دیگر مثل فریزر میزان ابتلا به انواع سرطان گوارشی تا حدودی کاهش پیدا کرده است.
شایط مهمترین عامل خطر برای ابتلا به سرطان گاستروازوفاژیال داشتن سابقه قبلی چاقی و GERD باشد. برخی از عوامل که میتوانند افراد را بیشتر در معرض این نوع سرطان گوارشی قرار دهند عبارتند از:
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. هزینهها و نگرانی های پس از ابتلا به هر نوع سرطانی می تواند بسیار بیشتر از هزینه های پیشگیری باشد. به علاوه اقدامات پیشگیرانه نه تنها باعث می شود که از بروز بیماری جلوگیری کنید بلکه طول عمر و کیفیت زندگی شما نیز بیشتر از پیش میشود. با انجام برخی از فعالیت ها و دستورالعمل های زیر می توان تا حد زیادی از بروز سرطان معده پیشگیری کرد:
ترجمه شه از وبسایت: mayoclinic.org