شرایط بسیاری وجود دارد که میتواند بلع هرگونه مواد غذایی را برای بیماران سخت کند. به طور کلی، مشکلات بلع (که با نام دیسفاژی نیز شناخته میشود) بر اساس اینکه چه بخشی از فرآیند بلع دچار مشکل شده است، دسته بندی میشوند. مشکل در بلع به دلیل ایجاد اختلال در ساختارهایی مانند مغز، زبان، حنجره، مری و بسیاری دیگر از ساختارهای بدن و فرآیندهای فیزیولوژیکی دیگر ایجاد میشود.
مشکل در بلع یا دیسفاژی به حالتی گفته میشود که فرو رفتن مواد غذایی از طریق مری با مشکل مواجه میشود. مواد غذایی حتی آب، به سختی از گلو و مری پایین میروند و علایم آن نیز بیمار و شخص را آزار میدهد. برخی از نشانههای مشکل در بلع عبارتند از:
اگر هر کدام از علایم بالا را داشتید، برای جلوگیری از آسپیراسیون و بازگشت غذا به داخل ریه ها به پزشک مراجعه کنید. مدیریت صحیح توسط پزشک و خود بیمار میتواند در همان ابتدای مشاهده و بروز علایم کارساز باشد.
چنانچه برای بار اول است که به دیسفاژی یا مشکل در بلع مواجه شده اید و هیچ دلیل خاصی برای آن وجود نداشته باشد، باید به وجود عفونت یا پیشرفت یک بیماری مزمن مشکوک بود. حتی ممکن است مشکلات مربوط به سکته مغزی باعث بروز مشکل در بلع شود.
آسیب به بافت مری و ایجاد اسکار و زخم در سطح داخلی آن نیز باعث مشکل در بلع و ناراحتی های پس از آن میشود. برخی از شرایط که باعث زخم شدن مری میشوند عبارتند از:
اختلالات عصبی و سستی عضلات باعث مشکل در بلع میشوند:
درمان بیماری به عاملی که باعث مشکل در بلع میشود بستگی دارد. به عنوان مثال اگر مشکل دشواری بلع در یک شخصی به دلیل شکاف کام اوست، با درمان جراحی این مشکل میتواند دیسفاژی را نیز درمان کرد. در موارد نادر یا شدید، لوزههای تورم یافته را، میتوان با استروئیدها یا جراحی برداشته تا سختی در بلع برطرف شود.
مهم نیست که علت دشواری بلع شما چیست، در هر صورت توصیههای زیر به شما کمک میکند که این مشکل را در طول روز مدیریت کنید:
اگر دچار تب یا خونریزی از مری یا گلو شدید با اورژانس تماس بگیرید یا سریعا به پزشک مراجعه کنید. در حالی که دیسفاژی می تواند یک وضعیت خطرناک باشد، اما درمان و مدیریت آن مشکل نیست و می توان با کمک های پزشکی براحتی با آن مقابله کرد.