کیست کلیه کیسهای گرد و کوچک و پر شده از یک ماده مایع است، که ممکن است در سطح یا داخل یک کلیه ایجاد شود. کیستهای کلیه میتوانند اختلالاتی برای بدن ایجاد کنند و یا حتی عملکرد کلیه را مختل کنند.
روشن نیست که چه چیزی باعث ایجاد کیست کلیه میشود. به طور معمول، این کیستها در سطح و تنها در یک کلیه شکل میگیرند. اما این امکان نیز وجود دارد که داخل کلیه و حتی هر دو کلیه را نیز درگیر کند.
اگر سایز کیست کوچک باشد معمولا علایمی در بیمار ایجاد نمیکند. اما با بزرگتر شدن اندازه کیست کلیه، ممکن است علایم زیر بروز کنند:
روشن نیست که چه چیزی باعث بروز و ایجاد کیست کلیوی میشود. اما برخی از پزشکان معتقدند که کیستهای کلیه هنگامی که لایه سطحی کلیه تضعیف میشود شکل میگیرند. در نتیجه تضعیف لایههای سطحی در کلیه، دیورتیکول ایجاد میشود. به مرور زمان این دیورتیکولها از مایعات و ترشحات پر شده و تبدیل به کیست میشوند.
با افزایش سن احتمال ابتلا به کیست کلیوی بیشتر می شود. یعنی یکی از ریسک فاکتورهای این بیماری افزایش سن است. هرچند که این وضعیت ممکن است در سنی نیز رخ دهد اما احتمال آن در افراد مسن بیشتر است. شیوع آن نیز در جنس مرد بیشتر از جنس زن است.
اگر علائم یا نشانههای یک کیست کلیه دارید، با پزشک خود ملاقات کنید.
کیستهای کلیوی ممکن است باعث بروز مشکلات و عوارض زیر شوند:
تستها و روشهای مورد استفاده برای تشخیص کیست ساده کلیه عبارتند از:
اگر کیستی که در کلیه بیمار وجود دارد علایم خطرناکی نداشته باشند و بر عملکرد آن تاثیر نگذارند معمولا نیازی به درمان ندارند. اما لازم است که پزشک بصورت منظم و دورهای بیمار را تحت نظر داشته باشد. ممکن است بیمار به صورت مداوم سونوگرافی شود تا پزشک متوجه تغییرات احتمالی در کلیه شود. کیست کلیه ساده و کوچک معمولا پس از مدتی از بین میرود. اما چنانچه بزرگتر شد، توسط متخصص نفرولوژی تشخیص داده میشود و روند درمانی آن شروع خواهد شد.
اگر کیست کلیه شما علائم و نشانههای ایجاد کند، پزشک شما میتواند گزینههای درمانی زیر را توصیه کند:
بسته به نوع روش درمانی که پزشک توصیه میکند، بیمار ممکن است مدت زمانی را در بیمارستان بستری شود تا مشکلات احتمالی برطرف شوند.
بیشتر بخوانید:
پیش از ملاقات با دکتر خود، یک لیست از سوالات را تهیه کنید، از قبیل: