سندروم کلاین فلتر (Klinefelter) یک بیماری ژنتیکی است که در آن نوزاد پسر با یک کپی اضافه از کروموزوم ایکس (X) به دنیا میآید. با این حساب این سندروم یک بیماری رایج در میان مردان است. و در زنان دیده نمیشود. این بیماری معمولا تا زمان بزرگسالی تشخیص داده نمیشود.
این سندروم احتمال دارد بر روی تستیستها یا بیضهها تاثیر بگذارد. در این حالت با اندازه کوچک بیضه در پسران طرف هستیم. هرچقدر سایز بیضه کوچکتر باشد تولید هورمون جنسی تستوسترون نیز کاهش پیدا می کند. پس یکی از مشکلات اساسی این سندروم کمبود هورمون جنسی در مردان است.
با توجه به کاهش تولید هورمون جنسی مردانه برخی از خصوصیات مربوط به جنس مرد نیز در افراد مبتلا به این سندروم کاهش پیدا می کند. برای مثال در این مردان سرعت رشد مو خصوصا مو در ناحیه صورت سیار کم می شود. توده عضلانی که یکی از مشخصات بارز مردان است در مبتلایان دیده نمی شود و معمولا دارای پوست و اندامی ظریف هستند. حتی بافت پستان ممکن است با افزایش سایز روبرو شود.
در اکثر بیماران مبتلا به کلاین فلتر تولید اسپرم با مشکل مواجه است حتی در برخی ممکن است هیچ اسپرمی تولید نشود. اما به کمک روش های باروری ممکن است به افراد مبتلا کمک کرد تا بتوانند صاحب فرزند شوند.
علایم ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. پسران جوان معمولا یا نشانه ای مبنی بر وجود سندروم کلاین فلتر نشان نمیدهند یا نشانه قابل توجهی ندارند. تشخیص این سندروم ممکن است سالیان مدیدی طول بکشد و مثلا در اوایل ۳۰ سالگی متوجه علایم شوند. در ردههای مختلف سنی علایم متفاوت هستند. برای مثال در نوزادان، پسران نوجوان و جوانان و مردان بالغ علایم متفاوت است. در ادامه با علایم هر دوره سنی بیشتر آشنا خواهید شد.
علایمی نشان دهنده این سندروم در نوزدان به صورت زیر است:
چنانچه شما یا فرزندتان دارای علایم ذکر شده بودید یا با موارد زیر روبرو شدید با پزشک ملاقاتی داشته باشید:
انسانها ۴۶ کروموزوم دارند، از جمله دو کروموزوم جنسی که جنس شخص را تعیین می کنند. جنس زن دارای عدد کروموزوم (X (XX است. مردان سالم معمولی نیز دارای یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y هستند (XY) هستند.
این سندرم به نتیجه بروز اشتباه تصادفی در ژن ها است. و با یک کپی اضافه از کروموزوم ایکس متولد میشوند. این بیماری ارثی نیست و فقط ناشی از خطای ژن است.
زنانی که در سن بالا باردار می شوند بیشتر احتمال دارد که فرزندانی با این بیمار به دنیا بیاورند.
ترجمه شده از وبسایت: mayoclinic.org