با وجود مسائل و دغدغههای بیشمار دنیای امروزی، و خصوصا کشور خودمان، هر کس به نوعی با استرس دست به گریبان است. استرس میتواند برای سلامتی مشکلات زیادی ایجاد کند. و اگر با آن مقابله نکنیم نمیتوانیم عملکردهای طبیعی خود را به درستی انجام دهیم. راههای زیادی برای مقابله و کاهش استرس وجود دارد. میتوانید استرس خود را با تغذیه مناسب و مکملهای غذایی، از جمله برخی ویتامینها مدیریت کنید. در این مقاله به برسی ۵ ویتامین که باعث کاهش سطح استرس در بدن انسان میشوند خواهیم پرداخت.
اگر شما تحت فشار و استرس زیادی هستید و دنبال راهی برای کاهش آن هستید، احتمالا از تاثیر ویتامینها و مواد مغذی برای کاهش استرس مطالبی به گوشتان خورده باشد. افزون
ویتامینها و مکملهای آنها به راحتی در هر داروخانهای یافت میشود. ثابت شده که ۴ ویتامین وجود دارد که میتوانند به کاهش استرس کمک کنند. هرچند که از طریق مواد غذایی سرشار از این ویتامینها میتوان کمبودشان را جبران کرد اما در مواقع ضروری و زمانی که به شدت از فشار ناشی از استرس اذیت میشوید، با مشورت پزشک میتوانید از مکملهای ۴ ویتامینی که در ادامه توضیح خواهیم داد استفاده کنید.
هتگامی که از تاثیرگذاری ویتامین برای کاهش استرس سخن به میان میآید، نام ویتامین A به عنوان شاخصترین ویتامین در مبارزه با استرس به چشم میخورد. با توجه به وجود انواع آنتی اکسیدانهای قوی در این ویتامین، به عنوان یکی از گزینههای مهار استرس و یا کاهش آن کاربرد زیادی دارد.
ویتامین A نه تنها باعث کاهش سطوح استرس میشود، بلکه باعث افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز میشود. کمبود ویتامین A باعث بروز مشکلات متعددی در بدن میشود که یکی از آنها افزایش تنش و استرس در شخص است.
بسیاری از مردم با توجه به اینکه رژیم غذایی حاوی ویتامین A مصرف نمیکنند، تمایل به استفاده از مکملهای ویتامین A را دارند. مقدار مصرف و مورد نیاز این مکمل به سن افراد بستگی دارد. به طور کلی، کسانی که بیش از ۱۴ سال سن دارند، بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ میکروگرم از ویتامین A بصورت روزانه نیاز دارند.
ویتامین B کمپلکس ترکیبی از هشت ویتامین مختلف است. این ویتامینها تأثیر زیادی بر سطح استرس بدن دارند. ویتامین ب نقش مهمی در سلامت کلی سیستم ایمنی بدن دارد. اگر در میزان هر یک از این ویتامینها کمبود دارید، مصرف مکملهای ویتامین B کمپلکس میتوانند برای کاهش استرس به شما کمک کنند. ب کمپلکس دارای ویتامینهای تیامین، ریبوفلاوین، B5، B6، بیوتین، اسید فولیک و B12 است.
ویتامین B اغلب به نام پانتوتنیک اسید (pantothenic acid) و به عنوان یک ترکیب (ضد استرس) شناخته میشود. یکی از وظایف اصلی این ویتامین، کمک به تحریک غدد آدرنال است. آدرنالها هورمونهایی را تولید میکنند که برای مقابله و کاهش شرایط استرس زا مفید هستند.
حتی اگر در شرایط پرتنشی قرار داشته باشید، هنگامی که غدد آدرنال شما به درستی کار کنند، بدن شما قادر خواهد بود آرامش خود را حفظ کند. سیستم گوارش نیز تا حد زیادی تحت تأثیر ویتامین ب قرار میگیرد. ویتامین ب میتواند سطح کلسترول را کاهش دهد و همچنین باعث تولید هورمونهای جنسی شود.
کسانی که غذاهای غنی از این ویتامین را مصرف میکنند، کمتر از بیماریهای مختلف و استرس رنج میبرند.
ویتامین C نقش زیادی در سازوکارهای کاهش استرس ایفا می کند. این ویتامین قدرتمند زمانی که بدن تحت فشار و خطر است باعث تولید کورتیزول در بدن میشود. اگر بدن شما کمبود ویتامین C داشته باشد، قادر به مقابله با استرس نخواهد بود. سطح پایین این ویتامین نیز موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن خواهد شد. این امر میتواند شما را به افسردگی، نوسانات خلق و خو و افزایش تحریک پذیری نزدیک کند.
ویتامین E یک ترکیب پیچیده اما پرسود است. این ویتامین جزء ویتامینهای محلول در چربی محسوب میشود. مصرف دانههای آفتابگردان یا کدو تنبل برای تامین این ویتامین توصیه میشود. اضافه کردن بادام، اسفناج، بروکلی، سبز خردل و زیتون که حاوی این ویتامین هستند به کاهش استرس کمک میکند. به یاد داشته باشید، ویتامین E نیز در روغنهای گیاهی یافت میشود.
اگر از مکملهای ویتامین E برای کاهش استرس استفاده میکنید باید حدود ۱۵۰۰ میلی گرم در روز مصرف کنید. با این حال، هیچ محدودیتی در مصرف آن به طور طبیعی از طریق غذاهای سالم وجود ندارد.
هرچند مصرف مکملهای ویتامینی برای بدن بسیار مفید هستند، اما استفاده بی رویه و نامناسب یا استفاده از دوز بالای این مکملهای میتواند مشکلات متعددی برای بدن به وجود بیاورد. برای مصرف هر گونه مکمل ویتامین حتما و حتما با پزشک مشورت کنید و با دستور او میزان مورد نیاز مکمل را تهیه و مصرف کنید.