رژیم حسی یک استراتژی درمانی است که برای کنترل اختلال یکپارچگی حسی ( اختلال پردازش حسی )، استفاده می شود . در واقع لیستی از فعالیتهای حسی است که به کودک کمک می کند احساس آرامش کند و سازمان دهی مطلوبی داشته باشد در نتیجه با بهترین توانمندی به مباحث توجه می کند، آنها را یاد می گیرد و درست رفتار می کند .
به طور قابل توجهی ، برنامه انفرادی برای هر فرد با توجه به جنبه های حسی و فیزیکی مقرر می شود . به کودک کمک می کند تا نیازهای حرکتی – حسی اش را مدیریت کند و تاثیر هر اختلالی که ممکن است بر توجه و سطح فعالیت فرد ، مهارتهای رفتاری و یادگیری تاثیر بگذارد را کاهش می دهد . رژیم حسی می تواند به عنوان استراتژی درمانی استفاده شود وقتی مشکلات رفتاری و توجه مسئله ساز شود علاوه بر اینکه با توجه به رشد روزافزون مشکلات رفتاری شناخته شده در مواجه با محرکهای شناخته شده ، زمانهای خاصی از روز و یا محیطهای خاص ، ابزار بازدارنده ایی محسوب می شود .
درست مثل زمانیکه سعی می کنیم رژیم غذایی متعادلی ( میوه و سبزیجات بیشتر و شکلات کمتر) برای تناسب اندام و سلامتی ، استفاده کنیم ، ما هم چنین به مجموعه ایی از اطلاعات حسی متعادل در بدنمان هر روز نیاز داریم تا این حس ها بتوانند به خوبی کار کنند . رژیم حسی فرصتهای متناسب و منظمی به کودک می دهد تا عدم تعادل محرک حسی را بررسی کند که ممکن است برایشان فراهم نشده باشد ، یا به دنبالش هستند تا اطمینان حاصل شود میزان کافی برای تامین نیازها را دریافت کرده اند .
یک رژیم حسی مناسب، تعیین می شود و سپس به مرور زمان اصلاح می شود تا نیازهای فردی کودک را برآورده کند در نتیجه پردازش حسی تغییر می کند یا نیازهای محیطی تغییر می کند . بنابراین رژیم حسی از چند فعالیت حسی تشکیل می شود و به آرامش دادن به کودک و مدیریت کارهایش کمک می کند تا در وضعیت خوبی برای یادگیری ، دقت کردن و رفتار مناسب قرار بگیرند .
وقتی کودک از لحاظ حسی خود تعدیلی را یاد بگیرد ( سطوح انرژی ، رفتاری ، احساسی و توجه ) با استفاده از رژیم حسی ، مهارتهایی مثل تمرکز کردن ، رعایت نوبت را سریعتر یاد می گیرد . در نتیجه کودک به تدریج وابستگی اش به دیگران کم شده و خودش شروع به مدیریت کارها یا موقعیتها خواهد کرد
اگر کودک اختلال پردازش حسی دارد باید با رژیم حسی مدیریت و کنترل شود که ممکن است از سوی کودک به این شکل بروز کند :
وقتی کودک اختلال پردازش حسی دارد و لازم است با رژیم حسی مشکلات کنترل شوند ، ممکن است مشکلات دیگری در این موارد هم داشته باشند :
یک رژیم حسی از چند فعالیت تشکیل می شود که برای سیستم های حسی مختلف هدف گذاری می شود و مشخصا باید در جهت نیازهای کودک باشد . برای اینکه مشخص شود چه نوع داده حسی لازم است ، کار درمانگر و والدین با هم همکاری می کنند تا نوع داده حسی مورد نیاز کودک بر مبنای ارزیابی ها و یا بررسی های پاسخهای کودک به محیطهای مختلف و فعالیتهای حسی هدفمند شده ، مشخص شود . ممکن است یک رژیم حسی برای یک کودک به بهترین شکل عمل کند در حالیکه برای کودک دیگری اینطور نباشد به همین علت یک رژیم حسی باید با همکاری درمانگر و والدین تهیه شود . زمانهای مختلف روز و محیطهای مختلف ممکن است برای انتخاب یک نوع رژیم حسی نسبت به نمونه دیگر نقش راهبردی داشته باشد و اغلب پروسه آزمون و خطا بهترین نمونه را برای کودک تعیین خواهد کرد .
همه استراتژیها همیشه کار نمی کنند . کارایی آن به پردازش حسی کودک در آن روز و در آن لحظه ، به محیط و نیازهای کودک بستگی دارد . ممکن است متوجه شوید استراتژی که دیروز کار می کرد امروز به خوبی کار نمی کند . فعالیتهای استفاده شده در یک رژیم حسی باید سیال و تغییر پذیر باشد و چند داده سازگار را به شکلهای مختلف ارائه دهد .
شروع فعالیتهای فیزیکی برای بیشتر کودکان ساده ترین کار است از آنجاییکه بهتر از هر نوع داده حسی دیگر آنرا تحمل می کنند و
فعالیتهای فیزیکی که در آنها از ماهیچه های بزرگ مرکز استفاده می شود ، تحریک حسی بیشتری ایجاد می کنند که ممکن است شامل موارد زیر باشد :
علائم دیداری می تواند برای کمک به کودک برای پیروی از دستورات بسیار مفید باشد زیرا گاهی اگر مشکلی در به خاطر آوری داشتنند می تواند برگردند و کاری که لازم است را انجام دهند . هم چنین ترتیب کاری که باید انجام شود مورد تاکید قرار می گیرد .
مداخله درمانی مهم برای کودکی که مشکلات پردارش حسی دارد می تواند کمک کننده باشد در حالیکه از مزایای مهم رژیم حسی به ترتیب زیر بهره مند خواهد شد :
وقتی کودک یک رژیم حسی ناکافی دارد ، ممکن است مشکلات دیگری به صورت زیر مشهود باشد :
اگر کودک شما مشکلاتی با رژیم حسی دارد و یا به این رژیم نیاز دارد ، مشاوره با کار درمانگر توصیه می شود.