پنیس، آلت تناسلی مردانه است و در زمان بلوغ جنسی به بزرگ ترین اندازه ی خود می رسد. علاوه بر این که در عملکرد جنسی نقش دارد، به عنوان مجرای خروج ادرار هم عمل می کند.
بخش های مختلف آلت تناسلی مردانه عبارتند از:
گلنس ( سر آلت ): در مردان ختنه نشده، گلنس پنیس با بافت صورتی به نام موکوز پوشیده شده است. پوشش آن پره پوس نام دارد. در مردان ختنه شده، این بخش با جراحی برداشته می شود.
کورپوس کاورنوزوم: دو ستون بافتی در طرفین طولی پنیس وجود دارد. این دو ستون بافتی با خون پر می شود و عامل ایجاد نعوظ است.
کورپوس اسپونجیوم: ستون بافتی اسفنجی که در طول بخش قدامی پنیس قرار دارد و در گلنس پنیس به اتمام می رسد، در زمان نعوظ با خون پر می شود.
اختلالات آلت تناسلی مردانه
اختلال عملکرد نعوظ:در این اختلال در زمان مقاربت، آلت تناسلی به سفتی و قوام لازم نمی رسد. آسیب شریانی یا آترواسکلروز شایع ترین علت آن می باشد.
پریاپیسم: نعوظ غیر عادی که حتی با توقف تحریک بعد از چند ساعت هم برطرف نمی شود. این اختلال ممکن است مشکلات جدی ایجاد کند.
هیپوسپادیاز: نقص زمان تولد در دهانه ی آلت برای ادرار کردن. برای اصلاح آن از جراحی استفاده می شود.
فیموز ( پارافیموز ): در این حالت فوراسکین خوب بر نمی گردد. در مردان بالغ، ممکن است این وضعیت پس از عفونت های آلت تناسلی رخ دهد.
بالانیت: التهاب سر آلت تناسلی مردانه است، معمولا در اثر عفونت ایجاد می شود. درد و قرمزی سر آلت از علائم آن است.
بالانوپوستیت: بالانیتی که فوراسکین را هم درگیر کرده باشد ( در مردان ختنه نشده دیده می شود).
کورده: خم غیر عادی انتهای آلت تناسلی از زمان تولد به این نام خوانده می شود. موارد شدید آن ممکن است نیاز به اصلاح جراحی داشته باشد.
بیماری پیرونی: خم غیر عادی تنه ی پنیس که ممکن است در اثر آسیب آلت تناسلی مردانه در بالغین و یا مشکلات طبی دیگر ایجاد شده باشد.
اورتریت: التهاب یا عفونت اورترا است، اغلب باعث درد در زمان ادرار کردن و ترشح از آلت می شود. از علل شایع آن گونوره و کلامیدیا می باشد.
گونوره: باکتری به نام نایسریا گونوره که در زمان مقاربت باعث عفونت می شود، می تواند اورتریت ایجاد کند. بیشتر موارد گونوره در مردان درد در زمان ادرار کردن و یا خروج ترشح از آلت می دهد.
کلامیدیا: باکتری که در زمان مقاربت، آلت تناسلی را دچار عفونت می کند و عامل ایجاد اورتریت است. تا ۴۰ درصد موارد کلامیدیا در مردان ممکن است علامتی نداشته باشد.
سیفلیس: باکتری که از راه تماس جنسی منتقل می شود. علامت اولیه آن معمولا زخم های بدون درد در آلت است ( به نام شانکر سیفلیس).
هرپس: ویروس های هرپس نوع ۱ و ۲ ممکن است تاول های کوچک و زخم هایی بر روی آلت تناسلی ایجاد کند و ممکن است عود کند.
آلت کوچک یا میکرو پنیس: سایز غیر عادی کوچک پنیس است که از زمان تولد ایجاد می شود. عدم تعادل هورمونی در بسیاری از موارد عامل ایجاد آن می باشد.
زگیل های تناسلی: پاپیلوما ویروس انسانی ممکن است زگیل هایی بر روی آلت مردانه ایجاد کند. این بیماری شدیدا مسری است و ممکن است در زمان مقاربت منتشر شود.
تست ها
سوآب اورترال: برای انجام کشت و بررسی اورتریت و یا دیگر عفونت ها کاربرد دارد.
آنالیز ادراری: برای شناسایی عفونت، خونریزی و یا مشکلات کلیوی ممکن است استفاده شود.