پروبیوتیک ها میکروارگانیسمهای زنده هستند، که میتوانند از طریق غذاهای تخمیر شده (ترش شده) یا مکملهای غذایی مصرف شوند. مطالعات نشان میدهد که تعادل باکتریهای موجود در روده انسان (باکتری های مضر و مفید) برای سلامتی عمومی بدن ضروری است.
پروبیوتیک ها باعث ایجاد توازن و تعادل بین باکتریهای روده ای میشوند. و خواص زیاد دیگری نیز برای بدن دارند. شاید مهمترین فواید مصرف پروبیوتیکها کمک به کاهش وزن، افزایش سلامت دستگاه گوارش و بهبود عملکرد طبیعی دستگاه ایمنی بدن انسان باشد. در ادامه این مقاله ۸ فایده شگفت انگیز مصرف این میکروارگانیسمها را با هم مرور خواهیم کرد.
پروبیوتیک ها شامل باکتری های خوب و مفید هستند. میکروارگانیسم هایی که میتوان آنها را همراه با غذا وارد دستگاه گوارش کرد، تا به سایر باکتری های مثبت بدن کمک کنند.
با بهبود عملکرد باکتری های مقیم روده توسط این میکروارگانیسم ها، میتوان براحتی از بسیاری از مشکلات گوارشی پیشگیری کرد. اگر پزشک شما تشخصی داده که تعادل باکتری های روده شما بر هم خورده به احتمال زیاد شما را ترغیب به استفاده از پروبیوتیک ها میکند.
پروبیوتیکها اغلب در غذاهای تخمیر شده و یا برخی مکمل ها یافت میشوند. تحقیقات نشان میدهد که مصرف این میکروارگانیسیمها برای بیشتر مردم بدون ضرر و بی خطر است.
پروبیوتیک ها معمولا بیشتر به خاطر تواناییشان در پیشگیری و کاهش اسهال شناخته میشوند. اسهال یکی از عوارض جانبی رایج مصرف آنتیبیوتیکها است. آنتی بیوتیکها برای سرکوب باکتری های مضر مصرف می شوند. غافل از اینکه علاوه بر باکتریهای مضر و مهاجم، باکتریهای مفید نیز مورد حمله آنتی بیبوتیکها قرار میگیرند.
مصرف پروبیوتیک ها میتواند با اثرات آنتی بیوتیک بر روی باکتریهای مفید مقابله کند و از اسهال پیشگیری کرده یا میزان آن را کاهش دهد. بررسیهای گسترده (بررسی های بدست آمده از ۳۵ مطالعه و آزمایش) نشان میدهد که برخی از انواع خاص پروبیوتیک میتوانند مدت زمان اسهال عفونی را به طور متوسط ۲۵ ساعت کاهش دهند.
مطالعات زیادی درباره اثربخشی پروبیوتیک ها بر روی بیماری های حیوانی و انسانی صورت گرفته است. هر دو نوع مطالعات نشان می دهد که پروبیوتیک ها بر روی بهبود و درمان برخی از بیماری های روانی تاثیر می گذارند.
تنها ۱۵ مورد از مطالعات انسانی درباره اثربخشی این میکروارگانیسم ها روی بیماری های روانی نشان میدهد، که مصرف دوزهای باکتریهای بیفیدوباکتریوم (Bifidobacterium) و لاکتوباسیلوس (Lactobacillus) بصورت مکمل، می تواند باعث بهبود اضطراب، افسردگی، اوتیسم، اختلال وسواسی اجباری و مشکلات حافظه شود!
یک مطالعه بر روی ۷۰ کارگر به مدت ۶ هفته انجام گرفت. افرادی که به صورت روزانه حدود ۱۰۰ گرم ماست پروبیوتیک یا یک کپسول مکمل پروبیوتیک مصرف میکردند، با کاهش استرس، اضطراب و افسردگی همراه بودند. و میزان سلامت عمومی بالایی نسبت به کسانی که پروبیوتیک مصرف نکرده بودند داشتند.
پروبیوتیکها به کاهش LDL (یا کلسترل بد خون) و فشار خون بالا کمک می کنند در نتیجه برای حفظ عملکرد طبیعی قلب مفید هستند. برخی از باکتریهای تولید کننده اسید-لاکتیک باعث کاهش کلسترل بد میشوند. پروبیوتیک صفرا را در روده می شکند. شکستن صفرا باعث کاهش کلسترول میشود.
بررسی ۵ مطالعه نشان داد که خوردن یک ماست پروبیوتیک به مدت ۲ تا ۸ هفته، باعث کاهش کلسترل خون به اندازه ۴ درصد شد. مصرف پروبیوتیکها همچنین ممکن است سطوح بالا و پایین فشار خون را بهبود ببخشند.
برخی از گونههای باکتریهای پرو بیوتیک ممکن است، شدت اگزما در کودکان و نوزادان را کاهش دهند. علایم اگزما در شیرخوارانی که با شیر پرو بیوتیک تغذیه میشوند به شدت کاهش پیدا می کند. یک مطالعه نشان می دهد مادرانی که طی دوران بارداری از محصولات پروبیوتیک استفاده می کردند، فرزندانشان در دو سال اول زندگی پس از تولد ۸۳ درصد کمتر از کودکان دیگر اگزما را تجربه می کردند.
با این حال، ارتباط میان پروبیوتیک ها و کاهش شدت اگزما هنوز به آن شکل اثبات نشده و باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام انجام شود.
در ایالات متحده بیش از یک میلیون نفر از بیماری های التهابی روده مانند کرون و کولیت اولسراتیو رنج میبرند. مصرف مکمل گونه های لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم باعث بهبود علایم افراد مبتلا به کولیت خفیف می شود.
به طور شگفت انگیز، یک مطالعه نشان داد که مکمل پروبیوتیک E.coli Nissle همانند داروها به حفظ املاح در افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو کمک می کند. اما با این حال، به نظر می رسد پروبیوتیک اثر کمی بر علائم بیماری کرون دارد. تحقیقات اولیه نشان می دهد که این میکروارگانیسم های کوچک برای درمان و بهبود علایم بیماری روده تحریک پذیر مفید هستند. و علایم آن را تا حد زیادی کاهش می دهند.
این باکتری های مفید میتوانند به سیستم ایمنی بدن شما کمک کنند و مانع از رشد باکتری های مضر روده شوند. مشخص شده است که پرو بیوتیکها به تولید آنتی بادی های طبیعی بدن و سلول های کشنده T کمک میکنند. بررسی های بیشتر نشان داد که مصرف پرو بیوتیک احتمال ابتلا به عفونت های تنفسی و طول مدت این عفونت ها را کاهش می دهد.
پروبیوتیک ها از طریق تعدادی از مکانیزم های مختلف ممکن است به کاهش وزن بدن و خصوصا چربی های ناحیه شکم کمک کنند. به عنوان مثال، برخی از پروبیوتیکها جذب چربی در روده را کاهش داده یا متوقف می کنند. سپس به جای ذخیره چربی آن اقدام به دفع آن از طریق مدفوع می کند.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com