مشکل در توجه به مردم، جنب و جوش مداوم، چپاندن خود در فضاهای کوچک، مشکل در فهم نشانه های اجتماعی. اینها همگی می توانند هم علائم اتیسم باشند و هم اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD). همچنین ممکن است هر دو اختلال با هم رخ دهند.
نشانه های اتیسم، یا اختلالات طیف اتیسم (ASD) دارای طیفی از شدت است. درحالیکه ADHD (بیش فعالی و نقص توجه و تمرکز) یا ADD (نقص توجه و تمرکز) اختلال دارای طیف نیست، ولی مثل اتیسم دامنه ای از علائم را شامل می شود. و هر نشانه میتواند از کودکی به کودک دیگر باعث مشکلات متنوعی گردد. بنابراین تفاوت بین اتیسم و بیش فعالی چیست؟
تفاوت های کلیدی را در غالب پرسش های زیر مطرح می کنیم.
یک حالت تکاملی عصبی است که تمرکز کردن، توجه کردن و نشستن بدون تکانشگری را برای کودک دشوار میسازد.
طیفی از مشکلات تکاملی عصبی است که که باعث میشود مهارتهای اجتماعی، ارتباطی و تفکر به چالش کشیده شوند. رفتارهای تکرارشونده هم جزیی از این اختلال می باشد.
مشکل در رعایت قوانین و قواعد اجتماعی میتواند در پیدا کردن و حفظ دوستان، باعث دشواری شود. فیدبک های منفی مکرر، متعاقب رفتارهای اشتباه یا بی توجهی کودک، میتواند عزت نفس و انگیزه کودک را متاثر کند و این باور را در او شکل دهد که “بچه بد”ی است.
مشکل اصلی در کودکان طیف اوتیسم، مشکل در درک متقابل، روابط اجتماعی و رفتارهای کلیشه ای است. اکثر کودکان اوتیستیک، حتی آنهایی که مشکلات شناختی چندانی ندارند، در یافتن دوست، و درک چگونگی ارتباط با سایرین و نشانه های اجتماعی دچار مشکل جدی هستند.
بعنوان مثال، صندلی کودک کنار معلم و دور از عوامل حواس پرتی باشد، مکانی خلوت جهت انجام تکالیف ارائه شود تا حواس پرتی به حداقل برسد، وجود یک نشانه یا علامت غیر کلامی، یا یک کارت تصویر برای جلب توجه کودک، تقسیم یک تکلیف به قسمتهای کوتاه تر، تنظیم یک جدول فعالیتهای روزانه
احتمالا نیاز به آموزشهای ویژه پیدا کنند، که برای هر کودک بسته به نیازش متفاوت است؛ ولی در مجموع:
صندلی کودک نزدیک معلم و وسایل مورد نیاز باشد، محیط آموزشی باید دارای حداقل عوامل حواس پرتی در زمینه شنیداری و دیداری باشد، ارائه یک رژیم حسی در طول روز، استفاده از نشانه های رنگی و جلب نوجه کننده جهت آموزش اطلاعات جدید، طراحی ماجراهای اجتماعی جهت ارائه موقعیتها و ایده های جدید، تنظیم “زمان صبر کردن”، امکان حق انتخاب جهت کاهش اضطراب
اینها نمونه ای از مثالها هستند، اما چون علایم اتیسم در هر کودک بسیار متنوع هستند، حمایتهای داخل منزل هم از هر کودک به کودک دیگر بسیار متنوع است. خانواده ها اصولا باید در این زمینه با یک متخصص کاردرمانی مشاوره کنند.
با تشکر از: شیوا عابدینی – کارشناس کاردرمانی