پانکراس یا لوزالمعده یک عضو دستگاه گوارش است که مسئول ترشح هورمونها و آنزیمهایی است که به هضم غذا کمک میکنند. گاهی اوقات بر اثر عواملی ممکن است کیستهای در سطح یا داخل این عضو شکل بگیرند. کیست پانکراس یا لوزالمعده کیسهای حاوی مایع و ترشحات در بافت پانکراس است.
بیشتر کیستهای پانکراس سرطانی نیستند. و بسیاری از آنها علایم خاصی را ایجاد نمیکنند. اما برخی از کیستهای پانکراس میتوانند سرطانی شوند. پزشک شما ممکن است نمونهای از مایع کیست لوزالمعده را برای تعیین سرطانی شدن سلول های آن بردارد.
در برخی موارد ممکن است نشانههایی مبنی بر وجود کیستهای پانکراس وجود نداشته باشد. اغلب زمانی که برای درمان سایر بیماریها، آزمایشهای تصویربرداری شکم صورت میگیرد، متوجه وجود این کیستها میشوند.
در صورت بروز علایم و نشانههای کیست لوزالمعده ، تعدادی از این علایم به شکل زیر خواهند بود:
به ندرت، کیستها میتوانند آلوده شوند. اگر تب و درد شکمی مداوم دارید، باید به پزشک مراجعه کنید.
پاره شدن کیست در لوزالمعده میتواند خطرناک و یک مورد اورژانسی باشد. اما خوشبختانه پارگی کیست در این اندام تقریبا نادر است. مایع خارج شده از کیست میتواند به عروق خونی آسیب رسانده و موجب خونریزی یا حتی باعث عفونت حفره شکم (پریتونیت) شود. اگر علائم یا نشانهای از خونریزی و شوک داخلی با علایمی زیر دارید حتما به مراکز اورژانس مراجه کنید:
علت بیشتر کیستهای پانکراس ناشناخته است. برخی از کیستها نتیجه برخی بیماریها از جمله بیماری فون هیپال لینداو ( Hippel-Lindau) هستند. این بیماری نوعی اختلال ژنتیکی است که می تواند بر پانکراس و سایر اندام ها تاثیر بگذارد.
عوامل بالا میتوانند خطر ابتلا به کیست پانکراس را افزایش دهند.
بهترین راه برای جلوگیری از کیست لوزالمعده جلوگیری از ملتهب شدن پانکراس، عدم مصرف الکل و مراقبت های مناسب و به موقع برای جلوگیری از تشکیل سنگ صفراوری است.
کیستهای پانکراس آسانتر از گذشته تشخیص داده میشوند، زیرا تکنولوژی تصویربرداری پزشکی بهبود یافته است. بسیاری از کیستهای پانکراس در اسکن شکمی برای مشکلات و بیماریهای دیگر مشاهده میشوند. چالش اصلی در خصوص کیست پانکراس تشخیص سرطانی بودن یا عادی بودن کیست است.
موارد زیر در روند تشخیص مورد استفاده قرار میگیرند:
ویژگیها و موقعیت کیست لوزالمعده و سن و جنس شما میتواند به پزشکان کمک کند تا نوع کیست پانکراس را مشخص کند:
درمان یا مراقبتهای کیست لوزالمعده بستگی به نوع کیست، اندازه آن، ویژگیهای و علت آن دارد. کیست پانکراس حتی اگر کوچک باشد ولی به دلیل موقعیت ویژه پانکراس باید درمان شوند. باید پیش از بزرگتر شدن و یا سرطانی شدن کیست ها اقدامات درمانی و مراقبتی لازم صورت بگیرد. برای تمامی انواع کیست لوزالمعده بیماران باید تحت نظر پزشک متخصص باشند.