انواع روش های مختلف کاشت مو در این مقاله با هم بخوانیم:
مو اولین ویژگی افراد است که بیننده به آن توجه می کند و تاثیر غیرقابل انکاری در زیبایی چهره افراد دارد. داشتن موهایی خوش حالت و پرپشت از دیرباز رویای آقایان و خانم ها بوده است، رویایی که امروزه به لطف پیشرفت تکنولوژی به حقیقت مبدل می شود. سن، وراثت و محیط عوامل تاثیرگذار بر رشد مو هستند. هورمون ها مهمترین دلیل اکثر ریزش ، نازک شدن و خشک شدن موهای افراد به شمار می آیند.
عوامل محیطی نظیر آلودگی، استفاده از شوینده های شیمیایی و اشعه های مضر نور آفتاب ریزش و کم پشتی مو را در انسان امروزی تشدید می کنند. از این رو، با پیشرفت علم و تکنولوژی، روش های مختلفی برای جبران این خسارت کشف شده است. در حال حاضر یکی از بهترین روش های کاشت موی طبیعی، روش FIT است. روش کاشت موی طبیعی FIT که به معنای انتقال فولیکول مو می باشد، روشی غیر جراحی بوده و در اکثر کشورهای دنیا شناخته شده است.
یکی از بهترین روش های کاشت موی طبیعی، روش غیرجراحی FIT می باشد. در این روش که در مراکز کاشت موی طبیعی و توسط متخصصان این حوزه انجام پذیر است، فولیکول های مو به وسیله ابزاری به نام پانچ از بانک مو برداشت شده و در نواحی طاس یا کم مو کاشته می شود. متخصص کاشت مو به روش FIT، با بی حسی موضعی و طی جلسات متعدد که بسته به میزان کم پشتی مو متغیر است، هر جلسه حدود ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ فولیکول مو را از بانک مو خارج کرده و در نواحی مورد نظر جای می گذارد. بانک مو به منطقه ای از بدن بیمار که فولیکول مو را از آن برمی دارند گفته می شود.
پشت سر هر فرد، معمولا اولین گزینه متخصصان برای برداشت مو است. در صورتی که بیمار شرایط استفاده از موی پشت سر را نداشته باشد، می توان از سایر قسمت های بدن به عنوان بانک مو استفاده کرد. می توان گفت که تقریبا هر نقطه ای بدن می تواند به عنوان بانک مو استفاده شود و مهمتر از همه اینکه، موهای برداشته و کاشته شده، در منطقه جدید درست مانند همان جای قبلی رشد خواهند کرد.
در فاز استراحت، یعنی یک تا چهار هفته پس از کاشت، موهای کاشته شده دچار ریزش می شوند. حتی ممکن است بین ماه دوم تا چهارم به دلیل این فاز، بیمار حس کند که موهایش دچار ریزش شده و کاشت ناموفق بوده است. اما نباید نگران شد، زیرا ریزش مو پس از کاشت، امری کاملا طبیعی است. پس از گذشت چهار تا شش ماه، به تدریج موهای کاشته شده از زیر پوست بیرون می آیند و نمایان می شوند و در ماه های بعدی بلند شده و ظاهری کاملا متفاوت ایجاد خواهند کرد. معمولا یک سال پس از کاشت، موها کاملا رشد کرده و در سال دوم ظاهری کالما طبیعی به بیمار خواهد داد.
مهمترین سوالی که به ذهن می رسد این است که “کدام روش کاشت مو برای من بهترین نتیجه را به ارمغان خواهد آورد؟”. روش کاشت موی FIT، برای کاشت مو در نواحی با مساحت کم مانند ریش، ابرو، مژه، سبیل، کسانی که طاسی جلوی سر یا وسط سر آنها شدید نیست یا افرادی که برداشت مو از قسمت پشت سرشان ممکن نیست، افرادی هستند که می توانند با استفاده از روش کاشت موی FIT به نتیجه مطلوب برسند. بهتر است بیمار در انتخاب روش کاشت مو دخالت نکند و این امر را به متخصصین واگذار نماید.
در بیمارانی که از روش های کم تهاجم جراحی با حداقل میزان برش، خونریزی، بخیه و اسکار استقبال می کنند، روش کاشت مو FIT، بهترین روش به نظر می رسد. معمولا به افرادی که می خواهند هر چه سریع تر به نتیجه برسند و به دنبال تراکم های بیشتر در جلسات کمتر هستند، روش FIT توصیه نمی شود. همچنین برای افرادی که ریزبین بوده و به جزئیات توجه بیشتری دارند و نیز افرادی که به طراحی موی جلوی سر خود اهمیت بسیاری می دهند، روش FUT بیشتر از روش FIT مناسب خواهد بود.
مساله مهم دیگری که ممکن است کاندید کاشت مو بخواهد بداند، مدت زمان صرف شده در یک جلسه به منظور کاشت مو می باشد. می توان گفت در روش FIT، زمان زیادی در مرکز کاشت مو گذرانده خواهد شد که حتی در مواردی ده ساعت و بیشتر از آن طول خواهد کشید.
توصیه می شود افرادی که قصد کاشت مو دارند، قبل از هر اقدامی حتما از قانونی بودن مرکز کاشت مو و همچنین از مهارت متخصص کاشت مو اطمینان حاصل نمایند؛ چرا که به دلیل تقاضای روز افزون کاندید کاشت مو، این روزها شاهد هستیم که گاها افراد با رشته های نامرتبط یا رشته های مرتبط اما بدون تخصص در زمینه کاشت مو، اقدام به کاشت مو می نمایند که عوارض و عواقب آن برای بیماران اجتناب ناپذیر و در بسیاری از موارد غیرقابل جبران می باشد.
مطابق با قانون وزارت بهداشت و درمان، انجام خدمات کاشت مو تنها در بیمارستان ها، مراکز و کلینیک های تخصصی کاشت مو دارای مجوز رسمی امکان پذیر می باشد. مرکز تخصصی کاشت مو باید مجوز خود را الزاما در محل کاشت مو نصب نماید. شماره پروانه بهره برداری باید در مجوز ذکر شده باشد. همچنین متخصص کاشت مو و مسئول فنی باید دارای مدرک مربوطه باشند. همچنین می توان نام پزشکان و کلینیک های مجاز را در سایت سازمان نظام پزشکی مشاهده کرد. در تبلیغات متخصصین و مراکز تخصصی کاشت مو، حتما باید مجوز تبلیغات از سازمان نظام پزشکی به همراه شماره مجوز آورده شود. یکی از آسان ترین راه ها برای یافتن مراکز مجاز، استفاده از بانک اطلاعات ۱۱۸ است زیرا تنها کلینیک های مجاز را ثبت نام می نماید.
پس از تحقیق مبسوط و یافتن مرکز کاشت موی طبیعی معتبر و متخصصین حاذق این حوزه، مهمترین مساله ای که به ذهن بیمار می رسد، هزینه کاشت مو است. می توان گفت بیمار کمترین نقش را در تعیین هزینه های کاشت دارد. از این رو، متخصص کاشت مو، پس از کسب اطمینان از انتخاب بهترین روش کاشت مو و با در نظر گرفتن شرایط بیمار، تعداد جلسات لازم برای ترمیم و کاشت را تعیین می کند.
این جلسات بسته به مساحت پوست، تراکم مو و تعداد پیوندهای لازم متفاوت خواهد بود. بنابراین ارائه قیمت قطعی برای هر فرد متفاوت بوده و نمی توان قیمت ثابتی را برای کاشت مو به روش FIT در نظر گرفت. در کل می توان گفت مهم ترین عوامل تاثیرگذار در هزینه کاشت مو تعداد پیوندهای مورد نیاز و تراکم موهای قبل از جراحی بستگی دارد. همچنین نمی توان از اثر تخصص و شهرت پزشک کاشت مو و نیز منطقه ای که مرکز کاشت مو در آن واقع است، چشم پوشی کرد. همچنین اگر فرد دارای حساسیت های خاص دارویی باشد نیز ممکن است در هزینه کلی درمان وی اثر بگذارد.
بیشتر بخوانید:
کاشت ابرو
هزینه کاشت ابرو
هر اقدام پزشکی ای، نتایجی را به همراه خواهد داشت. کاشت مو نیز از این قاعده مستثنی نیست. درد، تورم و کبودی ناشی از کاشت مو، اولین و بارزترین عارضه ای است که ممکن است به نظر برسد. احساس حساسیت و ایجاد آن هنگام لمس پوست، سفت شدن و جمع شدن پوست منطقه مورد کاشت نیز از دیگر عوارض کاشت مو به حساب می آید. وجود جای زخم در یکی دو ماه اول پس از کاشت می تواند ظاهری نازیبا در افراد ایجاد کند که البته کاملا طبیعی بوده و روز به روز بهبود خواهد یافت. همه این عوارض را می توان با رعایت دقیق توصیه های متخصص کاشت مو و استفاده از پمادها، ترمیم کننده ها و داروهای تجویز شده، به حداقل رساند.
برای افرادی که ناشکیبا بوده و تحمل دوران نقاهت و انتظار کشیدن برای گذشتن زمان و دیدن نتیجه نهایی برایشان سخت است، با توجه به اینکه در این روش حداقل یک سال زمان برای دیدن نتیجه لازم می باشد، این انتظار ممکن است کمی سخت و طاقت فرسا به نظر برسد.
اولین کاشت موی مدرن در نیویورک آمریکا در سال ۱۹۵۰ انجام گرفت. یک متخصص امراض پوستی برای اولین بار با استفاده از کاشت گرافت های بانک مو در مناطقی که دچار طاسی با الگوی مردانه شده بودند، کاشت مو را امتحان کرد. هرچند قبلا تصور می شد که موی کاشته شده، مانند موهای اصلی رشد نخواهند کرد اما این پزشک آمریکایی ثابت کرد که با کاشت گرافت از بانک مو در مناطق طاس یا کم پشت، موها به طوری رشد می کنند که گویی از قبل در آن منطقه وجود داشته اند.
پس از آن، محققان به “بانک امن اهدای مو” دست یافتند، یعنی نقاطی که موهای آن را می توان به عنوان موهای دائم به سایر نقاط بدن انتقال داد. این انتقال به شکلی خواهد بود که موها در منطقه جدید کاملا انتطباق یافته و به خوبی منطقه قبلی رشد خواهند کرد.
طی بیست سال بعدی، به جراحی هایی با گرافت های کوچک تر روی آوردند اما نتایج آن موفقیت چشمگیری نداشت و با پانچ های ۲-۴ میلی متری موها ظاهری شبیه موهای عروسک پیدا می کردند. برای اولین بار یک پزشک برزیلی استفاده از گرافت های کوچک با تعداد زیاد را امتحان کرد در حالی که پزشک آمریکایی به کاشت صدها میکروگرافت در یک جلسه روی آورده بود.
با پیشرفت تکنولوژی، روش های کاشت مو روز به روز به سمت کوچک تر شدن گرافت ها و کم عوارض تر شدن روش های کاشت مو پیش رفت. روشهایی که نتیجه مطلوب تر و عوارض کمتری داشتند، به سرعت رشد کرده و توسعه یافتند. امروزه می توان با در نظر داشتن شرایط بیمار، در هر سانتی متر مربع، بیش از ۵۰ گرافت کاشت.
همچنین با گذشت زمان، توجه جراحان به زاویه و جهت کاشت مو بیشتر شد. با استفاده از تکنیک “شکاف جانبی” در سال ۲۰۰۰، متخخصین کاشت مو توانستند ۲-۴ فولیکول مو را در پوست سر بکارند به شکلی که پوشش بیشتری ایجاد کند. هرچند این روش، باعث خونریزی بیشتری نسبت به سایر روش ها در منطقه کاشت می شود. امروزه بین پزشکان در مورد شیوه اجرای برش ها اختلافاتی موجود است و بیشتر متخصصین کاشت مو، سعی می کنند از روش های ترکیبی برای دستیابی به بهترین نتیجه که همان موهای طبیعی و پرپشت است، دست یابند.
امروزه تحقیقات در زمینه کاشت مو با استفاده از سلول های بنیادی در راس تلاش های محققان می باشد. تخمین زده می شود که پیشرفت تکنولوژی به خلق روش های شبیه سازی رشد مو خواهد انجامید.
ایرانیان که همواره طی تاریخ از اقوام زیبا و زیباپسند بوده اند نیز از این قافله عقب نمانده اند و می توان گفت در حال حاضر در ایران مدرن ترین روش های کاشت موی طبیعی انجام می شود به شکلی که از بسیاری از کشورهای حوزه خلیج فارس و خاورمیانه برای کاشت مو به ایران سفر می کنند.