یک وضعیت سلامت روانی است که میتواند بلافاصله پس از یک آسیب و تروما در افراد ایجاد شود. اختلال استرس حاد میتواند موجب بروز برخی علائم روانشناختی بدون درمان شود که میتواند در صورت پیشرفت منجر به اختلال استرس پس از سانحه (traumatic stress disorder) شود.
بین اختلال استرس حاد (ASD) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) یک ارتباط وجود دارد. برخی از افراد بعد از داشتن ASD، PTSD را تجربه میکنند.
طبق گزارش اداره امور جانبازان ایالات متحده، تقریبا ۱۹ درصد از مردم پس از وقوع یک حادثه آسیب دیده، ASD را توسعه خواهند داد. و البته هر کس به حوادث تروماتیک و آسیبزننده به طور متفاوتی پاسخ میدهد، اما بهتر آن است که اشخاص از اثرات فیزیکی و روانی بالقوهای که ممکن است بعدا رخ دهد، آگاه باشند.
در این مقاله ما در مورد اختلال استرس حاد، نشانهها و علل آن توضیحاتی خواهیم داد. نسخه همچنین درباره تشخیص، درمان و پیشگیری لاز این اختلال روانی نکته هایی را توضیح خواهد داد.
تجربه دشواری روانشناختی، به دنبال یک رویداد آسیب دیده، نشانه ASD است. این اختلال یک تشخیص روانشناختی نسبتا جدید است. این اختلال ممکن است با اختلال استرس پس از سانحه اشتباه گرفته شود. تفاوتهایی بین این دو وجود دارد. اختلال استرس حاد دقیقا بلافاصله بعد از یک عامل آسیبزا بروز میکند. و برخلاف اختلال استرس بعد از حادثه این اختلال موقتی و گذرا است. و علایم معمولا پس از ۳ تا نهایتا ۳۰ روز برطرف میشوند.
اگر یک فرد پس از حادثه، علائم را بیش از یک ماه تجربه میکند، پزشک شرایط او را به صورت PTSD یا اختلال استرس پس از حادثه ارزیابی میکند.
علایم ASD مشابه علایم سایر انواع استرس ها است. علائم ASD در زیر پنج دسته گسترده قرار دارند:
افراد مبتلا به ASD ممکن است نشانههایی از اختلالات اضطراب روانی نظیر اضطراب و افسردگی را تجربه کنند.
تجربه حوادث تروماتیک و آسیب زننده، مانند مرگ افرادی که دوستشان داریم، میتواند ما را به اختلال استرس حاد سوق دهد. آسیب و ترومای وارد شده به بدن که موجب آسیب فیزیکی می شود نیز می تواند باعث بروز علایم این استرس حاد شود.
برخی از شایعترین حوادثی که می توانند منجر به ASD شوند عبارتند از:
یک فرد می تواند ASD را در هر نقطه و لحظه از زندگی خود به چنین استرس حادی مبتلا شود. توسعه دهد. با این حال برخی افراد با شرایط خاص بیشتر از سایرین مستعد هستند. برای مثال:
یک پزشک یا روانشناس می تواند اختلال استرس حاد ASD را تشخیص دهد. برای تشخصی آنها سوالاتی در مورد حادثه آسیبزا و علائمی که فرد تجربه میکنند خواهند پرسید. برای تشخیص روانشناس از وجود یا عدم وجود علل احتمالی دیگر سوال میپرسد. سوالاتی از جمله:
تمرین تکنیکهای مبتنی بر آرامش و مدیریت افکار و ذهنیت میتواند به مدیریت استرس و اضطراب کمک کند. مشاور یا روانشان پس از ارزیابی شخص برنامهای برای رفع یا بهبود علایم و حالات شخص ارائه می دهد که متناسب شرایط آن شخص باشد. درمان ASD برای کاهش علائم، بهبود سازوکارهای مقابله و جلوگیری از بروز اختلال استرس پس از سانحه تمرکز دارد.
همیشه نمیتوان از وقوع حوادث تروماتیک جلوگیری کرد. با این حال، راههایی برای کاهش خطر ابتلا به اختلال استرس حاد وجود دارد.
برخی از راه های پیگیری عبارتند از:
اگر شغل شما یکی از مشاغل پرخطر است، حتما قبل از وقوع هر حادثهای با روانشناس صحبت کنید. تمام اصول مراقبتی و بهداشتی را برای حفظ سلامتی و جلوگیری از بروز حادثه و در نتیجه اختلال استرس حاد انجام دهید.