خود تنظیمی به توانایی شخص برای تعدیل و کنترل کردن سطح انرژی ، احساسات ، رفتارها و توجه اطلاق می شود . با خود تنظیمی متناسب ، این تطبیق و کنترل به روشهایی که از لحاظ اجتماعی قابل قبول هستند ، محقق می شوند . پیشرفت خود تنظیمی به شکل زیر اتفاق می افتد :
۱۸-۱۲ ماهگی زمانیست که کودک از نیازهای اجتماعی اش آگاه می شود و توانایی اش برای تغییر رفتارها بالا می رود وقتی چیزی از پدر و مادر می خواهد . در بیشتر موارد ، این مرحله ابتدایی در خود کنترلی ، لازم است بزرگتری در کنارش باشد و آنرا راهنمایی و هدایت کند .
تا ۲ سالگی ، پیشرفت خود کنترلی یا توانایی اطاعت کردن از اصول رفتاری تا حد بالاتری آغاز می شود وقتی پدر و مادر کنارش نباشند .
بعد از ۳ سالگی ، بیشتر کودکان می توانند استراتژیهای که در تجربیات قبلی استفاده کرده اند را به موارد دیگری تعمیم دهند .به عبارت دیگر کودکان به صورتی عمل می کنند که پدر و مادر از او می خواهند در موقعیتهای مختلف رفتار کند .
پروسه های متضمن شده در خود تعدیلی را می توان به سه حوزه گسترده تقسیم کرد :
تعدیل حسی ، تعدیل احساسی و تعدیل شناختی
اگه دوست دارین بدونین رشد حرکتی، شناختی, اجتماعی و زبانی کودکتون چطور بوده، پیشنهاد ما استفاده از نرم افزار رشدیار هست.
مهارتهای خود تنظیمی با اینکه کودک تا چه حد در اوایل کودکی کارهایش را مدیریت می کند مرتبط می باشد . با این مهارتها ، کودکان بهتر می توانند مشکلات و رخدادهای پراسترسی که در طول زندگیشان رخ می دهد ، مثل گم کردن سگ یا گربه ، مرگ یکی از اعضای خانواده و یا جدایی خانواده را مدیریت کنند . هم چنین به کاهش ، تاثیر بعدی استرس کمک می کند که می تواند به مشکلات سلامت روان هم مربوط باشد .
وقتی کودک خود تنظیمی را یاد می گیرد مهارتهای مثل تمرکز کردن و رعایت نوبت در او رشد می کند . به کودک کمک می کند تا از وابسته بودن به دیگران فاصله بگیرد و مدیریت کارهای خود را آغاز کند . بیشتر کودکان در دوره هایی با کنترل احساسات و رفتارها مشکل خواهند داشت مخصوصا وقتی خسته یا گرسنه اند و یا با تجربیات جدیدی روبرو می شوند . وقتی چنین چیزی اتفاق می افتد ممکن است مضطرب و خشمگین و بد اخلاق شوند . اینها بخشی از مراحل ورود به دوره نوجوانی است و لزوما جای هیچ نگرانی نیست . به هرحال اگر بر مبنای منظمی این مورد مسئله سازی باشد ظاهرا کودک دلایل کمی برای نشان دادن چنین رفتارهایی دارد که احتمالا در صورتی مسئله ساز است که بر عملکرد آموزشی او اثر بگذارد .
اگر کودک مشکلاتی خود تعدیلی داشته باشد ممکن است :
وقتی کودک مشکلات خود تعدیلی دارد ممکن است مشکلاتی در ارتباط به موارد زیر هم داشته باشد :
ارائه رژیم حسی ، بازخورد حسی در مقابل بدن را مشخص کند تا بتواند تعدیل حسی بهتری داشته باشد . این فعالیتها ممکن است شامل موارد زیر باشد :
مداخله درمانی مهم برای کمک به کودکانی که مشکل خود تعدیلی دارند به ترتیب زیر می باشد :
تغییر مدرسه ممکن است سخت باشد اگر کودک نتواند از دستورات مجموعه آموزشی پیروی کند ( مثل برنامه های درسی ، الزامات کار آموزشی )
به کودک این امکان را می دهد در محیطهای شلوغ از عهده انجام کارها برآید .
وقتی کودکان مشکلاتی در رابطه با خود تعدیلی دارند ممکن است مشکلات دیگری به این ترتیب داشته باشند :
خانواده هایی که کودکشان مشکلات خود تعدیلی را تجربه می کند احتمالا به علت استرس و ناتوانایی برای شرکت در فعالیتهای روزمره و مشکل در انجام کارها ، تاثیرات منفی را تجربه می کنند .
اگر کودک مشکلاتی در رابطه با خودتعدیلی دارد مشاوره با کاردرمانگر توصیه می شود .