سندرم ایزن منگر یا (Eisenmenger) یک بیماری مادرزادی و نشان دهنده وجود یک نقص ساختاری در قلب است. اکثر افراد مبتلا به آیزن منگر دارای یک سوراخ بزرگ بین دو حفره قلب هستند.
شکلگیری یک نقص ساختاری غیرقابل اصلاح در قلب، سبب ایجاد سندرم آیزنمنگر میشود. اکثر افراد مبتلا به این بیماری، با یک نقص در جدار بطنی (دو حفره بزرگ و پایینی قلب) متولد شدهاند. وجود این حفره یا سوراخ باعث میشود که انتقال خون به ریه افزایش پیدا کند (نسبت به افراد عادی و سالم) نتیجه این فرآیند قطعا افزایش فشار خون ریوی خواهد بود.
پس از گذشت زمان، افزایش فشار خون ریوی باعث ایجاد صدمات زیادی به عروق ریوی میشود. این آسیب باعث میشود جریان خون ریورس یا معکوس شود و در نتیجه خون بدون اکسیژن به گردش خون عمومی بدن منتقل میشود. به منظور جلوگیری از بروز عوارض جدی، بیماران ممکن است مجبور شوند فعالیتهای ورزشی و فعالیتهای شدید را محدود کنند.
علاوه بر نقص جداره بطنی، سایر مشکلات قلبی مادرزادی که میتوانند باعث ایجاد و شکل گیری سندرم آیزنمگرر شوند عبارتند از:
این سندروم اغلب در جوانان تشخیص داده میشود. تعداد افرادی که دچار این بیماری مادرزادی قلبی هستند طی چند دهه گذشته از ۸ درصد به ۴ درصد کاهش پیدا کرده است. و این نشان دهنده کاهش شیوع این سندروم قلبی است. علت اصلی کاهش چشمگیر افراد مبتلا به این عارضه پیشرفت در تصویربرداری رادیولوژیک خصوصا سونوگرافی و پیشرفت در حوزه جراحی قلب است. بنظر می رسد این سندروم بر هر دو جنس زن و مرد به یک اندازه تاثیر می گذارد.
علائم سندرم بسته به نقص قلب و اندام های مختلف متفاوت است. علایم معمولا تا ۲۰ و یا ۳۰ سالگی خود را نشان نمیدهند. پس از بروز، علایم کم کم بدتر میشوند.
شایعترین علائم و نشانههای این سندروم عبارتند از:
پزشکان برای تشخیص سندرم از چندین آزمایش استفاده میکنند. پزشک علاوه بر انجام معاینه فیزیکی و ارزیای های اولیه میتواند درخواست تسته های زیر را بدهد:
در ایده آل ترین حالت پزشکان و متخصصان سعی می کنند تا کودکان بدون چنین نواقصی بدنیا بیایند. اما چنانچه در هر صورت کودکی با چنین میکشلی به دنیا آمد اولین کار تشخیص به موقع است سپس مدیریت و کنترل علایم بیماری. درمان سندرم Eisenmenger با هدف مدیریت علائم و عوارض صورت می گیرد.
متخصصان قلب برای مدیریت فشار خون و جلوگیری از عفونت در افراد مبتلا به این سندروم دارو تجویز می کنند. مهمترین داروهایی که توسط پزشکان برای چنین بیمارانی تجویز می شود عبارتند از:
بعضی از مردم اکسیژن را درمان می کنند تا راحت تر احساس راحتی کنند. در موارد نادر، اگر تلاشهای دیگر برای کاهش عوارض ناشی از این سندروم کارساز نباشد، اقدام به جراحی و پیوند ریه و قلب میکنند.
بارداری باعث تغییرات قلب و عروق در بدن میشود. بارداری برای خانم هایی که دچار سندروم آیزن منگر هستن می تواند خطرناک و حتی تهدید کننده حیات باشد.پزشکان و متخصصان قلب و عروق به این زنان توصیه می کنند که باردار نشوند.
علاوه بر وجود علایم نشانههای افراد مبتلا به این سندروم، عوارض مختلف دیگری نیز ممکن است گریبان این افراد را بگیرد:
کارهایی که میتوانید برای مدیریت عوارض ناشی از سندرم آیزنمنگر انجام دهید عبارتند از:
برای کمک به پیشگیری و مقابله با عوارض ناشی از آن، موارد زیر را به خاطر داشته باشید: