پردازش یا یکپارچگی ذهنی هم چنین با نام ثبت موثر ( تفسیر درست ) داده های حسی محیط ( از جمله در بدن ) شناخته می شود . روشی است که به کمک آن مغز داده ی حسی را دریافت و سپس سازماندهی می کند و در نهایت به آن پاسخ میدهد تا به شکل معنی دار و هماهنگ عمل کند . کودکانی که در زمینه پردازش اطلاعات حسی مشکلاتی دارند مبتلا به اختلال پردازش حسی هستند .
نوزاد تازه متولد شده قادر است آنچه پیرامون بدنش است ببیند ، بشنود و حس کند اما در سازمان دهی این حسها ناتوان است ، بنابراین اطلاعات معانی بسیار محدودی خواهد داشت .
آنها در مورد ابعاد قضاوت درستی ندارند و شکل شی ء را در مقابل شکل دیگری احساس میکنند . از آنجایی که کودک با داده های حسی زیادی روبرو می شود ، به تدریج یاد می گیرد با کمک مغزش آنها را سازماندهی کند تا معنی آنها را درک کند . در نتیجه قادر خواهد بود بهتر روی یک حس تمرکز کند و در نتیجه عملکردش بهبود یابد . حرکات بدشکل به حالت اصلاح شده تغییر می کند و در نتیجه میتواند چند داده حسی را به یکباره کنترل کند . کودک با سازمان دهی حسی ، قادر خواهد بود پاسخهایش را تعدیل کند و در نتیجه بیشتر با دنیا ارتباط برقرار و هم چنین احساساتش را کنترل کند .
زمانی که کودک در پردازش ، کارآمدی لازم را کسب کند در نتیجه پاسخهای مناسبی به محیط اطراف میدهد و این پروسه با مهارت های عملی ، توجه و خود تنظیمی ( کنترل فعالیت فیزیکی ، پاسخهای احساسی و شناختی ) محقق می شود .
در نتیجه کودکان می توانند در کلاس بنشینند و به بخشهای مهم اطلاعاتی در کلاس توجه کنند و بنابراین فرصت خوبی برای موفقیت با توجه به پتانسیل آموزشی داشته باشند . بنابراین کودک میتواند حرکات بدنش را در رابطه با خود و محیط پیرامونش درک کند . در نهایت سبب موفقیت در تمام فعالیتهای حرکتی می شود.
برای پردازش حسی موثر ، لازم است تمام سیستم های حسی با هم کار کنند . سازمان دهی این حس ها مهم است. با توجه به اینکه ۷ حس وجود دارد که سیستم حسی را می سازند و این سیستم های حسی اطلاعاتی را پردازش می کنند در نتیجه به عنوان پایه های سازنده بسیاری از مهارتهای دیگر هم محسوب میشوند .
حس بینایی: به معنای توانایی درک و تفسیر چیزی است که مشاهده می شود . سیستم حسی از چشم ها برای دریافت اطلاعات پیرامونش در تاریکی و روشنایی و با توجه به رنگ و حرکت استفاده می کند. در نتیجه داده بصری از محیط و از طریق امواج نوری ،شبکیه چشم را تحریک می کند .
حس شنوایی: به معنای توانایی تفسیر اطلاعاتی است که شنیده می شود . سیستم شنوایی از گوش میانی و بیرونی اطلاعات مربوط به صدا را دریافت می کند . هم چنین اطلاعاتی مربوط به حجم ، زیر و بم و ریتم صدا را دریافت می کند که برای اصلاح و تغییر صدا و تبدیل آنها به سیلابها و کلمات معنی دار مهم است .
حس چشایی: توانایی تفسیر اطلاعات مربوط به طعمی است که در دهان چشیده می شود . از زبان برای دریافت این حس ها استفاده می کند تا با استفاده از مواد شیمیایی ساخته شده و از طریق زبان تشخیص دهد آیا این حس مضر یا بی خطر است .
حس بویایی: به معنای توانایی درک و تشخیص بوهاست . از بینی برای دریافت اطلاعات مربوط به بوی مواد شیمیایی اطراف استفاده می کند تا بی خطر یا مضر بودن آن را تشخیص دهد .
حس لامسه: به معنای توانایی تفسیر اطلاعاتی است که از طریق پوست بدن حاصل میشود . از گیرنده های درون پوست برای دریافت حس های لمسی مثل فشار ، لرزش ، حرکت ، دما و درد استفاده می کند . نخستین حسی است که در رحم مادر ایجاد می شود و برای سازمان دهی عصبی بسیار مهم است .
حس موقعیت اندامهای بدن: به معنای توانایی درک موقعیت قسمت های مختلف بدن در ارتباط با یکدیگر است . از اطلاعات دریافت شده از عصبهای روی ماهیچه ها و استخوانها استفاده می کند تا از موقعیت و حرکت آنها از طریق انقباض ، کشش ، خم شدن ، صاف شدن ، کشیده شدن و تحت فشار قرار گرفتن آنها اطلاعاتی کسب کند .
حس تعادل ( وستیبولار ) : به معنای توانایی تفسیر اطلاعات مربوط به حرکت و تعادل است. سیستم تعادلی از کانالهای نیم دورانی در گوش داخلی برای دریافت اطلاعات مربوط به محیط ، تغییر جهت ، تغییر موقعیت سر و نیروی گرانشی استفاده می کند. هم چنین اطلاعاتی در مورد کندی و تندی حرکات ، تعادل ، حرکت گردن ، چشم ها و بدن، موقعیت بدن و جهت آن در فضا را دریافت می کند.
اگر کودکم مشکلاتی در زمینه یکپارچگی / پردازش حسی داشته باشد ممکن است حالات زیر را داشته باشد :
اگر کودک مشکلاتی در زمینه پردازش حسی داشته باشد ممکن است موارد زیر به چشم بخورد :
وقتی مشکلاتی در یکپارچگی / پردازش حسی ببینید ، ممکن است مشکلات دیگری هم در او مشاهده کنید :
برنامه حسی ( ایجاد هماهنگی و کنترل میان مجموعه ایی از فعالیتها به طور منظم ) تا برخورد حسی مناسبی برای تعدیل حسی کارامد حاصل شود .
این فعالیتها ممکن است شامل موارد زیر شود :
برنامه های بصری که به کمک آنها کودک میتواند آنچه بعدا اتفاق خواهد افتاد را ببیند . این برنامه به افراد کمک میکند برنامه ریزی خوبی داشته باشند .
تایمرهای بصری به آنها کمک می کند تا مشخص شود چه مدت زمان برای انجام فعالیتی لازم است. زمانیکه یک بازی در حال اتمام است ، تایمرها ممکن است پیش هشدارهایی به ما بدهند .
مداخلات درمانی مهم برای کمک به کودکی با مشکلات پردازش حسی / یکپارچگی حرکتی به این ترتیب است :
ممکن است مشکلات زیر مشاهده شود :
اگر کودکتان مشکلاتی در این زمینه دارد بهتر است با یک کار درمان مشورت کنید .
تورج عنبرا – کارشناس کاردمانی