معمولا وقتی صحبت از گلبول قرمز میشود بسیاری افراد، به فکر کم خونی و کاهش تعداد گلبول های قرمز خون میافتند. در برخی مواقع ممکن است تولید این سلولهای خونی، افزایش پیدا کند و این افزایش تعداد باعث بروز مشکل در بدن میشود. این شرایط با نام پلی سیتمی (polycythemia) یا اریتروسیتوز (erythrocytois) شناخته میشود. از لحاظ فنی برخی تفاوتهای کوچک بین این دو اصطلاح وجود دارد، اما غالبا به جای هم بهکار میروند.
برخی ها به اشتباه تصور میکنند که هرچه تعداد گلبولهای قرمز خون بیشتر شود، این یعنی خونسازی در بدن بهتر انجام میشود. اما در واقع این تصور کاملا اشتباه است. پلی سیتمی میتواند مشکلات مهمی در خون و بدن ایجاد کند. پلی سیتمی باعث غلیظ شدن خون میشود. در واقع هرچه تعداد سلولهای خونی بیشتر شود، غلظت خون نیز بلاتر میرود. نتیجه غلیظ شدن خون میتواند خطر مشکلات زیر را افزایش دهد:
علایم این بیماری مبهم است. و فرد مبتلا معمولا نشانههای خاصی ندارد. بعد از انجام تستهای آزمایشگاهی، به وجود غلظت خون پی برده میشود. اما برخی از علایم احتمالی میتواند شامل موارد زیر باشد:
پلی سیتمی با شمارش کامل سلولهای خون (CBC) مشخص میشود. در نتیجه تست شمارش کامل گلبولهای خون، اگر شخص مبتلا به غلظت خون باشد، شمار گلبولهای قرمز (RBC)، هموگلوبین یا هماتوکریت بالا خواهد بود. ممکن است تست شمارش برای جلوگیری از بروز اشتباهات آزمایشگاهی تکرار شود. مهم است که مقادیر طبیعی سلولهای خونی طبق سن و جنس (بعد از بلوغ) متفاوت باشد و بر تعریف پلی سیتمی تأثیر بگذارد.
برای تشخیص علت این بیماری تعداد دیگری از تستها ممکن است درخواست شود. برخی از این تستها عبارتند از:
به احتمال زیاد با چنین تستهایی آشنایی ندارید. و تجربه ارزیابی شدن توسط آنها را نداشتهاید. بنابراین باید بدانید که انجام این تستها تنها جهت تشخیص بهتر و مطمئن تر علت اصلی بیماری است. شاید نیازی هم به انجام همه این تستها نباشد. در صورت درخواست این آزمایشها و اقدامات، از پزشک خود بپرسید که هر کدام دقیقا برای چه منظوری درخواست داده شدهاند؟
پلی سیتمی ویرا (Polycythemia vera): یک بیماری نادر مغز استخوان است. معمولا با افزایش گلبولهای سفید خون و تعداد پلاکتها (ترومبوسیتوز) همراه است. این بیماری نادر میتواند به سبب ایجاد جهش ژنتیکی به نام JAK2 بروز کند.
سابقه خانوادگی: به ارث بردن صفاتی که باعث تولید و افزایش گلبول های قرمز خون میشود.
بیماری ها و شرایطی که سبب کاهش میزان و سطح اکسیژن در خون میشود (هیپوکسی) مانند:
تومورهایی که اریتروپویتین را ترشح میکنند مانند:
نوزادان نیز ممکن است مبتلا به پلی سیتمی باشند که میتواند ناشی از: