کیسه صفرا کیسه کوچکی درست زیر کبد است . کیسه صفرا، محل ذخیره صفرای تولید شده در کبد است . بعد از هر وعده غذایی ، کیسه ی صفرا درست مثل یک بالن بدون هوا ، خالی می شود . قبل از هر وعده ی غذایی ، کیسه صفرا ممکن است به اندازه ی یک گلابی کوچک پر از ماده صفراپی باشد .
در پاسخ به سیگنالها ، کیسه صفرا از طریق لوله های کوچکی به نام مجرا ، ماده صفراپی را تحت فشار قرار میدهد این ماده صفراپی به گوارش چربی ها کمک می کند اما کیسه صفرا خودش فقط اینکار را انجام نمی دهد . برداشتن کیسه صَفرا در فرد ناسالم سبب مشکلات گوارشی قابل مشاهده ایی نمی شود ولی ریسک کمی برای ایجاد اسهال و جذب بد چربی ها ایجاد میشود
سنگ صفرا: به دلایل نامشخصی ، موادی در مایع صفراپی در کیسه صَفرا به بلور تبدیل می شوند و سنگهایی را تشکیل میدهند . معمولا بی ضرر هستند اما گاهی سبب درد ، تهوع یا التهاب میشوند .
عفونت کیسه صفرا ( کولسیستیت): عفونت کیسه صَفرا اغلب به واسطه ی ایجاد سنگ صفرا رخ میدهد . باعث درد و تب شدید میشود و وقتی عفونت ادامه یابد جراحی لازم است .
سرطان کیسه صفرا: اگرچه نادر است اما میتواند بر کیسه صَفرا اثر بگذارد . تشخیص آن مشکل است و اغلب با بروز علائم در مرحله آخر مشخص میشود . علائم ان هم شبیه سنگ صفرا است .
پانکراتیت سنگ صفرا: سنگ صفرای به هم فشرده مجراهایی را مسدود می کند که پانکراس را تخلیه میکند . تورم پانکراس در نهایت به عنوان مشکل جدی بروز می کند .
سونوگرافی شکمی: نوعی تست غیر تهاجمی است که امواج صوتی با فرکانس بالا از روی پوست عبور داده میشوند تا احشای داخلی بدن مشاهده شود . سونوگرافی تست عالی برای بررسی کیسه صفرا و دیواره ی ان میباشد .
اسکن HIDA: در این تست داروی هسته ایی ، ماده ی رادیواکتیوی به طور درون وریدی تزریق میشود و در ماده ی صفرا ترشح میشود . اگر اسکن نشان دهد ماده ی صفراپی از کبد درون کیسه صَفرا ساخته نشده است ، تورم دیده میشود
(ERCP) کلانژیوگرافی اندوسکوپیک عقب گردی: لوله انعطاف پذیری از دهان عبور داده میشود تا به شکم و روده ی کوچک برسد و دکتر از طریق این لوله داخل قسمتهای خود را می بیند و رنگی را وارد مجراهای سیستم صفراپی می کند . ابزار جراحی کوچکی را میتوان برای درمان مشکلات کیسه صَفرا حین ERCP استفاده کرد .
(MRCP) کلانژیوگرافی رزونانس مغناطیسی: اسکنر ام ار ای تصاویری با کیفیت بالا از مجراهای صفراپی ، پانکراس و کیسه ی صفرا را نشان میدهد . میتواند برای تستها و درمانهای بیشتر کمک کننده باشد .
سونوگرافی آندوسکوپی: لوله ی کوچک سونوگرافی بر روی یک لوله ی انعطاف پذیر از طریق دهان وارد روده ها می شود که در تشخیص تورم صفرا و پانکراتیت سنگ صفرا کمک کننده می باشد .
اشعه ایکس شکمی : اگرچه ممکن است برای مشکلات دیگر ناحیه شکمی استفاده شود ، اشعه ایکس معمولا نمی تواند بیماری کیسه ی صفرا را تشخیص دهد اما سنگ کیسه صفرا را میتواند نشان دهد .
جراحی کیسه صفرا: جراح کیسه صفرا را با استفاده از لاپاراسکوپی یا لاپاراتومی برمی دارد .
آنتی بیوتیکها: عفونت ممکن است همراه تورم کیسه صَفرا وجود داشته باشد . اگرچه این نوع بیماری را درمان نمی کند اما میتواند از انتشار عفونت جلوگیری کند .
شیمی درمانی و رادیوتراپی: بعد از جراحی کیسه صَفرا ، شیمی درمانی و رادیو تراپی برای جلوگیری از عود مجدد بیماری استفاده میشود .
داروی ارسودی اکسیکولیک: در افراد مبتلا به سنگ کیسه صَفرا که کاندید خوبی برای جراجی نیستند ، این داروی خوراکی انتخاب خوبی است . ممکن است به حل سنگهای کلسترولی صفرا کمک کند و علائم را کم کند . محلول خوراکی دیگر چنودیول است .
خرد کردن با موج ضربه ایی: موجهای ضربه ایی از دستگاهی از طریق دیواره ی شکمی اعمال میشوند اگر سنگها ریز باشند به بهترین شکل عمل می کند .
حلال تماسی: سوزنی از طریق پوست وارد کیسه صفرا شده و مواد شیمیایی برای حل کردن سنگ صفرا تزریق می شود. این تکنیک به ندرت استفاده می شود .
ترجمه شده از: webmd.com