آیا او با صدای بلند می خواند ، با انشا نوشتن مشکل دارد یا برای حل کردن یک مسئله ریاضی مضطرب است؟ در حالی که هریک از دیگر کودکان در هر زمانی به انجام تکالیف مشغول هستند، اگر یک بخش خاص از یادگیری به طور مداوم مشکل ساز باشد ممکن است نشان دهنده ی یکی از اختلالات یادگیری باشد ، با دانستن تمام چیزهایی که می توانید در مورد اختلال یادگیر بفهمید شما می توانید مطمعن شوید که کودکتان مداخله درست را برای غلبه بر چالش های کلاس درس فرا میگرد و در زندگی موفق میشود.
ناتوانی یا اختلالات یادگیری یک اصطلاح کلی برای انواع مختلفی از مشکلات یادگیری است اختلال یادگیری ربطی به مشکلات هوشی یا انگیزه ندارد کودکان با اختلال یادگیری تنبل یا کم هوش نیستند در واقع اکثر انها به اندازه دیگران باهوش هستند ، مغز انها ارتباطات متفاوتی دارد که این تفاوت بر نحوه ی دریافت و پردازش اطلاعات تاثیر می گذارد.
نگران نباشید کودکان و بزرگسالان دارای اختلال یادگیری مسائل را بطور متفاوتی می بینند می شنوند و درک می کنند در دیدن شنیدن و درک چیزها متفاوت هستند این مسئله می تواند در یادگیری اطلاعات و مهارت های جدید و استفاده از آنها مشکل ساز شود.
شایع ترین اختلالات یادگیری شامل مشکل در خواندن نوشتن ریاضی استدلال، گوش دادن و صحبت کردن است.
ممکن است مواجهه شدن با این مسئله که کودک شما اختلال یادگیری دارد دشوار باشد ، والدین نمی خواهند کودکشان اذیت شود شما ممکن است از اینکه اختلال یادگیری تا چه حد می تواند در آینده کودکتان تاثیر گذار باشد مضطرب باشید یا اینکه فرزندتان چگونه در مدرسه با آن کنار خواهد آمد.
شاید شما نگران این هستید که با توجه به مشکلات یادگیری فرزندتان ممکن است او را کُند بنامند و در کلاس کمتر مورد بحث و مشارکت قرار بگیرد.
اما نکته مهم این است که به یاد داشته باشید که بیشتر بچه های دارای اختلال یادگیری به اندازه دیگران باهوش هستند اما فقط باید با شیوه های یادگیری که خاص خودشان است اموزش ببینند.
به طور کلی با فهمیدن بیشتر در مورد اختلال یادگیری و مشکلات یادگیری فرزندتان می توانید به طور ویژه به موفقیت او در مدرسه و فراتر از مدرسه کمک کنید
اگر نگران هستید صبر نکنید..
اگر به این که کودک شما مشکل یادگیری دارد و نیاز به کمک خاصی دارد مشکوک شده اید لطفا در پیدا کردن راه حل تاخیر نداشته باشید هرچه زودتر به سمت پیشرفت هدایتش کنید ، احتمال دستیابی او به حداکثر توانش بیشتر است.
اختلالات یادگیری در هر فردی بسیار متفاوت از دیگران است یک کودک ممکن است در خواندن و نوشتن مشکل داشته باشد در حالی که کودک دیگر کتاب را دوست دارد اما ریاضی را نمی تواند درک کند ، ممکن است برای یک کودک دیگر درک گفتار دیگران یا با صدای بلند صحبت کردن آنها دشوار باشد اما همه ی این ها اختلالات یادگیری هستند.
تشخیص اختلالات یادگیری همیشه اسان نیست به دلیل تنوع گسترده هیچ علامت یا نشانه ی تنها و خاصی وجود ندارد که شما بتوانید به عنوان اثباتگر اختلال به آن نگاه کنید .
با این خال برخی از علائم هشدار دهنده که بیشتر از سایر علائم در سنین مختلف رایج هستند وجود دارد، اگر از انچه که هست آگاهی داشته باشید می توانید هرچه سریعتر از اختلال یادگیری باخبر شوید و به سرعت برای کمک به فرزندتان اقدام کنید.
چک لیست زیر لیستی از علائم هشدار دهنده رایج در اختلالات یادگیری است به یاد داشته باشید کودکانی که اختلال یادگیری ندارند نیز ممکن است در بعضی مواقع برخی از این مشکلات را تجربه کنند ، نگرانی زمانی لازم است که ناتوانی آشکاری در توانایی فرزند شما برای مهارت های خاصی وجود داشته باشد.
اگر فرزند شما مدرسه رو باشد بیشترین نوع اختلالات یادگیری که بیشتر در معرض دید سایرین است اختلال خواندن ، نوشتن و ریاضی است.
دو نوع اختلال یادگیری در خواندن وجود دارد مشکلات خواندن پایه ای زمانی رخ می دهد که ارتباط بین صداها حروف و کلمات مشکل باشد ،مشکل درک مطلب زمانی وجود خواهد داشت که ناتوانی در درک معنای کلمات ،عبارات و یا پاراگراف ها وجود داشته باشد.
علائم اختلال یادگیری در خواندن شامل موارد زیر است:
اختلال یادگیری در ریاضی به میزان قابل توجهی به نقاط ضعف و قوت هر کودک متفاوت است توانایی کودک برای انجام ریاضی به توانایی در یادگیری زبان، یا اختلال دیداری یا اشکال در توالی ، حافظه و یا سازماندهی متفاوت است.
یک کودک با اختلال ریاضی ممکن است با حفظ و نظم دهی اعداد ، علائم عملیاتی و ثابت های ریاضی مانند ( ۵+۵=١٠ ) مشکل داشته باشد کودکان مبتلا به اختلال ریاضی ممکن است با اصول شمارش (شمارش ده تایی و شمارش پنج تایی) مشکل داشته باشند یا در گفتن ساعت مشکل داشته باشند.
اختلال یادگیری در نوشتن می تواند شامل عمل فیزیکی نوشتن یا فعالیت ذهنی در درک و ترکیب اطلاعات باشد.
اختلال نوشتن پایه به مشکلات حرکتی ، شکل کلمات و نوشته ها بر می گردد.
اختلال نوشتن نشان دهنده ی تلاش برای سازمان دهی افکار بر روی کاغذ است.
علایم اختلال یادگیری در نوشتن در خود نوشته ها دیده می شود مانند:
خواندن نوشتن و ریاضی تنها اختلالات یادگیری نیستند.
انواع دیگر اختلالات یادگیری شامل اختلالات مهارت های حرکتی (هماهنگی حرکت)، درک زبان بیانی ، تفکیک صدا و اطلاعات بصری است.
اختلال حرکتی به مشکلات حرکتی و هماهنگی اشاره می کند:
ناتوانی حرکتی گاهی اوقات برون داد فعالیتی است که اطلاعات ان از مغز می آید برای اجرای حرکاتی مانند پرش، نوشتن یا بریدن چیزی مغز باید بتواند با اجزای ضروری ارتباط برقرار کند تا فعالیت کامل شود.
نشانه های این که ممکن است کودک شما دارای اختلال هماهنگی حرکتی باشد شامل اشکال در توانایی های حرکت است که نیاز به هماهنگی چشم و دست دارد مانند نگه داشتن مداد یا قلاب کردن
اختلال در یادگیری زبان و ارتباط شامل توانایی درک یا تولید گفتار و زبان است زبان نیز یکی از کارکردهای خروجی مغز است زیرا نیاز به سازمان دهی افکار در مغز دارد (انتخاب کلمات مناسب برای توضیح کلامی یا ارتباط با دیگران)
علائم این اختلال شامل اشکال در مهارت های زبان کلامی از قبیل توانایی بازگو کردن داستان ، روانی کلام ، هم چنین توانایی درک معنی کلمات ، بخش های مختلف گفتار و دستورات است.
چشم ها و گوش ها اجزای اولیه ارائه کننده اطلاعات به مغز هستند که پردازش اطلاعات آنها، درونداد نام دارد اگر هر کدام از چشم ها یا گوش ها به درستی عمل نکنند یادگیری ممکن است دچار اختلال شود.
توانایی شنیدن به عنوان مهارت پردازش شنیداری یا زبان دریافتی در نظر گرفته می شود.
توانایی شنیدن چیزها به طور صحیح تا حد زیادی خواندن و نوشتن را تحت تاثیر قرار می دهد.
ناتوانی در تشخیص تفاوت های ظریف در صداها و یا شنیدن صداها با سرعت اشتباه باعث می شود که صداهای کلمات و اصول پایه خواندن و نوشتن دچار مشکل شود.
شامل اشکال در ادراکات دیداری شامل گیج شدن در تفاوت های ظریف در اشکال ، تغییر حروف یا اعداد ، جا انداختن کلمات پرش خط و فاصله زیاد بین خطوط و یا اشکال در هماهنگی چشم و دست می باشد.
ادراک دیداری می تواند مهارت های حرکتی ظریف ، درک مطلب و ریاضی را تحت تاثیر قرار دهد.
نارساخوانی: مشکل در خواندن ، نوشتن ، املا صحبت کردن
اختلال ریاضی: حل مسائل ریاضی ، درک ساعت ، استفاده از پول
اختلال نوشتن: مشکل در دست خط، املا سازمان دهی نوشته
اختلال حرکتی: مشکل در مهارت های حرکتی ظریف ، هماهنگی چشم و دست ، تعادل ، خود کنترلی
اختلال در زبان: اشکال در درک زبان شفاهی یا نوشتاری و درک مطلب ضعیف
اختلال پردازش شنیداری: اختلال در تمیز صداها ، مشکلات خواندن و املا ، درک مطلب ضعیف
اختلال پردازش دیداری: اشکال در درک اطلاعات دیداری، خواندن ، ریاضی ، نقشه ها ، نمودارها ، نماد و تصاویر
دشواری در مدرسه همیشه از اختلالی یادگیری ناشی نمی شود.
اضطراب افسردگی، حوادث استرس زا، آسیب های عاطفی و سایر شرایطی که بر غلظت خون تاثیر می گذارد، باعث می شود که یادگیری دچار چالش شود
نقص توجه – بیش فعالی و اتیسم گاهی اوقات همراه اختلال یادگیری هستند یا با اختلال های یادگیری اشتباه می گیرند.
اختلال بیش فعالی نقص توجه (ADHD) ، در حالی که یک ناتوانی در یادگیری در نظر گرفته نمی شود، قطعا می تواند باعث اختلال یادگیری شود. کودکان مبتلا اغلب، نمی توانند متمرکز شوند، دستورالعمل ها را دنبال کنند، سازماندهی کنند و تکالیف تکمیلی انجام دهند.
اوتیسم، دشواری تسلط بر مهارت های علمی خاص می تواند ناشی از اختلالات رشد فراگیر مانند اوتیسم و سندرم آسپرگر باشد. کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم ممکن است با برقراری ارتباط، درک زبان بدن، یادگیری مهارت های ابتدایی، مهارت های دوست یابی و برقراری تماس چشمی مشکل داشته باشند.
با استفاده از یک تلفن قدیمی، سیم کشی معیوب در مغز، خطوط نرمال ارتباطات مختل می شوند و به آسانی پردازش اطلاعات را مشکل می کند. اگر سرویس در یک منطقه خاص از شهر اتفاق بیفتد، شرکت تلفن ممکن است مشکل را با اتصال مجدد سیم کشی حل کند.
به همین ترتیب، تحت شرایط یادگیری درست، مغز توانایی خود را با ایجاد اتصالات عصبی جدید بازسازی می کند. این ارتباطات جدید مهارت هایی مانند خواندن و نوشتن را تسهیل می کنند که با استفاده از ارتباطات قدیمی مشکل بود.
علم پیشرفت های زیادی در درک کارهای درونی مغز داشته است و یک کشف مهم که امید تازه ای برای اختلالات یادگیری است ، نوروپلاستی نامیده می شود.
نوروپلاستی به توانایی طبیعی مغز اشاره می کند که در دراز مدت مغز می تواند تغییر کند. در طول زندگی، مغز قادر به ایجاد ارتباطات جدید و تولید سلول های مغزی جدید در پاسخ به تجربه و یادگیری است.
این دانش منجر به بروز درمان های جدید برای اختلالات یادگیری شده است که از توانایی مغز در تغییر کمک می گیرد. برنامه های نوآورانه، مانند برنامه Arrowsmith، از تمرینات مغزی استراتژیک برای شناسایی و تقویت مناطق شناختی ضعیف استفاده می کند. به عنوان مثال، برای کودکان که دچار اختلال بین صداهای مختلف در یک کلمه هستند، برنامه های جدید یادگیری مبتنی بر کامپیوتر وجود دارد که باعث کاهش سرعت صدا می شود تا کودکان بتوانند آنها را درک کنند و به سرعت درک خود را افزایش دهند.
این اکتشافات در مورد نوروپلاستی همه دانش آموزان با اختلالات یادگیری را امیدوار می کند و تحقیقات بیشتری ممکن است منجر به درمان های جدیدی شود که هدف اصلی انها پیدا کردن علل اختلال یادگیری به جای ارائه راهکارهای مقابله ای برای جبران ضعف ها باشد.
انواع متخصصانی که ممکن است قادر به ارزیابی و تشخیص اختلالات یادگیری باشند عبارتند از:
بعضی اوقات چندین نفر از متخصیصن بالا برای ایجاد بهترین ارزیابی و درمان باهم تشکیل یک تیم میدهند. آنها ممکن است از معلمان فرزند شما درخواست راهنمایی کنند. پس از آن ممکن است به شما توصیه شود که از خدمات آموزش ویژه یا گفتار درمانی استفاده کنید.
متخصص اختلالات یادگیری ممکن است به اهمیت “یکپارچگی” در یادگیری اشاره کند. یکپارچگی به معنای درک اطلاعاتی است که به مغز تحویل داده شده است و شامل سه مرحله است: توالی، که به معنی قرار دادن اطلاعات در جهت درست است؛ انتزاع، که اطلاعات را درک می کند؛ و سازماندهی، که به توانایی مغز برای استفاده از اطلاعات برای ایجاد افکار اشاره می کند.
هر یک از سه مرحله مهم است و فرزند شما ممکن است ضعف در یک منطقه یا منطقه دیگری داشته باشد که سبب اختلال یادگیری می شود. به عنوان مثال، در ریاضی، توالی (توانایی قرار دادن چیزها با نظم خاص) برای یادگیری شمارش یا انجام ضرب (و همچنین یادگیری الفبای یا ماه های سال) مهم است. به طور مشابه، انتزاع و سازماندهی بخش مهمی از مهارت ها و توانایی های آموزشی فراوانی است. اگر یک فعالیت خاص مغز به درستی اتفاق نیفتد، یک مسیر دیگر برای یادگیری ایجاد خواهد کرد.