سندرم آنجلمن (Angelman) یک اختلال ژنتیکی بسیار نادر است که بر سیستم عصبی انسان تاثیر میگذارد. این بیماری باعث تاخیر شدید رشد، ناتوانی در یادگیری، راه رفتن و تعادل، تشنج و سایر مسائل مربوط به سلامت میشود. ایجاد تغییر و اختلال در یک ژن خاص باعث ایجاد سندرم آنجلمن میشود.
این سندروم بدون استثنا میتواند برای هر نژاد یا قومیتی ایجاد شود. بیماری در کودکان سنین ۶ تا ۱۲ ماهگی بروز میکند، زیرا علایم آنجلمن در همین سنین مشاهده میشوند.
سندرم Angelman بسیار نادر است و از میان ۱۲ هزار تا ۲۰ هزار نفر تنها یک نفر به آن مبتلا میشود. احتمال ابتلا به آن مختص به یک گروه جنسی نیست و هر دو جنس زن و مرد به یک اندازه احتمال ابتلا به این بیماری را دارند.
در اغلب موارد سندرم آنجلمن ناشی از بروز ناهنجاری در ژن UBE3A است. این تغییرات در ابتدای تشکیل جنین و قبل از آنکه نوزاد به دنیا بیاید رخ میدهد.
به دلیل این که بخشهایی از ژن UBE3A غیرفعال شده یا از دست رفته (تقریبا حدود ۷۰ درصد موارد)، علایم سندروم آنجلمن ممکن است در فرد بروز کند.
ناهنجاریهای ژن UBE3A معمولا به صورت خود به خود و بدون دخالت خارجی رخ میدهد، به این معنی که آنها به ارث برده میشوند. در تعداد معدودی از کودکان مبتلا به این سندروم، معمولا کودک کروموزوم ۱۵ را از مادر خود به ارث نمیبرد در عوض هر دو کروموزوم را از پدر به ارث میبرند و در نهایت به این سندروم نادر مبتلا می شوند.
در درصد بسیار پایینی از موارد، علت سندرم آنجلمن ناشناخته است ( چیزی حدود ۵ تا ۱۰ درصد موارد).
علائم سندرم Angelman از فردی به فرد دیگر متفاوت است. نشانههایی که در ۱۰۰٪ افراد مبتلا رخ میدهد عبارتند از:
تعدادی از علایم بصورت مکرر و پشت سر هم در ۸۰ درصد افراد مبتلا به این سندروم تکرار میشوند. این علایم عبارتند از:
علائم دیگر که در ۲۰ تا ۸۰ درصد افراد مبتلا به سندرم آنجلمن رخ میدهد عبارتند از:
معاینه فیزیکی کامل و گرفتن تاریخچه پزشکی و شرح حال قدم اول برای تشخیص این سندروم نادر است. پزشک با توجه به علایمی مانند تاخیر در رشد و عوامل دیگر تشخیص به این سندروم می دهد. پزشکان معتقدند که سندروم آنجلمن اغلب به دلیل فلج مغزی یا اوتیسم نامشخص ایجاد می شود.
پزشک همچنین ممکن است آزمایشهای خون خاصی را برای بررسی ناهنجاریهای ژن UBE3A توصیه کند. در صورت نگرانی درباره وقوع تشنج در بیمار ممکن است EEG یا الکتروانسفالوگرام خواسته شود.
هیچ درمانی برای از بین بردن کامل این بیماری در دست نیست. تمرکز پزشکان و متخصصان تنها بر روی کنترل علایم و کاهش عوارض ناشی از سندروم است. آن ها میک.شند با راه کارهایی کیفیت زندگی بیمار را در یک محدوده حفظ کنند. تشخیص و درمان اولیه در موارد اولیه و ساده این سندروم امکان پذیر است.
مدیریت علائم ممکن است شامل مداخلات مانند:
هیچ راهی برای جلوگیری از سندرم Angelman وجود ندارد. این سندروم به عنوان یک از اختلالات ژنتیکی شناخته می شود و اکتسابی نیست.
منبع: my.clevelandclinic.org