اگر باردار هستید، و مدتی است که دچار سردرد شده اید، باید بگوییم که شما تنها نیستید. بررسی های پزشکی نشان میدهد، که حدود ۳۹ درصد از زنان طی دوره حاملگی به سردرد مبتلا میشوند. اگرچه سردرد حاملگی معمولا کمی متفاوت از سردردهای معمولی است اما بیشتر این سردرد ها در دوران بارداری خطرناک نیستند.
سردرد در ماههای مختلف حاملگی با هم متفاوت است. برای مثال سردردی که در سه ماهه اول گریبان زن حامله را میگرید، تفاوت بیشتری با سه ماه دوم و سوم دارد. در برخی موارد سردرد بارداری ممکن است، نشانه و علامتی از بروز مشکلات و بیماریهای دیگری در این دوران باشد.
در مورد هرگونه سردردی که در طی، قبل و بعد از بارداری دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. یک دفتر ثبت علایم بارداری تهیه کنید. و مشخصات سردرد و سایر شرایط خود را در آن یادداشت کنید. تا به پزشک خود طی این دوران کمک کنید.
اغلب سردردها در دوران بارداری سردردهای اولیه هستند. به این معنی است که سردرد به تنهایی اتفاق میافتد. و نشانهای از یک بیماری در فرد نیست. سردرد اولیه نشان دهنده یک اختلال یا عارضه ناشی از حاملگی نیست. انواع سر دردهای اصلی عبارتند از:
حدود ۲۶ درصد سردردهای حاملگی سردرد تنشی است. اگر در طول بارداری دچار سردردهای مزمن یا میگرن هستید، یا اگر سابقه ای از میگرن دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از زنان مبتلا میگرن در طول حاملگی معمولا کمتر دچار حملات میگرنی خواهند شد. سردردهای ثانویه نیز ناشی از عوارض جانبی حاملگی مانند فشار خون بالا هستند.
سردرد ممکن است از یک شخص به شخص دیگر متفاوت باشد. برخی از نشانه های رایج سر درد در دوران بارداری عبارت است از:
درد میگرنی نیز ممکن است شامل نشانههای زیر باشد:
سردرد تنشی در سه ماهه اول بارداری شایع تر است. این نوع از درد ممکن است بخاطر بروز چندین تغییر اساسی در شرایط بدنی به وجود بیاید. تغییرات زیر ممکن است باعث سردرد فشاری یا تنشی شود:
علل شایع بروز سردرد در سه ماهه اول بارداری عبارتند از:
برخی از غذاها نیز ممکن است باعث سردرد شوند. غذاهای رایجی که ممکن است موجب سردرد در برخی افراد شود عبارتند از:
سردرد حاملگی در طول سه ماهه دوم و سوم ممکن است علل مختلفی داشته باشد و متفاوت از سه ماهه اول است. برخی از عللی که باعث بروز چنین دردی می شود عبارتند از:
سردرد در طول سه ماهه دوم یا سوم حاملگی ممکن است نشانهای از فشار خون بالا باشد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) در آمریکا هشدار میدهد، که این بیماری قابل درمان (منظور فشار خون بالا یا هایپرتانسیون است) میتواند عوارض جدی برای مادر و جنین ایجاد کند. هایپرتنشن معمولا بعد از هفته ۲۰ بارداری شایعتر است.
فشار خون بالا طی دوره بارداری می تواند موجب بروز مشکلات زیر شود:
پزشک مراقب شما ممکن است برای درمان و کاهش دارو برای شما دارو تجویز کند. شما همچنین نیاز به کاهش نمک و اضافه کردن فیبر بیشتر به رژیم غذایی روزانه خود باشید. ورزش منظم نیز برای کمک به حفظ تعادل فشار خون شما بسیار مهم است.
سردرد در دوران بارداری ممکن است بر اثر شکل گیری عفونت در بدن مادر ایجاد شود. برخی از عفونت ها و بیماری های دیگر که باعث سردرد حاملگی می شوند عبارتند از:
قبل از مصرف مداوم داروهای سردرد هنگام بارداری با پزشک خود صحبت کنید. سعی کنید برای درمان و تسکین درد آسپرین و ایبوپروفن را مصرف نکنید. مصرف داروهای مسکن برای جنین به ویژه اگر در سه ماهه اول مصرف شود میتواند خطر آفرین باشد. بسیاری از زنان ممکن است استامینوفن (تیلنول) را در دوران بارداری مصرف کنند. با این حال، برخی از مطالعات نشان می دهد که ممکن است مصرف استامینوفن بر روی جنین نیز تاثیر بگذارد.
پزشک شما می تواند داروهای جایگزین را برای درمان سردرد در دوران بارداری و درمانهای طبیعی زیر را در نظر بگیرد:
اگر در طول حاملگی دچار سردرد هستید، در صورت داشتن هر یک از علایم زیر با پزشک خود ملاقاتی داشته باشید:
پزشک شما ممکن است درخواست برخی آزمایش و اسکن رادیولوژی بدهد. تا علت اصلی سردرد مشخص شود. برخی از تستهایی که برای تعیین علت سردرد حاملگی درخواست داده میشود عبارتند از:
سردرد در دوران بارداری شایع است. در طول سه ماهه اول بارداری ممکن است سردرد تنشی داشته باشید. این وضعیت ممکن است به دلیل تغییرات زیادی که طی بصورت ناگهانی طی یک دوره کوتاه مدت رخ میدهد بروز کند. با این وجود دردهای سرد ممکن است در دوره دوم و سوم بارداری شما به دلایل دیگری اتفاق بیافتد. برخی از علل سردرد در بارداری از اواسط تا اواخر آن ممکن است جدی باشد.
فشار خون بالا علت جدی درد در هنگام بارداری است. اگر در هر زمان بارداری خود، سردرد دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. اگر سابقه شخصی یا خانوادگی میگرن، فشار خون بالا، تشنج یا دیابت دارید، پزشک خود را مطلع کنید. تمام داروها و درمان را دقیقا طبق تجویز پزشک خود انجام دهید. به دقت علاوه بر رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم را نیز در پیش بگیرید.
ترجمه شده از وبسایت: healthline.com