اینکه در برخی شرایط دچار احساساتی مانند تنهایی، عصبانیت و خشم، ناراحتی و .. میشوید، نشان میدهد که بدن شما، در مقابل اتفاقات واکنش پذیر است. وجود این احساسات باعث میشود که به صورت موقت، از شرایط پیش آمده عبور کنید. این احساسات در روانشناسی به نام روش های مقابله ای شناخته میشوند. یعنی مقابله بدن با شرایط و مسائل. علاوه بر این مکانیزمها، برخی از رفتارهای ارادی وجود دارد، که به ما در مواجه با مشکلات، تنش ها و فشارها کمک میکند. به مجموع این رفتارها مهارت های مقابله ای گفته میشود.
بروز برخی از احساسات در زمان مناسب خود، مکانیزم طبیعی بدن است. و هیچ ایرادی ندارد. به عنوان مثال زمانی که با مرگ یکی از عزیران خود روبرو میشوید، احساس غم انگیز فقدان این عزیز، ما را به گریه وا میدارد. وجود این احساسات باعث تسکین درد در ما میشوند. پس به نوعی مهارت های مقابله محسوب میشوند.
بنابراین درحالی که مهارت های مقابله ای ما را به زندگی طبیعی باز می گرداند اما وجود بیش از حد آنها در زندگی میتواند مشکل محسوب شود. برای مثال تصور کنید یک نفر بیشتر طول عمرش احساس غم انگیزی داشته باشد یا بیشتر زندگیش را گریه کن!
اگر روز بدی را پشت سر گذاشته اید و تاثیرات منفی، روی خلق و خوی شما گذاشته است، بازی کردن با بچه هایتان، تماشای یک فیلم جدید، خوردن یک شام خوشمزه با خانواده میتوانند مهارت های مقابله با احساسات بدی باشد که امروز پشت سر گذاشته اید.
اگر شما در مورد چیزی عصبانی هستید، یک استراتژی مقابله ای سالم ممکن است به شما کمک کند قبل از اینکه کار نادرستی انجام دهید که نتیجهاش پشمانی باشد، آرام شوید و منطقی فکر کنید.
زمانی که دچار تنش و استرس در زندگی خود شدید، با بکار بردن مهارت های مقابله ای صحیح از گسترش تنش جلوگیری کنید. برخی از رفتارهای مقابله ای ارادی که میتوانید حین مواجه با مسائل از آنها استفاده کنید عبارتند از:
راه های بسیار زیادی برای عبور از بحران و مشکلات وجود دارد که میتوانند دست کم باعث کاهش تنش یا استرس شوند. مهارت مقابله ای به شما این امکان را میدهد که با تغییر افکار، موقعیت یا شرایط از بروز مشکلات بعدی جوگیری کنید و پاسخ مناسبی به شرایط بدهید. لیست کردن کارهایی که میتوانند در مواقع تنش به کار شما بیایند به شما کمک میکند که دفعه بعد با دست پر به مقابله با مشکلات احتمالی پیش رو، بپردازید.