از اوایل دهه ۱۹۶۰، قرصهای پیشگیری از بارداری به عنوان یکی از مشهورترین و مؤثرترین روشهای پیشگیری از بارداری شناخته شد (در آمریکا). اما وجود ارتباط بین استروژن و افزایش خطر سرطان پستان باعث تردید در مصرف قرصهای ضدبارداری به دلیل احتمال نقش داشتن آنها در بروز سرطان پستان شد.
برای اکثر زنان، به ویژه زنان جوان، متخصصان مزایای قرصهای ضدبارداری را بیشتر از خطرات آن میدانند. در اینجا تعدادی سؤال که معمولاً پرسیده میشود به همراه پاسخهایشان را برایتان آوردهایم.
شاید. مطالعاتی که بر روی قرصهای خوراکی ضدبارداری به عنوان یک عامل خطر برای سرطان پستان انجام شد دارای نتایج متضادی بود. بعضی از محققان معتقدند این تضاد در نتایج به دلیل مختلف بودن میزان هورمونهای موجود در قرصهای ضدبارداری در طول زمان (از اولین تحقیق تا کنون) بوده است. قرصهای ضدبارداری اولیه دارای مقادیر بیشتری هورمون نسبت به قرصهای کم دوز کنونی بودند که خطر سرطان را بیشتر میکردند.
محققان اسکاندیناوی متوجه افزایش بروز سرطان پستان در گروهی از زنان که قرصهای ضدبارداری مصرف میکردند یا قبلاً مصرف کرده بودند، شدند. به نظر میرسد اگر مدت زمان مصرف قرصها طولانیتر شود، خطر بیشتر افزایش مییابد. مطالعه مشابهی نشان داد در زنانی که مصرف قرصهای ضدبارداری را برای ۱۰ سال یا بیشتر متوقف کرده بودند، خطر ابتلا به سرطان پستان به اندازه افراد جمعیت عادی زنان برگشته بود. (کاهش خطر)
به هر حال در یک مطالعه قابل اعتماد دیگر که روی زنان بارور مصرفکننده قرص ضدبارداری در سالهای ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۸ انجام شد، نشان داده شد هیچ افزایش خطری مربوط به سرطان پستان در زنان مصرف کننده کنونی یا سابق قرصهای ضدبارداری ایجاد نشده است. به طور کلی، بیشتر مطالعات افزایش مشخص خطر سرطان پستان در اثر مصرف قرصهای ضدبارداری را نشان ندادند.
شاید. در یک مطالعه که توسط مجله انجمن پزشکی آمریکا به چاپ رسید، محققان دریافتند در زنانی که سابقه خانوادگی سرطان پستان داشتند، اگر قرصهای ضدبارداری مصرف کنند، احتمال بروز سرطان پستان در آنها تا ۱۱ برابر افزایش مییابد، اما محققان به این نکته تأکید داشتند که زنانی که در این مطالعه شرکت کرده بودند اکثراً قرصهای ضدبارداری تولیدشده در دورههای قبل از ۱۹۷۵ را مصرف کرده بودند که میزان هورمونها و خطر افزایش سرطان در آنها بیشتر بود و با قرصهای کنونی فرق داشتند.
افرادی که در خانواده خود فردی با سرطان پستان مرتبط با جهش در ژنهای BRCA دارند، باید قبل از مصرف قرصهای ضدبارداری احتیاط کنند. خانوادههایی که افزایش خطر بروز سرطان پستان در آنها به دلیل تغییرات در این ژنها است، ممکن است با مصرف قرصهای ضدبارداری این خطر را بیشتر کنند. مطالعات اخیر نشان داد مصرف این قرصها خطر سرطان را در سرطانهای پستان مرتبط با جهش ژن BRCA2 افزایش نمیدهند، اما در مورد BRCA1 این خطر بیشتر میشود.
زنان قبل از مصرف قرصهای ضدبارداری باید در مورد سابقه خانوادگیشان از نظر سرطان پستان با پزشک مشورت کنند و به این طریق تصمیم بگیرند.
بله، بر اساس آخرین مطالعات یک مطالعه روی بیش از ۱۰۰ هزار زن نشان داد که افزایش خطر سرطان پستان در ارتباط با مصرف قرصهای ضدبارداری در زنان مسن بیشتر خواهد بود. یافته این مطالعه به اینگونه بود که زنان ۴۵ ساله و بالاتر که قرص ضدبارداری مصرف میکنند بیشتر در معرض خطر قرار دارند. این زنان حدود یک و نیم برابر زنانی که هیچگاه قرص ضدبارداری مصرف نکردهاند، احتمال ابتلا به سرطان پستان دارند. اما محققان تذکر دادند که اکثر این زنان از قرصهای ضدبارداری قدیمی که دارای مقادیر بیشتری هورمون بود استفاده میکردند. قرصهای کم دوز کنونی احتمالاً خطر کمتری در پی خواهند داشت.
بله. اثر محافظتکننده این قرصها علیه سرطان تخمدان مستند شده است. در زنانی که حداقل ۳ سال قرص ضدبارداری مصرف کردهاند، خطر سرطان تخمدان ۳۰ تا ۵۰% کاهش یافته است. مطالعات جدید نشان دادهاند مصرف حداقل ۶ ماه این داروها، به طور مشخصی خطر سرطان تخمدان را کاهش میدهد و هرچه این مدت طولانیتر شود، این اثر تقویت میشود.
همچنین کاهش بروز سرطان اندومتر (رحم) هم با مصرف این قرصها دیده شده است.
و یک مطالعه جدید نشان داد که مصرف قرصهای ضدبارداری میتواند خطر سرطان روده بزرگ را کاهش دهد. یک مطالعه که در اروپا انجام شد نشان داد زنانی که قرص ضدبارداری مصرف کردهاند ۲۰% کمتر از زنانی که این داروها را مصرف نکردهاند مبتلا به سرطان روده بزرگ شدهاند. اگر مصرف این قرصها طولانیمدت ادامه داشته باشند این کاهش خطر سرطان روده بزرگ محسوستر خواهد بود.
ترجمه شده از وبسایت: webmd.com