سندروم دهان سوخته یا سوزش دهان (Burning mouth syndrome) یک اصطلاح پزشکی است که به سوزش مزمن یا مکرر دهان بدون هیچ علل آشکاری اطلاق میشود. این سندروم ممکن است زبان، لثهها، لبها، دیواره داخلی لپها و کام دهان را درگیر کند. همچنین ممکن است تمام فضای داخلی را یکباره تحت تاثیر خود قرار دهد. سندرم دهان سوخته میتواند بسیار شدید باشد. درست مانند وقتی که یک ماده بسیار داغ در دهان شما ریخته شود.
سندروم دهان سوخته معمولا بصورت ناگهانی اتفاق میافتد. اما میتواند به مرور زمان بیشتر و بیشتر شود. متاسفانه هنوز علت اصلی ایجاد این سندروم مشخص نیست. بنابراین درمان این سندروم میتواند چالش بزرگ و مشکلی برای مبتلایان به این سندروم باشد. ویزیت مکرر پزشک و مرکز درمانی میتواند به کاهش علایم و اثرات این سندروم کمک کند.
مانند هر بیماری دیگری، این سندروم نیز دارای علایم و نشانههای اختصاصی است:
ناراحتی ناشی از سندروم دهان سوخته معمولا از چند الگو مشخص پیروی میکند:
هر کدام از علایم سندروم دهان سوخته یا سوزش دهان ممکن است برای چند ماه ادامه داشته باشد. در موارد نادر، علایم بصورت ناگهانی از بین میروند یا اثر آنها بسیار ضعیف میشود. برخی از علایم نیز ممکن است، طی غذا خوردن یا نوشیدن بطور موقت از بین بروند. هر چند کاملا اثرشان ار بین نمیرود. سندرم سوزش دهان معمولا باعث تغییرات جسمی و قابل توجهی در زبان یا دهان شما نمیشود.
اگر احساس سوزش و سوختگی در دهان، لبها، لثهها، و بافت نرم داخل دهان خود دارید نزد پزشک خود بروید. برای برسی علایم میتوانید هم به دندانپزشک و هم پزشکان دیگر مراجعه کنید. گاهی اوقات همکاری یک پزشک متخصص و یک دندانپزشک میتواند نتیجه درمان و یا تشخیص را آسانتر کند.
متخصصان با توجه به دلایل ایجاد سندروم سوزش دهان ، این بیماری را به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم کردهاند:
هنگامی هیچ نوع ناهنجاری آزمایشگاهی یا کلینیکی در خصوص این سندروم قابل شناسایی نباشد، به آن سندروم سوزش دهان اولیه گفته میشود. در برخی از مطالعات حدس زده شده است که، سندروم سوزش دهان در ارتباط با عصبهای دستگاه عصبی محیطی و مرکزی است.
گاهی اوقات سندرم سوزش دهان به علت بیماریهای زمینهای ایجاد میشود. در این موارد، این سندرم ثانویه نامیده میشود.
مشکلات اساسی که ممکن است با سندروم دهان سوخته ثانویه مرتبط باشد عبارتند از:
پروتزهای مصنوعی، حتی اگر مناسب نباشند ، به طور کلی سبب ایجاد سندرم سوزش دهان نمیشوند، اما پروتز ها می توانند علائم بدتر کنند.
سندرم سوزش دهان نادر است. با این وجود، با دارا بودن ویژگیهای زیر میتوان گفت که خطر ابتلا میتواند بیشتر شود:
سندرم سوزش دهان معمولا به صورت خود به خود شروع میشود، بدون عامل ظاهری شناخته شده بروز میکند. با این حال، عوامل خاص ممکن است خطر ابتلا به سندرم سوزش دهان را افزایش دهند، از جمله:
عوارضی که سندرم سوزش دهان ممکن است، باعث ایجاد آن شود و یا مرتبط با آن باشد بصورت زیر است:
روش پیشنهادی برای جلوگیری از سندرم سوزش دهان وجود ندارد. اما با اجتناب:
ممکن است قادر به کاهش ناراحتی ناشی از سوزش باشیم.