آیا تمایل دارید که احساس غمانگیزی داشته باشید؟ در خود فرو بروید و احساسات خود را از دیگران پنهان کنید؟ همیشه نیمه خالی لیوان را میبینید؟ اگر چنین احساسات و ویژگیهایی دارید، ممکن است شما شخصیت نوع D داشته باشید. برای اینکه با ویژگی افراد دارای شخصیت تیپ D بیشتر آشنا شوید حتما و حتما با ما همراه باشید.
شخصیت تیپ D نوع خاصی از شخصیت است که در سال ۱۹۹۰ توسط روانشناس و پژوهشگر بلژیکی جان دنولت ( Johan Denollet) نام گذاری شده است. حرف “D” در این نوع شخصیت بر اساس حرف اول واژه دیسترس (distressed) به معنای ناراحتی و اشاره به مجموعهای از صفات شخصیتی شامل موارد زیر دارد:
با وجود اینکه بسیاری از انسانها در برخی موارد ممکن است ویژگیهای ذکر شده را داشه باشند، اما افراد با تیپ شخصیتی نوع D بیشتر از هر کسی این علایم و احساسات را تجربه میکنند.
برای شناخت بهتر تیپ شخصیتی نوع D و نحوه ارتباط آن با خطرات مرتبط با سلامتی فیزیکی، محققان یک ارزیابی استاندارد طراحی کردهاند که با نام DS14 شناخته میشود. این ابزار بصورت اختصاصی به محققان این امکان را میدهد که میزان “بازداری اجتماعی” و “تاثیرپذیری منفی” که دو ویژگی برجسته اشخاص با تیپ D هستند را اندازه گیری کنند.
بازداری اجتماعی یا اجتماع گریزی به معنای آن است که شخص تمایل دارد تا به دلایل زیر از تعاملات اجتماعی دور باشد:
(تاثیرپذیری منفی) نیز بدین معنی است که افراد در برخورد با اجتماع احساسات منفی مانند غم، نگرانی و تحریک پذیری را تجربه میکنند.
برای پی بردن به اینکه آیا شخصیت تیپ D هستید یا نه به سوالات زیر پاسخ دهید:
اگر پاسخ بیشتر سوالات بالا بله بود به احتمال زیاد تیپ شخصیتی نوع D دارید.
به اشتراک گذاشتن برخی از افکار با نزدیکان و یا سایر افراد بعضی اوقات ممکن است ما را آسیب پذیر کند. اما بیشتر اوقات بخاطر طبیعت و ویژگی اجتماعی بودنمان عواطف و افکار خود را با سایرین به اشتراک میگذاریم. افراد دارای تیپ شخصیتی نوع D همواره از به اشتراک گذاشتن افکار و عواطف خود میترسند. زیرا گمان میبرند که ممکن است آسیبپذیر شوند و دیگران به راحتی آنها را مورد آزار قرار دهند.
این افراد معمولا بخاطر ترس از ترد شدن یا قضاوت شدن توسط دیگران، احساسات خود را پنهان نگه میدارند. علاوه بر اینها، افراد دارای شخصیت تیپ D یا به کسی اعتماد نمیکنند یا بسیار سخت به افراد معدودی اعتماد میکنند.
افراد دارای تیپ شخصیتی نوع D برای جلوگیری از ابراز احساسات و نگه داشتن حجم زیادی از افکار و عواطف با مشقت و مشکل روبرو هستند. این افراد بیشتر در معرض بیماریهای جسمانی قرار میگیرند. خطر ابتلا به بیماریهایی مانند:
این افراد را بیشتر از هر کس دیگری تهدید میکند.
با توجه به اینکه افراد شخصیت D معمولا نگران، غمگین و دوریگزین هستند، معمولا در روابط اجتماعی نیز دچار آسیب میشوند. بیشتر این افراد روابط محدودی دارند که به درستی نمی توانند آنها را مدیریت کنند. به دلیل بدبینی و منفی نگری این افراد، معمولا حفظ یا ارتقای روابط به سختی صورت میگیرد. چه بسا که فروپاشی روابط در بسیاری از روابط این افراد دیده میشود.
افرادی که دارای ویژگیهای تیپ شخصیتی نوع D هستند در مدرسه و محل تحصیل یا محل کار چالشهای بیشتری را تجربه میکنند. برقرار ارتباط در این مقاطع و مکانها میتواند دشوارتر از جاهای دیگر باشد. انجام وظایف یا مسئولیتها توسط این افراد نگرانیهای را به وجود میآورد. فرد ممکن است تصور کند که نمیتواند کارش را به درستی انجام دهد. مبادا توسط دیگران قضاوت شوم. اگر مرا بخاطر بیلیاقتی اخراج کنند چه؟ دیگران چه فکری درباره من میکنند؟
هرچند که این افراد ویژگیهای متعددی و قابل شناسایی زیادی دارند، اما مهمترین آنها در این مقاله ذکر شد. برای اینکه متوجه شوید که آیا یک فرد با شخصیت تیپ D هستید یا نه باید تستهای روانشناسی مرتبط را پاسخ دهید یا با روانشناس صحبت کنید.