بسیاری از افراد در طی پاییز و زمستان کمی احساس سرخوردگی می کنند. برای بعضی این مورد با پایان زمستان و تغییر آب و هوا شروع می شود. برای دیگران، نشانه ها بیشتر از غمگین بودن و پایان تابستان و تعطیلات است. این افراد از اختلال مضر فصلی رنج می برند. این مورد به افسردگی که همراه با تغییرات فصلی است گفته می شود. افرادی که در بیشتر ماه های سال سلامت روانی خوبی دارند، در پاییز و زمستان نشانه های افسردگی از خود نشان می دهند.
این نوع افسردگی به خاطر این که شروع خفیفی دارد بسیار دست کم گرفته می شود اما با گذشت زمان پیشرفت می کند. نشانه ها و علایم آن معمولا نشانه های افسردگی مثل انرژی پایین، علاقه نداشتن به فعالیت هایی که قبلا از آن لذت می بردید، و تغییر در اشتها و الگوی خواب است. این اختلال در کتاب هایی که روان درمانگران برای تشخیص نشانه های بیماران استفاده می کنند موجود نیست. به همین دلیل بسیاری از متخصصان آن را افسردگی با الگوی فصلی در نظر می گیرند. با این حال آن ها این مورد را شرایط جدی در نظر می گیرند که که نمی توان با عنوان غمگینی در زمستان از آن عبور کرد.
موارد جدی این اختلال نیازمند درمان و روان درمانی است. با این حال، و به عنوان یک خبر خوب، موارد خفیف تر با تغییر محیط و نحوه زندگی قابل حل است.
دلیل این غمگینی در زمستان هنوز ناشناخته است اما دانشمندان فکر می کنند که کاهش نور روزانه ساعت درونی بدن را دچار اختلال می کند و باعث نشانه های غمگینی می شود. به همین دلیل باید تا جای ممکن نور به شما بخورد. نورگیر ها را باز کنید و نزدیک به پنجره ها بنشینید. نور مصنوعی هم برای درمان این وضعیت بسیار موثر است. هر روز ۳۰ دقیقه کنار یک چراغ خواب بنشینید، چون که این نور به همان میزان موثر است.
شاید بتوانید دستگاهی بخرید که برای شما نوری را شبیه سازی کند که به تدریج در صبح زیاد شده و شما را از رختخواب بیرون بکشد.
غذای کم قوت باعث تشدید این اختلال می شود. قهوه و نوشابه برای مدتی حال شما را بهتر می کند اما در نهایت باعث بدتر شدن نشانه ها می شود. وعده های خود را مرتب بخورید تا قند خون شما تثبیت شود و هر روز برای ۳۵ دقیقه پیاده روی داشته باشید. این تمرین مداوم باعث بهبود حس افسردگی در شما خواهد شد.