نارسایی کبد (Liver Failure) زمانی اتفاق میافتد که بافت کبد به اندازه کافی کار نمیکند. در نتیجه در انجام عملکردهای آن اختلال ایجاد میشود (برای مثال: تولید صفرا یا (bile) یا حذف مواد زائد، که از وظایف اصلی کبد هستند، در عارضه نارسایی کبدی به درستی صورت نمیگیرند.)
کبد یکی از مهمترین اعضای بدن است و وظایف مهمی در بدن انسان انجام میدهد. برخی از وظایف این ارگان مهم عبارتند از:
نارسایی کبد زمانی اتفاق میافتد که کبد شما برای انجام این کارها به اندازه کافی کار نمیکند در واقع کارایی خود را به میزان قابل توجهی از دست داده است. نارسایی کبد میتواند یک اورژانس تهدید کننده حیات باشد و نیازمند مراقبت فوری پزشکی و اورژانسی است.
بسیاری از بیماریها و شرایط مختلف میتوانند باعث نارسایی این ارگان شوند. اما ظاهرا هیچ عاملی اندازه هپاتیت B و C قادر به آسیب زدن به بافت کبد و اختلال عملکرد آن نیست. برخی دیگر از شرایط که باعث بروز این نارسایی میشوند عبارتند از:
نارسایی حاد کبدی اغلب به علت:
این عارضه میتواند سالها به طول بیانجامد. علائم مربوط به این نارسایی اغلب به همراه علائم بیماریهای دیگر دیده میشود. برای همین تشخیص آن در مراحل اولیه بسیار دشوار است. به مرور زمان علایم بیشتر و بدتر میشوند. زیرا کبد کاراییهای خود را تقریبا از دست میدهد و تا مرز نابودی پیش میرود.
برخی از علایم این بیماری عبارتند از:
با پیشرفت بیماری های کبدی ، علائم شدیدتر میشود. در مراحل بعدی علائم نارسایی کبدی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
گاهی اوقات، کبد بصورت ناگهانی دچار نارسایی میشود، که به آن در این حالت نارسایی حاد میگویند. افراد مبتلا به نارسایی حاد کبد ممکن است علائم زیر را داشته باشند:
پزشک بر اساس نشانهها و علایمی که دارید و همچنین با در نظر گرفتن سابقه پزشکی و نتایج آزمایشات ( آزمایش خون، آزمایش ادرار، تصویر برداری شکمی) به تشخیص این عارضه میپردازد.
وظیفه ویزیت ، تشخیص و درمان بیماری های کبد بر عهده متخصص گوارش است. درمان نارسایی این ارگان بستگی به مزمن یا حاد بودن این عارضه دارد. اگر نوع نارسایی مزمن تشخیص داده شده باشد، درمان شامل تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی خواهد بود:
برای نارسایی حاد (ناگهانی) کبد، درمان شامل موارد زیر است:
برای هر دو نوع نارسایی حاد یا مزمن پزشک می تواند درخواست پیوند کبد بدهد. در طی عمل جراحی پیوند کبد، از دهنده سالم کبد را برداشته و به شخص گیرنده انتقال می دهند.
نارسایی کبدی میتواند بر بسیاری از اندامها و فعالیتهای بدن شما تأثیر مستقیم یا غیر مستقیم بگذارد. نقص حاد کبدی میتواند عوارضی مانند
چنانچه هر دو نوع نارسایی یعنی مزمن و حاد درمان نشوند، در نهایت میتواند منجر به مرگ بیمار شوند.
با انجام دستورالعمل های زیر میتوان احتمال ابتلا به این عارضه خطرناک را کاهش داد:
برخی افراد بیشتر از سایرین به این عارضه مبتلا میشوند:
منبع: my.clevelandclinic.org