سفلیس یک بیماری بسیار مسری است که عمدتا از طریق فعالیت جنسی شامل دهانی و مقعدی منتقل شود. گاهی اوقات، بیماری میتواند از فرد دیگری از طریق بوسیدن طولانی مدت و یا از طریق تماس بدنی نزدیک منتقل شود. اگر چه این بیماری از طریق زخم گسترش پیدا می کند اما اکثریت این زخم ها تشخیص داده نمی شوند. فرد مبتلا اغلب از بیماری خود بی اطلاع است و ندانسته به شریک جنسی خود منتقل میکند.
زنان باردار مبتلا به این بیماری میتوانند سفلیس را به نوزاد خود منتقل کنند. این بیماری که سفلیس مادر زادی نامیده میشود، میتواند باعث اختلالاتی در نوزاد و حتی منجر به مرگ نوزاد شود.
سفلیس نمی تواند از طریق توالت فرنگی، دستگیره در، استخر های شنا، وان حمام، لباس مشترک و یا ظروف غذا منتقل شود.
سفلیس توسط یک باکتری به نام ترپونما پالیدوم (Treponema pallidum) ایجاد میشود.
سفلیس زمانی یک تهدید بزرگ برای سلامت و بهداشت عمومی به شمار می رفت که معمولا در طولانی مدت باعث مشکلاتی مانند آرتروز، آسیب مغزی و کوری می شد. تا سال ۱۹۴۰ که آنتی بیوتیک پنی سیلین کشف شد، این بیماری درمان موثر خاصی نداشت.
برطبق CDC که از سال ۱۹۴۱ ثبت شده بود، میزان موارد جدید ابتلا به سفلیس در سال ۱۹۹۰ نزولی شده و در سال ۲۰۰۰ به کمترین مقدار خود رسید. هرچند، موارد جدیدتر در سالهای بین ۲۰۰۵ و ۲۰۱۳ دو برابر شد و از ۸۷۲۴ به ۱۶۶۳ مورد رسید.
عفونت سفلیس در سه مرحله مجزا رخ میدهد:
سفلیس نهان: این مرحله ای است که عفونت نهفته (غیر فعال) می باشد و بدون هیچ علامتی می باشد.
سفلیس میتواند از طریق یک آزمایش خون ساده و ارزان قیمت در مطب دکتر یا در کلینیک سلامتی عمومی تشخیص داده شود.
اگر کمتر از یک سال است که به بیماری سفلیس مبتلا شده اید، ممکن است تنها داروی پنی سیلین برای از بین بردن عفونت کافی باشد. برای افرادی که به پنی سیلین آلرژی دارند، تتراسیکلین، داکسی سیکلین یا آنتی بیوتیک دیگری به جای آن میتواند مصرف شود. اگر شما در مراحل پیشرفته تر قرار دارید، دوز بیشتری از این دارو مورد نیاز خواهد بود.
افرادی که برای سفلیس تحت درمان قرار دارند باید تا زمانیکه عفونت به طور کامل از بین نرفته است از برقراری رابطه جنسی اجتناب کنند. همچنین شریک (یا شرکای) جنسی فرد مبتلا نیز باید تحت آزمایش قرار گیرد و در صورت لزوم تحت درمان قرار بگیرند.
اگر سفلیس درمان نشود میتواند منجر به مشکلات بسیار جدی و دائمی مانند زوال عقل، کوری و یا مرگ شود.
بسته به اینکه چه مدتی زن باردار تحت تاثیر سفلیس قرار گرفته است، او شانس بالایی برای زایمان بچه مرده (تولد نوزادی که پیش از زایمان مرده است) یا تولد نوزادی دارد که اندکی پس از تولد میمیرد. اگر درمان سریع انجام نشود، نوزاد آلوده ممکن است بدون هیچ علائمی به دنیا بیاید اما بعد از چند هفته میتواند علائم بروز کنند. این علائم و نشانه ها می توانند بسیار جدی باشند. علائم بیماری نوزادان درمان نشده میتواند بتدریج و با تاخیر افزایش یابد و یا منجر به مرگ شود.
برای کاهش احتمال ابتلا به سفلیس موارد زیر را به یاد داشته باشید:
سفلیس یک بیماری قابل درمان با تشخیص و درمان فوری است. هرچند، اگر درمان به تاخیر بیافتد ممکن است پس از درمان هم آسیب های دائمی به قلب و مغز وارد شود، حتی پس از اینکه عفونت از بین رفته است.
ترجمه شده از: webmd.com