مانند همه سرطانهای دیگر، سرطان تیروئید نیز در سلولهای سازنده تیروئید اتفاق میافتد. تیروئید یک غده پروانهای شکل است، که در قسمت تحتانی گردن انسان قرار دارد. این غده مسئول ترشح هورمونهایی است که میزان ضربان قلب، فشار خون، درجه حرارت بدن و وزن را تنظیم میکنند.
بهطور کلی سرطان تیروئید چندان رایج نیست. اما بنظر میرسد در دهه گذشته میزان ابتلا به این نوع سرطان افزایش پیدا کرده باشد. البته با توجه به گسترش علم پزشکی و روی کار آمدن تکنولوژیهای مدرن، یافتن آثار و علایم سرطان ها آسان شده است. به کمک همین تکنولوژیها میتوان درجات مختلف سرطان را شناسایی کرد.
مراحل اولیه سرطان تیروئید علایم خاصی ندارد. اما با رشد و تکثیر سلول های سرطانی کم کم علایم ظاهر میشوند. برخی از علایم شایع سرطان تیروئید به شرح زیر هستند:
اگر هر یک از این علائم یا نشانههای ذکر شده در قسمت قبل را تجربه کردید، با پزشک خود ملاقات کنید. با توجه به این که سرطان تیروئید رایج نیست، در ابتدای کار پزشک ممکن است علایم دیگر را بررسی کند. شک به سرطان تیروئید احتمالا آخرین تشخیص پزشک خواهد بود.
هنوز بطور قطع معلوم نیست که علت سرطان تیروئید چیست. سرطان در این عضو هنگامی رخ میدهد که سلولهای تیروئید تغییرات ژنتیکی (جهش) را تجربه میکنند. جهشها اجازه میدهند که سلولها به سرعت رشد کنند و به آسانی تقسیم شوند. سلولهای طبیعی چرخه مشخص و ثابتی دارند. همه سلولهای طبیعی یک تولد و یک مرگ دارند. اما این قضیه برای سلولهای سرطانی صادق نیست.
سلولهای سرطانی از چرخه طبیعی سلولهای مفید خارج میشوند. حتی توانایی و نوع مرگ و نابودی آنها متفاوت است. چه بسا که این سلولها بصورت طبیعی از بین نمیروند. پس از مدتی این سلولهای غیرطبیعی در بافت تیروئید جمع میشوند و یک توده سرطانی ایجاد میکنند.
اگر این توده درمان نشود امکان دارد سلولها از راههای متفاوتی به بافت های اطراف حرکت کنند که اصطلاحا به این اتفاق متاستاز گفته میشود. در نهایت این سلولها تا میتوانند ارگانهای دیگر را درگیر کرده و موجب از کار افتادن فعالیتهای طبیعی ارگانها میشوند.
نوع سرطان تیروئیدی که بیمار به آن مبتلا است، درمان و پیش آگهی را تعیین میکند. انواع سرطانتیروئید عبارتند از:
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش دهند عبارتند از:
علیرغم درمان، سرطان تیروئید میتواند حتی زمانی که تیروئید برداشته شده باشد بازگردد. البته این اتفاق ممکن است زمانی رخ بدهد که هنگام عمل برداشت تیروئید سرطانی، سلولهای ریزی هنوز در موضع عمل باقی مانده باشد. سلولهای باقی مانده بسرعت رشد میکنند و دوباره موضع را سرطانی میکنند.
شاید برای شما جای سوال باشد که سلولها در کجا و چگونه رشد میکنند. محتملترین مکانها برای رشد سلولهای سرطانی خارج نشده، میتواند شامل موارد زیر باشد:
سرطان تیروئیدی که مجددا عود کرده باشد قابل درمان است. در صورت عود مجدد این سرطان باید آزمایش های دوره ای خون و همچنین اسکن تیروئید را بصورت منظم انجام داد.
پزشکان هنوز مطمئن نیستند که چه عاملی موجب بروز سرطان تیروئید میشود. بنابراین هیچ راهی برای جلوگیری از آن در افرادی که به طور متوسط خطر ابتلا به این بیماری را دارند ارائه نشده است.
همانطور که پیشتر گفته شد، جهشهای ژنتیکی خطر ابتلا به سرطان تیروئید مدولار را افزایش میدهد. به کودکان و بزرگسالانی که در معرض چنین جهشهایی هستند، اغلب توصیه میشود که عمل جراحی تیروئید برای جلوگیری از سرطان (تیروئیدکتومی – پروفیلاکتیک) را انجام دهند.