برخی معتقدند که تمرکز شبیه یک عضله است. اما عضلهای که در روان انسانها وجود دارد. هر چقدر بر روی این عضله بیشتر تمرین کنید، حجیمتر و قوی تر میشود. حتی اگر تمرکز بالایی داشته باشید اما برای آن تمرین نکنید مانند یک عضله پس از مدتی تحلیل میرود. نداشتن تمرکز و حواس پرتی باعث میشود که رسیدن به اهداف برای ما مشکل شود
خبر خوب این است که، تمرکز با تمرین قابل دسترسی است و حتی اگر بسیار حواس پرت هستید با تمرین و تلاش میتوانید صاحب ذهنی متمرکز شوید. اما این بدان معنا نیست که میتوانید یک شبه به این سطح بالا از آگاهی برسید. بلکه باید بهطور منظم و در طولانی مدت تلاش کنید تا پله پله با حواس پرتی مقابله کنید.
ترفندها و تمرینات زیادی برای اینکار وجود دارد، اما در ادامه مقاله ۸ روش منطقی برای افزایش و بهبود تمرکز توضیح داده شده که به کمک آنها میتوانید زودتر به هدف خود برسید و از شر حواس پرتی خلاص شوید.
قبل از اینکه بخواهید اقدام به بهبود تمرکز کنید، بهتر است سطح تمرکز خود را بسنجید. اینکه در حال حاضر تا چه حد میتوانید روی یک مساله تمرکز کنید. برای اینکه متوجه شوید تمرکز شما خوب است یا نیازمند بهبود به جملات زیر توجه کنید:
* تمرکز شما خوب است اگر …
** تمرکز شما نیاز به کار دارد اگر …
اگر ویژگی های ستون * را دارید یعنی میزان و سطح تمرکز شما مناسب است. ولی ستون ** نشان می دهد که نیاز دارید تمرینات طولانی مدتی برای رسیدن به سطح ایده آل دارید.
صدای رادیو، تلوزیون، بوق ماشینها، جر و بحث و سر و صدای مردم و کلی عامل دیگر باعث از بین رفتن تمرکز در شما میشوند. برای مقابله با عوامل خارجی حواس پرتی میتوان به یک مکان آرام و بدون سر و صدا رفت. مثلا یک کتابخانه یک پارک آرام یا هر جای دیگر. قبل از اینکه کاری را آغاز کنید که نیازمند تمرکز بالا است، هر چیزی که باعث حواس پرتی شما میشود را یا حذف کنید یا به حداقل برسانید.
همه عوامل حواس پرتی تنها منابع خارجی نیستند. خستگی، نگرانی، اضطراب، انگیزه ضعیف و سایر اختلالات درونی می توانند موانع تمرکز فعال باشد.
البته استراتژی های زیادی برای مقابله با حواس پرتی های درونی وجود دارد. اما به نظر میرسد که تفکر و تمرکز آگاهانه روی برخی مسائل و موضوعات، بهترین راه برای مقابله با عواملی است که حواس شما را پرت میکنند.
درحالی که تمرکز کردن روی چند مساله به صورت همزمان، ممکن است باعث تسریع در انجام امور شود، اما نتیجه مطلوبی بدست نمیدهد. تمرکز روی چند مورد بصورت همزمان باعث کاهش بهره وری و کارایی می شود. جزئیات بقدری زیاد می شود که عملا مغز عادت میکند تمرکز را بین همه عوامل پخش کند.
تمرکز مثل یک چراغ قوه است. بهتر است تمام نور این چراغ تنها روی یک محدوده خاص تابیده شود تا بطور کامل و واضح بتوانیم ببینیم. در مورد تمرکز هم توصیه می شود که در یک زمان واحد تنها روی یک چیز تمرکز کنید تا نتایج مطلوب و بهره وری شما نیز بالاتر برود.
برای افرادی که مدام در گذشته جامانده اند یا در آینده سیر می کنند بسیار بسیار سخت است که تمرکز کنند. فکر کردن درباره گذشته و نگرانی درباره مسایل آینده جز اینکه باعث از بین رفتن تمرکز شود هیچ سودی به حال ذهن و روان شما ندارد.
یکی از مهمترین تمرینات افزایش تمرکز، تمرین برای زندگی کردن در حال و درک زمان حال است. با آگاهی از تمام شدن گذشته، درس گرفتن از اتفاقات آن و تمرکز روی حال، آینده بهتری برای شما ساخته خواهد شد.
این مقاله درای دو بخش است، بخش دوم این مقاله را نیز در این لینک مطالعه بفرمایید.