گوش دادن به موسیقی یکی از سرگرمیهای ما انسانها است. برخی تحقیقات نشان میدهد که حتی موسیقی ممکن است انسان را سالمتر کند. و سطح سلامت او را بالا ببرد. موسیقی میتواند منبع لذت و رضایت باشد، اما از لحاظ روانشناختی نیز مزایای زیادی برای انسان خواهد داشت.
اثرات روانشناختی موسیقی میتواند قدرتمند و گسترده باشد. موسیقی درمانی در روانشناسی و تراپی یک نوع مداخله درمانی است، که بعضی اوقات برای ارتقای سلامت احساسی مورد استفاده قرار میگیرد. موسیقی درمانی در واقع به بیماران کمک میکند، تا با استرس روبرو شده و سطح استرس خود را تا حدی کاهش دهند.
تحقیقات حتی نشان میدهد که سلیقه و علاقه شما در موسیقی میتواند جنبههای مختلفی از شخصیت شما را بازتاب دهد. موزیک درمانی میتواند ذهن را آرام کند، سطح انرژی بدن را افزایش دهد. این شیوه درمانی حتی به اشخاص کمک میکند که درد را بهتر مدیریت کنند. علاوه بر مزیت های ذکر شده، چندین فایده و تاثیر ثابت شده دیگر نیز وجود دارد. در ادامه با ۱۰ فایده جالب موسیقی بیشتر آشنا خواهید شد.
تحقیقات نشان میدهد که پخش شدن موسیقی ملایم در پس زمینه، در حالی که شنونده عمدتا در حال انجام فعالیت مورد نظر خود است، می تواند عملکرد شناختی شنونده را بالا ببرد. این امر خصوصا در افراد مسن صادق است.
یک مطالعه نشان داد که پخش موسیقی شاد موجب بهبود سرعت پردازش افراد میشود. بنابراین، دفعه بعد که مشغول انجام کاری هستید و به دنبال تقویت عملکرد ذهنی خود هستید یک موسیقی ملایم با صدای کم در پس زمینه برای خود پخش کنید. (به طوری که مزاحم کار سما نباشد.)
سالها است که توصیه میشود برای کاهش و مدیرت استرس به موسیقی گوس دهید. ترکیب یک موزیک ملایم با انجام تمرینات مراقبه و مدیتیشن موجب تسکین ذهن و القاء آرامش به بدن شما میشود. خوشبختانه چیزی که طی سالیان سال، درباره موسیقی به ما توصیه میشود کاملا علمی و از طریق مطالعات مختلفی اثبات شده است.
در یک مطالعه که در سال ۲۰۱۳ انجام شد، شرکت کنندگان قبل از اینکه در معرض یک استرسور (عامل ایجاد کننده استرس و فشار) قرار بگیرند، در یکی از سه حالت مورد آزمایش قرار داده شدند. و پس از آن، یک آزمون استرس روانی و اجتماعی از همه آن ها گرفته شد. بعضی از شرکت کنندگان به یک موسیقی آرامشبخش و ملایم گوش میدادند، یک دسته به صدای آب روان و جاری و دسته دیگر بدون لینکه موسیقی یا چیزی دیگری بشنوند در معرض استرسور قرار گرفتند.
نتایج نشان داد که گوش دادن به موسیقی ملایم بر روی پاسخ انسان در مقابل استرس تاثیر می گذارد. این تاثیرات به ویژه متوجه سیستم اعصاب اتونومیک می شود. کسانی که به موسیقی گوش داده بودند، تمایل داشتند پس از یک برخورد با یک عامل استرس زا سریعتر بهبود پیدا کنند و با آن عامل مقابله کنند.
یکی از شگفت انگیزترین مزایای روانشناختی موسیقی این است که، میتواند یک ابزار مفید برای کمک به کاهش وزن باشد. اگر شما در حال تلاش برای از دست دادن وزن هستید، گوش دادن به موسیقی ملایم با صدای کم به شما در کاهش وزن کمک کند.
بر طبق یک مطالعه، افرادی که در رستورانهایی که سیستم نورپردازی ملایم و پخش موسیقی با ولوم پایین غذا می خوردند، نسبت به افرادی که در رستورانهای دیگر غذا می خوردند ۱۸ درصد کمتر غذا میل می کردند.
محققان نشان میدهند که تلفیق موسیقی و نورپردازی ملایم، باعث ایجاد یک محیط آرامتر میشود. از آنجایی که شرکت کنندگان آرامتر و راحتتر بودند، درنتیجه غذا را نیز به آرامی مصرف می کنند. تحقیقات ثابت کرده کسانی که آرامتر و با حوصله غذا می خوردند، زودتر سیر می شوند و از از خوردن غذای زیاد و اضافی امتناع می کنند.
بسیاری از دانش آموزان در حالی که مطالعه میکنند، همزمان به موسیقی گوش میدهند. اما آیا این کار واقعا درست است؟
بعضی از افراد دوست دارند که آهنگ مورد علاقه خود را زمانی که مشغول کاری هستند، گوش دهند. زیرا معتقدند که این کار باعث افزایش عملکرد و بهبود حافظه در آنها خواهد شد. برخی دیگر برعکس تنها در زمانی موسیقی مورد علاقه خود را گوش میدهند که در آرامش و در یک مکان خلوت باشند.
تحقیقات نشان میدهد که در هر دو حالت، چنین چیزی ممکن است. و همه چیز بستگی به عوامل مختلفی مثل نوع موسیقی، لذت شنوندگان از گوش دادن به آن و حتی نحوه آموزش شنوایی خوب به شنونده دارد.
یک مطالعه نشان داد که دانشجویانی که با کمک موسیقی آموزش دیده بودند، هنگامی که به یک موسیقی خنثی و بیطرف گوش میدادند، در آزمونهای درسی خود بهتر عمل میکردند. مطالعه دیگری نشان داد که شرکت کنندگان در یک کلاس آموزش زبان جدید، با کمک موسیقی و آواز جملات و عبارات آن زبان بهتر و سریعتر زبان جدید را می آموزند.
بنابراین در حالی که موسیقی ممکن است بر روی حافظه تاثیر بگذارد، نتایج ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
تحقیقات نشان داده است که موسیقی در مدیریت درد بسیار مفید است. یک مطالعه که بر روی بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا انجام شد، نشان داد افرادی که به مدت یک ساعت در روز موزیک گوش می دادند، نسبت به گروه کنترل درد کمتری را تجربه میکردند.
در این مطالعه، بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه به مدت ۴ هفته و هر روز ۱ ساعت به موسیقی گوش می دادند. گروه دیگر بدون اینکه موسیقی گوش کنند زیر نظر قرار گرفتند. در پایان دوره چهار هفته، کسانی که به موسیقی گوش داده بودند، هر روز علایم مربوط به درد و افسردگی در آن ها کاهش پیدا کرده بود. چنین نتیجههایی نشان میدهد که موسیقی درمانی میتواند یک ابزار مهم در درمان و کنترل درد مزمن باشد.
بررسیهای مشابهی در سال ۲۰۱۵، در زمینه اثرات موسیقی بر مدیریت درد نشان داد، بیمارانی که قبل و بعد از عمل جراحی موسیقی گوش میدادند، درد و اضطراب کمتری نسبت به بیمارانی که به موسیقی گوش نمیدادند داشتند. این بررسی بر روی ۷۰۰۰ بیمار صورت گرفت . محققان همچنین دریافتند که بیمارانی که موسیقی گوش دادند، برای کنترل دردشان نیاز به داروهای کمتری داشتند. درحالی که بیماران در انتخاب موسیقی دلخواه خود مجاز بودند در برخی موارد نتایج کمی با هم فرق داشت.
در حالی که گوش دادن به موسیقی در هر لحظه و زمان موثر خواهد بود، اما محققان خاطر نشان کردند که گوش دادن موزیک مناسب قبل از عمل جراحی باعث بروز نتایج بهتر می شود. دکتر کاترین میدز از دانشگاه برونل در بیانیه مطبوعاتی اینگونه توضیح می دهد که:
“مطالعاتی زیادی بر روی بیش از ۵۱ میلیون نفر در آمریکا و حدود ۴.۵ میلیون نفر در انگلیس صورت گرفته است. همه این مطالعات نشان میدهد که موسیقی یک مداخله غیر تهاجمی، بی خطر و ارزان است. که باید برای هر کسی که تحت عمل جراحی قرار میگیرد. صورت بگیرد.”
ترجمه شده از وبسایت: verywellmind.com