آزواسپرمی (azoospermia) کمبود تعداد سلول های جنسی آقایان موسوم به اسپرم در مایع منی است. اگر پس از یک سال برقراری رابطه جنسی بدون هیچ راهکار پیشگیری از بارداری، حاملگی اتفاق نیوفتد، به این معنی است که یا زن یا مرد و یا هر دو دچار مشکل ناباروری باشند. تقریبا در ۴۰% موارد ناباروری، مرد دچار مشکل باروری است. یعنی توانایی بچه دار شدن از سوی اسپرمهای مرد وجود ندارد.
آیا آزواسپرمی یا بی نطفگی در مردان شایع است؟
حدود ۱٪ از همه مردان و ۱۰٪ -۱۵٪ مردان نابارور دارای آزواسپرمی هستند.
سیستم تولید مثل مردان از قسمتهای زیر تشکیل شده است:
علتهای بی نطفگی را میتوان به سه نوع اصلی تقسیم کرد:
که در آن تولید هورمون های جنسی به درستی صورت نمیگیرد درنتیجه بر روی ساخت اسپرم ها تاثیر میگذارد. این حالت میتواند ناشی از:
نقص در ساختار یا عملکرد بیضهها می تواند باعث بروز آزواسپرمی شود. که می تواند ناشی از:
مشکلات انزال یا انسداد در دستگاه تولید مثل مانع از انتقال اسپرم به مایع منی میشود. این وضعیت در حدود ۴۰٪ از مردان مبتلا به آزواسپرمی رخ میدهد. و میتواند ناشی از:
نقش ارثی و ژنتیکی در ۱۵- ۱۰٪ مردانی که تولید ناکافی اسپرم دارند غیرقابل انکار است. نقص در کروموزومها میتواند بر تعداد، شکل و اندازه اسپرم تاثیر بگذارد.
نقص کروموزومی در در بخشهای مختلف در کروموزوم Y (مرد) رخ میدهد. در برخی موارد، یک قطعه کروموزوم Y ممکن است از دست رفته باشد (microdeletion) و باعث ناباروری در مرد شود.
بی نطفگی زمانی تشخیص داده می شود که در نمونه مورد آزمایش منی که داخل سانتریفیوژ قرار می گیند، هیچ اسپرم یا سلول جنسی مردانه ای به چشم نخورد.
سانتریفیوژ یک ابزار آزمایشگاهی است و نمونه های آزمایشگاهی را با سرعت بسیار بالا می چرخاند تا قسمت های مختلف آن از هم جدا شوند. در مورد سانتریفیوژ مایع منی، بصورت طبیعی اسپرم ها از مایع جدا می شوند و قابل شمارش خواهند بود اما برای افراد دچار آزواسپرمی سلول جنسی وجود ندارد تا از مایع منی جدا شود.
پزشک برای تشخیص بهتر معمولا یک تاریخچه کامل از بیمار میگیرد که شامل موارد زیر نیز میشود:
پزشک همچنین یک معاینه فیزیکی کامل شامل موارد زیر انجام خواهد داد:
پزشک آزمایش های زیر را ممکن است درخواست کند:
اغلب انجام تعدادی آزمایش و بررسی های ژنتیکی از اقدامات مهم در درمان بی نطفگی است. در موارد بی نطفگی انسدادی سعی می شود که عامل انسداد برطرف شود. اگر مشکل از هومون ها و ترشح آن ها بشد به کمک دارو یا سایر روش های دیگر مشکل آنها را حل می کنند. اگر در بیضه شخص اسپرم زنده وجود داشته باشد می توان از راه های مختلفی اقدام به بارداری کرد.
البته هیچ راه شناخته شدهای برای پیشگیری از بروز مشکلات ژنتیکی که سبب ایجاد آزواسپرمی شود وجود ندارد یا دست کم تاکنون هیچ راهی رای جلوگیری از آن پیدا نشده. تنها می توان برخی اقدامات پیشگیرانه را انجام داد. برای مثال: