دیستونی (dystonia) یک اختلال حرکتی است، که در آن عضلات بیمار به صورت خود به خود دچار انقباض میشوند. این بیماری باعث ایجاد حرکات تکراری و پیچ و تاب خوردن بخش درگیر میشود.
بیماری میتواند تنها یک بخش از بدن را درگیر کند. که در این صورت به آن (focal dystonia) یا دیستونی متمرکز گفته میشود. زمانی که دو بخش یا بخشهای بیشتر را درگیر کند، به آن (segmental dystonia) گفته میشود. با گسترش بیماری، امکان دارد تمام بخشهای بدن دچار دیستونی شوند. که به این حالت (general dystonia) گفته میشود.
اسپاسم و گرفتگی عضلانی میتواند رنجی بین ملایم تا شدید داشته باشد. این اسپاسمها میتواند دردناک باشد. و باعث ایجاد اختلال در کارایی بیمار میشود. بطوری که بیمار نمیتواند کارهای روزمره خود را بدرستی انجام دهد. و یا حتی زمانی که کار بخصوصی را انجام میدهد به مشکل بربخورد.
هیچ درمانی برای دیستونی کشف نشده است و تا کنون نیز این بیماری بدون علاج باقی مانده است. اما به کمک دارو درمانی میتوان علایم بیماری را تا حدودی سرکوب کرد. برای افرادی که دیستونی شدید دارند، عمل جراحی برای از کار انداختن و یا تنظیم عصب انجام میشود. یا قسمتهایی در مغز نیز عمل میشود.
دیستونی افراد مختلف را از راههای مختلف درگیر میکند. گرفتگی و یا انقباض عضلات ممکن است:
قسمتهایی از بدن که ممکن است درگیر شوند عبارتند از:
علایم اولیه دیستونی بطور معمول ملایم، گاه به گاه هستند. و یا ممکن است هنگام انجام فعالیت خاصی ظاهر شوند. اما در صورت بروز هر کدام از علایم ذکر شده در این مقاله، هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید تا تحت معالجه و یا دارو درمانی قرار بگیرید.
علت دقیق ایجاد این نوع بیماری مشخص نیست. و هنوز ناشناخته باقی مانده است. اما ممکن است علت آن تغییر ارتباط سلولهای عصبی در چند منطقه از مغز باشد. برخی از انواع دیستونی به ارث برده میشوند. دیستونی همچنین میتواند نشانه و علایم برخی از بیماریهای دیگر باشد. برای مثال:
بسته به نوع دیستونی، عوارض میتواند شامل موارد زیر باشد: