اسکیزوفرنی (Schizophrenia) یک اختلال روانی مزمن (درازمدت) است، که میتواند تقریبا بر روی تمامی جنبههای زندگی فرد تاثیر بگذارد. اسکیزوفرنی روی نحوه فکر کردن، رفتار، روابط و احساسات تاثیر میگذارد و آنها را به نوعی مختل میکند. بدون تشخیص و اقدام به موقع، برای درمان، نتیجه و مدیریت این بیماری روانی دشوار خواهد بود. پیچیدگیهای زیادی پیرامون اشخاصی که با این بیماری مواجه هستند وجود دارد.
برخی از افراد مشهور و شناخته شده به اسکیزوفرنی مبتلا بوده و هستند. داستان زندگی آنها بسیار جالب و تامل برانگیز است. خواندن داستان زندگی آنها همراه با یک بیماری روانی تقریبا غیرقابل درمان، و تلاش آنها برای اداره زندگی و بیماری میتواند برای بسیاری از افرادی که با این بیماری مواجه هستند الهام بخش باشد.
البته لینونل آردریج برای ما ایرانیها زیاد شناخته شده نیست. اما برای بقیه جهان یک شخص مشهور به حساب میآید!!! شاید لیونل اولدریج بیشتر به خاطر ایفای نقشش در کمک به تیم گرین پای بیکرز (Green Bay Packers) در دو قهرمانی سوپر کاپ در دهه ۱۹۶۰ شناخته شود. او بعد از دوره بازیگری حرفهایاش به عنوان یک تحلیلگر ورزشی بازنشسته شد.
لیونل آلدریج از سن ۳۰ سالگی مشاهده کرد که برخی تغییرات زندگی و روابطش را مختل کرده است. در همین سال از همسرش جدا شد و حتی در دهه ۱۹۸۰ کاملا بیخانمان شد. پس از اینکه پزشکان تشخیص دادند که او دچار اسکیزوفرنی است از آن موقع درباره این بیماری بسیار صحبت کرد. او میگفت:
“وقتی سخنرانی و صحبت کردن درباره این بیماری را شروع کردم، بیشتر برای حفظ ثبات خودم این کار را انجام دادم. اما هنگامی که بهبود پیدا کردم برای اطلاع رسانی و کمک آن را ادامه دادم… موفقیت من این است که مردم دیگر میدانند که چگونه باید با آن برخورد کنند. مردم میتوانند از بیماری روانی بهبود یابند. دارو بسیار مهم است، اما شما را درمان نمیکند. من برای مبارزه و مدیریت این بیماری روانی، کارهایی انجام داده ام و تجربیاتی داشته ام که افراد دیگر نیز میتوانند از آنها استفاده کنند.”
زلدا زمانی معروف شد که با نویسنده مشهور و نوگرا آمریکایی اسکات فیدزجرارد ازدواج کرد. در طول مدت کوتاه عمرش اما زندگی اجتماعی داشت. و کارهای خلاقانه خود مثل نقاشی و نویسندگی را انجام میداد.
فیتزجرالد در سال ۱۹۳۰ در سن ۳۰ سالگی مبتلا به اسکیزوفرنی شد. وی تا زمان مرگش در سال ۱۹۴۸ بقیه عمر خود را در مراکز بهداشت روانی و خارج از کشورش گذراند. مبارزه او با بیماریها و مسائل روانی بطور عمومی در میان مردم جهان شناخته شده است. حتی شوهرش بسیاری از رمانهای مشهورش را با الهام از زلدا نوشت.
او در سال ۱۹۴۸ در نامه ای به همسرش نوشت:
“عزیزم، من همیشه و هر لحظه در اندیشه تو هستم و به تو فکر میکنم…خانهای گرم و فرو رفتن در آغوش شیرینت تا صبح، چیزهایی است که به یاد میآورم”
تجربیات پیتر گرین گیتاریست معروف درباره بیماری اسکیزوفرنی به طور عمومی همه جا مورد بحث قرار گرفته است. او به خبرگزاری لسآنجلس تایمز، در مورد مدت زمانی که در بیماری تان بستری شد، گفت:
“من همیشه چیزها را پرتاب میکردم و همه چیز را به هم میریختم. من شیشه پنجره ماشین را شکستم. پلیس من را با خود به اداره پلیس برد. و از من خواستند که آیا می خواهی به بیمارستان بروی؟ من هم گفتم بله چون در این شرایط و با این اوضاع احساس امنیت نمیکنم”
گرین تحت درمانهای پرخاشگری که بیشتر با دارو بود قرار گرفت. او در نهایت بیمارستان را ترک کرد و دوباره نواختن گیتار را شروع کرد. او گفت:
” چیزی که من در این مدت به آن ها پی برده ام، در یک کلمه خلاصه می شود. آن هم سادگی است. سادگی و بازگشت به اصول اولیه. من نگران شدم و مسائل و مشکلات را بسیار پیچیده می پنداشتم. حالا من یاد گرفته ام که همه چیز ساده است”
دارل هاموند یک بازیگر است و عمده شهرتش به خاطر ایفای نقش های سیاست مداران و سایر افراد مشهور دیگر است.(خیلی شبیه ترامپه).
اما شایر برای خیلی ها جالب باشد که او بیماری اسکیزوفرنی دارد. او توضیح می دهد که در دورا کودکی مورد سوء استفاده قرار گرفته است و زمانی که بیماری های روانی مختلفی داشته پزشکان تشخیص می دهند که او اسکیزوفرنی دارد. او به CNN گفت:
“من به طور همزمان ۷ دارو مختلف مصرف می کردم. پزشکان نمیدانستند که با من چه کار کنند.”
هرچند که جان نش یکی از برجسته ترین ریاضی دانان عصر ما است اما شاید عمده شهرتش پس از اکران فیلمی باشد که درباره زندگی او و مبارزه اش با بیماری اسکیزوفرنی باشد. زندگی او و چگونگی کنار آمدن با بیماریاش یک ذهن زیبا یا (A Beautiful Mind) نام دارد (پیشنهاد می کنم حتما ببینید. در این فیلم زندگی واقعی یک شخص دچار اسکیزوفرنی به تصویر کشیده شده است. اگه می خوایید بدونید که در زندگی آدمهای دچار این بیماری چه اتفاقایی میوفته بهترین گزینه تماشیا این فیلمه)
نش مصاحبههای زیادی در مورد زندگی شخصی اش انجام داد ولی درباره بیماری اش داستان های شگفت انگیزی برای نقل کردن دارد. این جمله او بسیار مشهور است:
“مردم فکر می کنند افرادی که بیماری روانی دارند در رنج هستند، اما من فکر می کنم که بیماری روانی و جنون یک راه فرار است. اگر همه چیز درست نیست شما می توانید چیزهای بهتری را تصور کنید.”
سکیپ اسپنس یک گیتاریست، ترانهسرا و خواننده مشهور در گروه موسیقی موبی گریپ (Moby Grape) است. او زمانی که در نیمههای راه یک آلبوم بود متوجه اتفاقاتی در زندگی خود شد. در همان زمان تشخیص داده شد که او اسکیزوفرنی دارد.
برایان ویلسون، یکی از اعضای اصلی گروه بیچ بویز (Beach Boys) و یک موسیقیدان دیگر است که او هم مبتلا به اسکیزوفرنی است. با این حال، ویلسون همچنان در حال مبارزه با وضعیت بیماری خود است. برایان ویلسون مشکلات روانی، مشاجره با برادران و مصرف داروی مخدر لیزرژیک اسید دی اتیل آمید (LSD) را تجربه کرده است. ویلسون درباره مسائل روانی و زندگی خود میگوید:
“من به هر کسی که می شناسم گفتهام که از داروها و مواد مخدر دوری کنند. اعتیاد و مواد مخدر یک ایده خطرناک است. من واقعا متاسفم که LSD مصرف کرده ام. این دارو بد است … مبارزه حال حاضر من با مشکلات روانی بیشتر نتیجه مواد مخدر است”
ویلسون همچنین یک کتاب در مورد زندگی و مبارزات خود با شرایط روانیاش منتشر کرده است.